Danmark gennem tunesiske øjne

Få to unge tunesiske journalisters indtryk af Danmark og dansk kultur efter et ophold på et Crossings Borders projekt på Krogerup Højskole.

De to 24årige journalister Safa Boussaada og Racha O Haffar er vokset op i et Tunesien præget af undertrykkelse, revolution og politisk konflikt. Nu er de tunesiske kvinder i Danmark som del af et Crossing Borders projekt på Krogerup Højskole, som skal støtte unge tunesiske borgerjournalister og forbedre dialogen mellem de to lande. Besøget har givet de to kvinder et indblik i det danske samfund. En nation de har hørt er lykkelig. Men hvad er deres indtryk?

“Jeg ville gerne til Danmark, da jeg havde hørt, at det er den lykkeligste og sundeste nation i verden, og fordi jeg er nysgerrig efter at vide, hvorfor I er så lykkelige og foran os”, siger Racha. “Danmark er det diametralt modsatte af Tunesien. Vi snakker om politik hele tiden, fordi det er en så stor del af vores liv. Her i Danmark snakker de unge mere om, hvilken fest de skal holde, og alt det sjov de skal lave”.

Racha og Safa har opholdt sig i Danmark i tre måneder. De bor side om side med danske og internationale elever, mens de følger Crossing Borders programmet på højskolen, som fokuserer de på store globale udfordringer og løsninger vedrørende klima, media, konflikter, projektstyring og medborgerskab. De har netop været på en studietur rundt i Danmark for at få et indtryk af hele landet.

“Det der virkelig gjorde indtryk på mig, er at landmænd på Samsø har nogle små boder ude ved landevejen, hvor der er en boks, man skal putte penge i. Det viser, hvor meget man stoler på hinanden, og hvor meget tillid, der er mellem mennesker i Danmark”, siger Racha.

Arabiske kvindelige journalister på Krogerup Højskole i Nordsjælland opholder sig i Danmark som en del af Crossing Borders projekt Empowering young Tunisian Citizen Journalists. Projektet er støttet af Det Arabiske Initiativ via International Media Support i Danmark. Få flere indtryk fra Racha på hendes blog

Danskere skal være mere åbne og selvsikre
Mens kvinderne er blevet klogere på danskerne, har opholdet også givet dem stof til eftertanke over, hvilke kvaliteter der findes i tunesisk kultur og samfund.

“Sociale relationer og venskaber er mere komplicerede her i Danmark. I Tunesien er det meget nemt at møde nye mennesker og få venner. Danskerne kunne blive mere selvsikre og åbne mere op. I Tunesien har en besøgende også altid første prioritet. Vi åbner vores hjem op med det samme, og giver dem vores bedste mad, sådan er det ikke altid her”, fortæller Racha.

Safa har også observeret flere forskelle mellem danskere og tunesere, men hun føler sig hjemme i Danmark nu. Det har dog krævet en del observation og analyse af, hvordan danskerne er og opfører sig, afslører hun.

“Jeg hørte, at danskere var reserverede og kolde. Danskere tager bare længere tid om at åbne sig op. Når du så først har fået en ven, så er det for livet. Til gengæld så tror danskere, at tunesere skændes hele tiden, fordi vi taler højt og laver fagter med hænderne. Det gør vi ikke. Vi er bare mere udtryksfulde, tror jeg, og bruger vores kropssprog mere,” fortæller Safa. “Men efter et stykke tid så opstår der magi, så glemmer du alle de kulturelle ting, og så taler du bare med et andet menneske”.

Se denne video om diskrimination i Danmark produceret af Safa Boussaada og hendes medkursister.