Foto: GAME

88 unge tager hul på Playmakeruddannelsen i Jordan

Den første af de camps, der ruster Jordans unge til at drive gadeidræt for børn i deres lokalområder, er nu overstået. 88 unge rollemodeller fandt vej til første del af GAME’s Playmakeruddannelse i Amman i Jordan.

Den danske gadeidrætsorganisation GAME har i samarbejde med Jordan Youth Innovation Forum påbegyndt Playmakerprogrammet i Jordan, der giver landets unge en unik mulighed for at bruge gadeidræt som redskab til at skabe positive forandringer for dem selv og for børn og unge i deres lokalområde.

Playmakerprogrammet er en del af det fireårige projekt “Youth-led Street Sport for All,” som er støttet af Dansk Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP). Første del af programmet blev afholdt i form af en Playmakercamp i slutningen af marts.

”Det var to virkelig succesfulde dage med begejstrede og motiverede playmakere,” siger Ali Haddad, der er projektkoordinator i Jordan.

23-årige Yazan skal drive ugentlige træninger

En af de 88 motiverede unge, der fandt vej til først del af GAME’s Playmakeruddannelse, var 23-årige Yazan Saif, der er ved at uddanne sig til streetbasket-Playmaker.

“Playmakercampen var en god oplevelse. Jeg nød virkelig den måde, vi fik præsenteret de forskellige teknikker på til at udføre en god træning, siger han.”

GAME har arbejdet med Playmakeruddannelsen som metode til social forandring i udsatte boligområder siden 2002. Først i Danmark, så Libanon, Somaliland og nu også i Jordan.

“Jeg ansøgte om at komme på Playmakercamp på grund af Jordans behov for et trygt sted for børn og unge at dyrke idræt og for at være med til at forme fremtiden for morgendagens beslutningstagere,” siger han.

Klædt på til at tage lederskab

Ligesom GAME’s danske Playmakere bliver Jordans Playmakere klædt på til at tage lederskab, løse konflikter på en fredelig måde, fremme aktive fællesskaber og sammensætte en træningssession i blandt andet streetbasket og gadefodbold.

”Jeg glæder mig til at give det, jeg har lært på Playmakercampen, videre til børnene. De er jo de vigtigste for at skabe langvarig social forandring, som vil hjælpe dem med at udvikle sig og være mere bevidste om sig selv og deres omgivelser.”

Yazan Saif

”Jeg glæder mig til at give det, jeg har lært på Playmakercampen, videre til børnene. De er jo de vigtigste for at skabe langvarig social forandring, som vil hjælpe dem med at udvikle sig og være mere bevidste om sig selv og deres omgivelser,” forklarer Yazan Saif.

Den netop afholdte Playmakercamp, der bestod af et todages træningsprogram, ruster Playmakerne til at drive ugentlige træninger i de lokale GAME-zoner i Jordan; Ramtha, Mafraq og Amman.

Lige fordeling af piger og drenge

Et af GAME’s nøgleord er ligestilling mellem kønnene. I den forbindelse blev to gæstelærere inviteret til Playmakercampen. KVINFOs lokale partnerorganisation Jordanian Women Union holdt en session om ligestilling mellem mænd og kvinder, mens den tyske organisation GIZ fokuserede på konfliktløsning i sportsaktiviteterne.

”Vi har mange gange fået at vide, at piger ikke har lov til at dyrke sport. Men vi har fundet ud af, at under de rigtige forhold, så er det muligt.”

Simon Prahm
CEO, GAme

Med en deltagelsesprocent  på 40 for piger ved den første Playmakercamp i Jordan går GAME’s mission om at få endnu flere piger involveret i gadeidræt i den rigtige retning:

”Vi har mange gange fået at vide, at piger ikke har lov til at dyrke sport. Men vi har fundet ud af, at under de rigtige forhold, så er det muligt,” siger Simon Prahm, CEO i GAME, der har været med til at udbrede GAME til Jordan.

Endnu en Playmakercamp venter i september

I løbet af efteråret venter endnu en Playmakercamp for de unge Playmakere i Jordan, hvor endnu flere redskaber skal puttes i værktøjskassen, og det glæder 23-årige Yazan Saif sig over.

”Jeg har også søgt om at være en del af GAME her i Jordan på grund af GAME’s mål, overbevisning og mission. GAME’s tro på innovation og inklusion var nogle af hovedårsagerne til, at jeg vidste, at GAME vil lave forandring her i området,” siger han.

Efter den succesfulde første Playmakercamp i Jordan begynder arbejdet nu med at lave masser af gadeidræt sammen med børn i de forskellige træningszoner i henholdsvis Ramtha, Mafraq og Amman.