Krop og stemmebånd for fuld skrue i Amman

Krop, stemme og strube udfordrede på skift de 200 unge jordanere, der var mødt på ActionAid's Platform i Amman, for at opleve lokale kunstneriske ytringsformer.

Da solen går ned over Weibdeh i Amman, er folk flyttet tættere på scenen. Luften er tyk af energi og forventninger. De lilla, grønne og røde lys blinker mod loftet, og publikum hepper på den næste optræden. Syriske Mohammed Algoma træder frem og bliver med det samme et med beatet. 

Gennem dans kan jeg udtrykke de ting, som jeg har oplevet i Syrien, men uden at sige det eksplicit Mohammed Algoma, danser fra Homs, Syrien

Med præcision og entusiasme udfører han et fem minutters selvlært danseshow, en kombination af break dance og free style street dance. Mohammed er en 18-årig dreng fra Homs, Syrien. Han har været i Jordan i fire år, men først for et år siden begyndte han at øve sin dans.
“At danse giver mig en mulighed for at udtrykke mig. Gennem dans kan jeg udtrykke de ting, som jeg har oplevet i Syrien, men uden at sige det eksplicit, “siger han.

Abood Aladham, 22årig  beat boxer fra Amman optrådte også på Global Platform Jordan. Foto: Privat
Abood Aladham, 22årig beat boxer fra Amman optrådte også på Global Platform Jordan. Foto: Privat

Et mix af ungdomskultur 

Sammen med en række andre aktører, har Mohammed denne lørdag aften mulighed for at optræde på Global Platform Jordans event EXPRESSIONS. Begivenheden havde til formål at få unge fra hele Amman til at interagere med mennesker med forskellige baggrunde – at socialisere, dele meninger, konfrontere opfattelser eller bare hænge ud.
Det er et gratis åbent hus arrangement – et mødested for kreative hoveder og kunstneriske udtryk.

Aftenen bød på mange forskellige former for ungdomskultur, herunder en screening af film med korte personlige historier og en fotoudstilling med billeder, der skildrer det daglige liv i byerne Baalbeck og Jeb Janeen i Libanon.

Gruppen Caopeira4Refugees var også del af programmet. De fik med succes publikum til at tage aktiv del i den rytmiske kampsport, mens de brasilianske trommer skabte rytme og stemning.

Spoken Word og Beatbox 

Lyduniverset i det tætpakkede rum blev også indtaget af Ahat Band, en gruppe unge jordanske rappere og sangere, som blandt andet optrådte med et langt spoken word nummer.

Publikum havde også fornøjelsen af ​​at opleve Abood Aladham, en 22-årig beatbokser. Selvom Abood er autodidakt amatør-beatbokser, er hans talent skyhøjt. Abood bor i Amman og har for nylig stiftet King of The Beat, en af de eneste Beat Box konkurrencer i Mellemøsten.
Oplev Abood Aladham beatboxe til optræden af lokale b-boys.

Global Platform er en del af ActionAid, en international NGO, der arbejder på at udrydde fattigdom og uretfærdighed i verden. Platformen leverer kapacitetsopbyggende kurser for unge og platformen fungerer som et frirum for unge.

Katja Andreasen var praktikant hos ActionAid Platformen i Amman.