Ud i provinserne

Pressekonference i de nye lokaler i Tunesien

Euro-Mediterrenean Human Rights Network, EMHRN, arbejder intensivt i forbindelse med begivenhederne i regionen. For nylig åbnede organisationen en mission i Tunisien. Alessandro Storer er koordinator for missionen.

Han fortæller om den første tid i Tunesien.
EMHRN missionen i Tunesien er en midlertidlig foranstaltning, som skal vare i 12 måneder. Missionen begyndte marts 2011 og var en reaktion på den nye åbenhed i landet.

Der er nu kommet et kontor med fire ansatte: Ridha Raddaoui er leder for missionen; Alessandro Storer er aktivitetskoordinator; Anouar Moalla er kommunikationsmedarbejder, og Mbarka Hassen er administrativ assistent.

Hovedformålet med missionen er at støtte op om overgangen til demokrati gennem støtte til EMHRN medlemmer og til nye civilsamfundsaktører i Tunesien.

Indenfor dette, har man besluttet at satse på tre specifikke indsatsområder: regionerne, kvinder og unge mennesker. Man har valgt dette, fordi regionerne i høj grad er blevet overset i forhold til kystområderne.

Alle debatter, politiske beslutninger og økonomiske ressourcer er koncentreret i Tunis og ved kysten. Derfor er der behov for at rette forkus mod regionerne og prioritere udviklingen der.

Kvinder og unge mennesker bliver ofte ’glemt’ i politik, og netop de grupper gjorde en stor forskel under revolutionen, men de bliver nu overset under den demokratiske udvikling. Derfor er der et ekstra stort behov for at fokusere på disse grupper.

Udover at give organisationerne adgang til at bruge missionens kontor til møder og støtte op om deres aktiviteter, skal missionen også styrke båndene mellem det tunesiske civilsamfund og Euromed regionen mere bredt ved at facilitere erfaringsudvekslinger mellem dem.

Dette sker inden for rammerne af lobbyarbejdet overfor EU og FN institutionerne.

Missionen organiserede sit første regionale seminar d. 28-29 maj i Kasserine provinsen. Seminaret handlede om lokale aktørers rolle i den demokratiske overgang. De specifikke emner var valget, regional udvikling, økonomiske rettigheder, samt kulturens rolle. Dette var det første af en række offentlige møder, som vil blive afholdt i regionerne.

Man ønsker at komme i kontakt med lokale aktører, lytte til deres behov og arbejde sammen dem om at organisere sig og opbygge deres kapacitet til at få disse holdninger frem til de politiske beslutningstagere. Næste møde vil finde sted i Jendouba 9-10. juli 2011.

Læs mere: Første valg udskudt – interview med Rikke Hostrup Haugbølle om situationen i Tunesien