Coronakrisen har styrket frivilligheden blandt arabiske unge

Mismod og frustrationer fyldte i hovederne på mange arabiske unge, da Corona-krisen ramte i foråret. Situationen fik Ahmed fra Egypten og Salah fra Marokko til at tænke kreativt og skabe frivillige initiativer med det mål at forebygge et forværret samfundet, når pandemien på et tidspunkt slipper sit tag.

”Corona-lockdownen skabte frustration og en følelse af afmagt hos de fleste unge, som jeg kender. Vores generation er vant til at være ude hele tiden. Det er en del af vores identitet at være aktive i samfundet, så udsigten til flere dage inden for hjemmets fire vægge var et vaskeægte mareridt for os”.

Sådan beskriver 24-årige Ahmed Emad Al-Deen Gabr fra Egypten sin reaktion, når han tænker tilbage på situationen i marts, hvor landet lukkede ned på grund af Coronapandemien.

Det var en uvant situationen for de unge egyptere, som ifølge Ahmed sætter stor lid til deres sociale relationer for at kunne finde jobs eller vælge deres karrierer.  Ahmed beretter, at han brugte de første uger på at sunde sig over chokket og nyde fællesskabet i hjemmet. Ikke mindst opdagede han, at morens hjemmelavede mad smagte meget bedre end den fastfood, som han var vant til. Som ugerne gik, kunne Ahmed dog mærke, hvordan han langsomt begyndte at tabe modet. 

Ahmed har fået positive reaktioner fra unge i landet efter lanceringen af podcasten. (Foto: Privat)

Rapporten The ASDA’A BCW Arab Youth Survey 2020, som netop er udkommet i oktober, viser, at næsten 30 procent af de arabiske unge har overvejet emigrere fra deres lande på grund af Corona-udbruddet.

Rapporten tegner et dystert billede af hverdagen for Ahmed og de flere end 200 millioner unge i den arabiske verden, hvor arbejdsløsheden ifølge Verdensbanken er 27 procent i Mellemøsten og 29 procent blandt unge i Nordafrika. Flere end 87 procent af de unge udtrykker bekymring for muligheden for at finde jobs, mens kun 51 procent har tillid til at deres regeringer kan finde en løsning på dette.

Unge skal vide, at de ikke er alene

Med erfaringer fra sit engagement i DUF’s projekt ”Dialogambassadørerne”, som DAPP har støttet siden 2009, kom Ahmed pludselig på ideen til at lave en podcast med fokus på de unges reaktion på Corona.

Formålet med podcasten er at fortælle de unge, at de er ikke alene, og at der findes mange derude, som deler deres bekymringer for fremtiden.”

Ahmed Emad Al-Deen Gabr
Dialogambassadør

For ham var podcasten en oplagt kanal, hvor de unge fik en stemme og måske ligefrem kunne hjælpe hinanden med at få det bedste ud af krisen.

“Formålet med podcasten er at fortælle de unge, at de er ikke alene, og at der findes mange derude, som deler deres bekymringer for fremtiden, og hvordan livet kommer til at være efter Corona,” siger Ahmed og nævner, at han oplever at de unge i Egypten kan ikke afspejle sig i de historier om Corona som de store medier bringer, da de ikke bruger unge kilder.

Ahmed blev en del af Dialogambassadørerne for et par år siden, fordi han ville skabe bedre rum for unge, hvor de kan diskutere deres ambitioner og udfordringer under trygge rammer og samtidig forøge at forstå hinandens holdninger. Projektet startede tilbage i 2009 og har siden da trænet tusindvis af unge fra Danmark, Jordan, Egypten og Tunesien i, hvordan man kan bruge dialog til at nedbryde fordomme.

Fælles bekymringer

Ahmed producerer podcasten fra sit værelse i Kairo

Da den første episode af podcasten, som fik titlen DIALOCAST, udkom i maj, kunne Ahmed mærke at han havde ramt lige ned i et stort behov.

” Flere af vores lyttere udtrykte deres glæde over, at andre unge i landet deler deres oplevelser, og at de ikke er alene om at leve i uvisheden om, hvad fremtiden gemmer på.”

I episoden møder lytterne den 25-årige Rana, der fortæller, at hun under pandemien har følt det som om, at hele hendes liv ophørte både professionelt og personligt.

“Pandemien har tvunget mig til at virkelig at reflektere over mine tidligere valg og prioriteter og finde nyt fodfæste i min fremtidige beskæftigelse,” siger hun.

Rana beretter også, at det lykkedes hende at få ro ved blandt andet at skrive sine refleksioner og tanker ned.

Netop dette har været vigtigt for Ahmed at formidle: ”Jeg kan mærke, at de unge mangler realistiske forbilleder i disse tider og ikke superhelte som kan klare alt. De har brug for at mærke, at der er andre som har de samme tanker og følelser, som de selv døjer med.”

At gentænke de unges rolle i samfundet

Mere end 4000 kilometer vestpå i den marokkanske hovedstad Rabat, har Corona-krisen givet den 29-årige Salah Eddine El ayoubi mere travlt end normalt. Han har i de sidste mange

måneder, sammen med andre frivillige, lanceret et initiativ for at hjælpe med at anskaffe de nødvendige dagligvarer til de folk, som under krisen har mistet deres indkomst. Initiativet fik titlen ”10- dirham”, som svarer til 15 kroner, og det blev omtalt i flere marokkanske og panarabiske medier.

Salah Eddine arbejder i den private sektor, men har tidligere været involveret i forskellige projekter, der har til formål at støtte unge i Marokko. I oktober 2019 deltog han i det danskstøttede Youth innovation Summit sammen med 100 andre unge i landet. Målet med arrangementet var at finde innovative løsninger på de udfordringer som landet har.

Deltagelsen har givet ham mere mod, og i de sidste mange måneder har han søsat en række initiativer, som har til formål at styrke de unges bevidsthed om deres liv og muligheder.

Salah Eddine mener, at Corona-krisen kan være en oplagt lejlighed til at gentænke den måde, man anskuer de unges rolle i det marokkanske samfund, og hvor lige adgang til uddannelse bliver prioriteret.

Det er mit valg. Jeg har valgt at tænke innovativt og håber og arbejder på at få det bedste ud af den nuværende krise.”

Salah Eddine El ayoubi
Iværksætter

Samtidig ser han en oplagt mulighed for at få de grupper af unge, der har været faldet ud af skolesystemet tilbage på skolebænken.

”I Marokko er vi udfordret af, at mange unge dropper ud af skolen. Jeg tror, at vi kan gøre en forskel for de unge ved at give dem det nødvendige udstyr i form af en bærbar computer og en stabil adgang til internetforbindelse,” siger Salah Eddine.

Han ved godt, at det er en meget håbefuld tankegang, men tilføjer med et smil: ”Det er mit valg. Jeg har valgt at tænke innovativt og håber og arbejder på at få det bedste ud af den nuværende krise”.

Shabnam Abbasi har bidraget til denne artikel.