Danmark støtter dialog i Syrien gennem Danmission

Foto: Søren Kjeldgaard

Udenrigsministeriet har bevilget 6,5 millioner kroner til Danmissions dialogarbejde i Mellemøsten. Pengene skal blandt andet bruges i det borgerkrigshærgede Syrien, hvor hadet mellem de politiske og religiøse grupper vokser.

”Syrien er i kaos lige nu, og det er livsvigtigt, at vi støtter de kræfter, som kan være med til både at dæmpe aggressiviteten her-og-nu og genopbygge samfundet,” siger Nik Bredholt, der er programchef i den folkekirkelige organisation Danmission.

”Så snart situationen tillader det, samler vi højtstående religiøse ledere fra Syrien. Målet er en fælles udtalelse, hvor de fordømmer intolerancen og overgrebene og samtidig opfordrer til at stå sammen om forsoning og genopbygning.

Udtalelsen skal tale besindelse til både magthaverne og lokalsamfundene og fx appellere til imamer og præster om at afholde sig fra hadefulde udsagn om de andre trossamfund.

I Syrien nyder de religiøse ledere stor respekt, og derfor er det afgørende, at de bruger deres indflydelse på at standse konflikter i stedet for at puste til ilden,” siger Nik Bredholt.

Danmission skal også bruge en del af bevillingen på at lære lokale religiøse ledere og de nye netværk, der er engageret i nødhjælpen, hvordan de samarbejder og konkret får startet fælles initiativer, som fremmer dialog og opbygning af lokalsamfundene i Syrien.

”I Syrien har friheden til at ytre sig og organisere sig været begrænset under præsident Bashar Assad. Kirker og moskéer er nogle af de få strukturer, som har eksisteret udover politistaten.

Derfor giver det rigtig god mening at bygge på netop de religiøse strukturer og de nye, spæde netværk af aktivister, der arbejder med menneskerettigheder, demokrati og opbygning af samfundet.

Og vi er yderst tilfredse med, at Udenrigsministeriet anerkender, at trossamfundene kan være en del af løsninger, når man skal fremme fred og demokrati i Mellemøsten,” siger Nik Bredholt.

De 6,5 millioner kroner kommer fra Det Arabiske Initiativ, og med bevillingen har Danmission fået mulighed for at støtte det vigtige dialogarbejde samtidig med den nødhjælp, som organisationen giver til flygtninge internt i Syrien.

Udover at støtte Syrien, så går bevillingen fra Det Arabiske Initiativ også til aktiviteter, der inddrager Libanon og Egypten.

Her kan Danmission i samarbejde med partnere i Mellemøsten nu blandt andet fortsætte og udbygge træningsprogrammet for ledere og meningsdannere kaldet LIU (ledere for interreligiøs forståelse og samarbejde), som Det Arabiske Initiativ også støttede i pilotfasen.