Beyond Stereotypes

Med stand-up comedy, film, latter og loungemusik satte Beirut og Amman i ugen efter påske fokus på dansk-arabiske stereotyper med eventen 'Beyond Stereotypes'.

Med stand-up comedy, film, latter og loungemusik satte Beirut og Amman i ugen efter påske fokus på dansk-arabiske stereotyper. Eventen ”Beyond Stereotypes” var arrangeret af de danske ambassader i Beirut og Amman i samarbejde med Center for Kultur og Udvikling.

Gårdhaven foran den gamle hangar summer af stemmer. Vi er i det shiamuslimske kvarter Dahiya i den sydlige del af Beirut, hvor der hænger billeder af Hizbollahs martyrer i lygtepælene. Hangaren er et levn fra borgerkrigen, men de to kulturiværksættere Lokman Slim og Monika Borgmann fra organisationen UMAM har taget den under kærlig behandling og lavet den om til et strømlinet kulturvenue. Aftenens trækplaster er eventen ”Beyond Stereotypes”.

Omar Marzouk
Omar Marzouk

En kødrand af journalister samler sig omkring den dansk-egyptiske stand-up komiker Omar Marzouk. Han er verdenskendt i Danmark for sin evne at balancere sensitive emner med humor og kant og har sagt ja til at prøve kræfter med et arabisk publikum. Første udfordring er den libanesiske presse. Mikrofonerne gløder, og Omar Marzouks manager må træde i karakter og bede nogle af journalisterne vente med deres spørgsmål til efter showet.

Ved små borde med stearinlys sidder folk og hyggesnakker, og i takt med at klokken nærmer sig 19, begynder gæsterne at vælte ind.
Tørklædeklædte kvinder med spædbørn på armen, mænd i kjortler og arabiske sutsko, ambassadører – og to muftier. Der er fuldt hus i hangaren, da den danske ambassadør Jan Top Christensen byder velkommen til en aften med film, stand-up, latter og debat.

Omar Marzouk springer op på scenen og griber mikrofonen – spejder ud over det brogede publikum og fyrer en joke af, der får de to muftier til at trække på smilebåndet.

Som en del af sit stand-up show viser Omar Marzouk filmklip fra den danske julekalender ”Yallahrup Færgeby”, der gør grin med gangster-araberne i Danmark, og den egyptiske film ”The Danish Experience”, der viser et karikeret billede af en skandinavisk ’bimbo’ der flytter ind hos en egyptisk familie.

Omar Marzouk
Omar Marzouk

Herefter går filminstruktør Georg Larsen sammen med den libanesiske filminstruktør Ahmad Ghosien bag om dokumentarfilmen ’En Araber kommer til Byen’, hvor Ahmad Ghosien banker på dørene hos araberne på Nørrebro. Og journalist Adam Hannestad sparker debatten med publikum i gang, da han sammen med den libanesiske journalist Hassan Daoud fokuserer på stereotyper i medierne.

Spørgelysten blandt publikum er stor. Nogle rejser sig og holder lange taler, der sætter den arabiske tolk på overarbejde, mens andre vælger at fortsætte debatten ude i gårdhaven, hvor der er drinks, lounge musik og snacks.

To dage senere er eventkaravanen rykket videre til Amman. Her er byens borgmester blevet så begejstret for arrangementet, at han har stillet lokalerne i al-Hussein Cultural Centre til rådighed, og Royal Film Commission har stået for at promovere eventen.

Ambassadør Thomas Lund- Sørensen
Ambassadør Thomas Lund- Sørensen

Ambassadør Thomas Lund- Sørensen byder velkommen, og præsenterer aftenens toastmaster: den populære jordanske skuespiller og komiker Nabil Sawalha. Han indleder aftenen med et par øvelser for lattermusklerne og binder hele eventen sammen i en humoristisk sløjfe.

Omar Marzouk er i topform, da han indtager scenen.”Jeg er blevet inviteret herned, fordi jeg er den eneste danske vare, der stadig kan sælge i Mellemøsten,” siger han – og bliver flere gange under sit show akkompagneret af latterbrøl og klapsalver.

I salen sidder en række unge bloggere, der har varmet op til eventen på 7iber.com. Den jordanske blogger Mariam Abu Adas er med i panelet og sætter stereotyp-debatten i perspektiv, da hun understreger, at hun ikke mener, at stereotyper nødvendigvis er en negativ ting – men en meget naturlig menneskelig ting.

”Vi arabere sætter alle udlændinge i den samme kategori ”Anjab”. Det er lige før vi tror, de kommer fra det samme land –” Anjabia,” siger hun.

I Amman fortsætter debatten om stereotyper for fuld kraft på ambassadør Thomas Lund-Sørensens weblog (http://tholun.wordpress.com/2009/04/17/beyond-stereotypes-follow-ups/) hvor man bl.a. kan læse følgende kommentar:

“Thank you for a lovely night yesterday, it turned out to be a better Thursday night than playing cards with my friends over sheesha!….“Tagging” people, is the worst thing that could happen. I think, the moment you remove the tags from the people around, that would be a great step in the right direction.” Mohammad Riyash.

En bred vifte af medier i Beirut har dækket eventen, bl.a. aviserne “Annahar”, “Assafir”, “al Anwar”, “Laha magazine” og “Al Mustaqbal Daily”.

Desuden har følgende tv stationer dækket eventen:Orbit Chain, Yawm TV Channel, “Oyoun Bayrout” cultural show , Future TV. Report in “Akhbar al Sabah”, Tele Liban, OTV, Future News, og Al Aan TV.

Desuden har Jordan Times skrevet en artikel om eventen, der kan læses her: http://www.jordantimes.com/index.php?news=16014