Arabiske unge henter inspiration fra Ungdommens Folkemøde

Verden forandrer sig ikke af sig selv, særligt ikke uden unge kræfter. Det er essensen af Ungdommens Folkemøde, der er verdens største demokratifestival for unge, og det unge folkemøde begrænser sig på ingen måde til det danske.

I år deltog en gruppe unge fra en række arabiske lande i Ungdommens Folkemøde for at finde inspiration til deres arbejde med at fremhæve de unge stemmer i deres egne landes udvikling.

Gruppen af unge fra bl.a. Marokko og Jordan er inviteret til Danmark af de danske partnerorganisationer under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP), og her oplever de en stor interesse for Ungdommens Folkemøde hos mange af dem, de samarbejder med:

”Jeg er meget nysgerrig for at se, hvordan et ungdommens folkemøde arrangeret af unge kan tiltrække mange så store navne fra den politiske top i landet. Det vil være interessant og inspirerende for os at se, hvordan mødet bliver afviklet, og hvad de unge bruger det til. Jeg glæder mig til at komme nærmere på politisk samtale i Danmark og mærke, hvordan dialogen bliver ført,” lyder det fra den 26-årige forventningsfulde marokkanske kvinde, Ihssane Ennouamani.

“Unge, der er vokset op i samfund meget langt fra vores. Det er dem, der kan skabe forandringer i deres samfund, og kræve ligestilling og ytringsfrihed”.

Anders Samuelsen
Udenrigsminister

Fredag formiddag mødes Ihssane og de andre arabiske unge selv med et navn fra den politiske top, nemlig udenrigsminister Anders Samuelsen. Noget han også glæder sig meget til:

”Jeg bliver altid bekræftet i, at fremtiden er lys, når jeg møder unge engagerede mennesker på min vej. Derfor glæder jeg mig også rigtig meget til Ungdommens Folkemøde. Ikke mindst glæder jeg mig til at møde de unge fra Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. Unge, der er vokset op i samfund meget langt fra vores. Det er dem, der kan skabe forandringer i deres samfund, og kræve ligestilling og ytringsfrihed. Det er dem, der skal knække arbejdsløshedskurverne, skabe økonomisk vækst og opfinde løsninger, der gør verden til et bedre sted. Og det er dem, der kan få globaliseringens mange fordele bragt til deres hjemlande. Det er deres tanker, kreativitet og vilje, der er nøglen,” siger han.

Udenrigsminister Anders Samuelsen deltog i workshoppen ‘Unge arabiske stemmer’.

For Ihssane er det selve grundlaget for Ungdommens Folkemøde, som fascinerer:

”Idéen om at samle tusinder af unge på ét sted og give dem rum og tid til at udforme idéer for fremtiden finder jeg meget tiltalende og motiverende,” siger hun.

Hun håber at bruge inspirationen fra Ungdommens Folkemøde til at lave noget lignende, blot i en marokkansk udgave. I Marokko er der nemlig stort uudnyttet potentiale hos unge, når det kommer til at diskutere demokratiske værdier, mener Ihssane:

”Det skal være et sted, hvor unge kan mødes og dele deres visioner, tanker og drømme for fremtiden. Det bliver ikke en tro kopi af det danske folkemøde, men en model, der passer til behovene i Marokko,” siger hun.

Ihssane Ennouamani er aktiv i organisationen, Association Femmes Réalisations Et Valeurs (AFRV), der samarbejder med DAPP-partnerorganisationen Cross Cultures Association Project (CCPA) for at få flere unge til at engagere sig i sport og samfund.

Fokus på de arabiske unge

DAPP har stor fokus på unge og kvinder i den nuværende fase af programmet. Derudover har DAPP lanceret en Ungepuljen i starten af 2018 på 60 mio. til at fremme kreative og innovative tilgange til involvering af unge mennesker i danske civilsamfundsorganisationers initiativer i Mellemøsten og Nordafrika. De unge arabiske gæsters deltagelse i Ungdommens Folkemøde er en oplagt mulighed til at vise, at demokratisk engagement kan udformes på mange måder.

“Vi er interesserede i, at hele verden får øjnene op for, hvad en demokratifestival for unge kan. Og vi kan sagtens forestille os en demokratifestival for unge i for eksempel Jordan eller Marokko”.

Nicolaj Laue Juhl
Talsperson for Ungdomsbureauet

Ungdomsbureauet, som arrangerer Ungdommens Folkemøde, har siden sin spæde start ønsket at give den danske ungdom muligheden for og lysten til at bevæge sig ind i den del af demokratiet, der ikke blot kan klares ved et kryds på stemmesedlen hvert fjerde år. Ungdommens stemme skal ikke kun høres – den skal også lyttes til og inddrages, så den får betydning i en kontekst, der rækker langt ud over festivalpladsen.

Ungdommen skal lyttes på, men de unge må også lytte til hinanden.

”Den internationale opmærksomhed for Ungdommens Folkemøde hælder brændstof på vores forventning og forhåbning om, at Ungdommens Folkemøde kan spredes til resten af verden. Vi er interesserede i, at hele verden får øjnene op for, hvad en demokratifestival for unge kan. Og vi kan sagtens forestille os en demokratifestival for unge i for eksempel Jordan eller Marokko, så længe man er opmærksom på, at festivalens koncept hverken kan eller skal overføres direkte. Det er afgørende, at unge fra de respektive lande selv griber konceptet og gør det til deres eget,” siger Nicolaj Laue Juhl, talsperson for Ungdomsbureauet.

Har man lyst til at vide mere om Ungdommens Folkemøde i et internationalt perspektiv, kan man kigge forbi Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms telt, B44, under Ungdommens Folkemøde 2018, hvor det vil være muligt at møde de engagerede unge. Derudover er man også velkommen til at kontakte Ungdomsbureauets projektleder Julie Schneekloth, som står i spidsen for at udbrede Ungdommens Folkemøde til andre europæiske lande.