Danske højskoleelever på studietur i Jordan

Tortur, menneskerettigheder, ytringsfrihed og rehabilitering. Det og meget andet er over 30 journalistelever fra Vallekilde Højskole blevet klogere på efter en netop overstået studietur i Jordan.

32 journalistelever fra Vallekilde Højskole har bagagen fuld af viden og nye indtryk efter deres netop overståede 10-dages studietur i Jordan.

Turen, som var planlagt i samarbejde med DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, gav de danske elever et unikt indblik i jordansk kultur og landets nuværende problemstillinger.

På turen fik eleverne blandt andet mulighed for at møde DIGNITYs lokale partnere, Institute for Family Health (IFH) og Mizan for Law.

IFH tilbyder rehabilitering til de mange traumatiserede flygtninge, som Jordan har taget imod siden krigene i Irak og Syrien. Mizan for Law arbejder for at sikre lovgivning i tråd med menneskerettighederne og oprejsning og erstatning til landets torturofre.

Simone Hegelund Sørensen, 20 år.
Simone Hegelund Sørensen, 20 år.

Udover DIGNITYs partnere mødte eleverne jordanske journalister og journaliststuderende, der kunne fortælle om deres daglige arbejde og kampen for ytringsfrihed. På en af turens sidste dage besøgte eleverne en palæstinensisk flygtningelejr, hvor der har boet flygtninge igennem fire generationer. Imellem alle disse besøg blev der også tid til at se de større kulturelle og historiske seværdigheder såsom oldtidsbyen Petra og en ægte beduinovernatning i Wadi Rum-ørkenen.

Vi har spurgt et par af eleverne om, hvordan de oplevede turen og mødet med Jordan:

 

Hvad har gjort størst indtryk på dig på denne tur?

Simone Hegelund Sørensen, 20 år:

”Generelt synes jeg, at vi besøgte mange spændende steder og mennesker i Jordan, men jeg tror, at besøget hos Mizan For Law gjorde størst indtryk på mig. Eva Abu Halaweh (medstifter af Mizan red) var ikke alene spændende at høre på, hendes arbejde rørte mig virkelig. Menneskerettigheder og ikke mindst kvinderettigheder er noget, jeg altid selv har interesseret mig for, så at høre om hendes hårde arbejde gjorde stort indtryk.”

Nicklas Bøhm, 22 år:

”For mig har kontrasterne gjort indtryk: Det moderne l’Webde versus det traditionelle downtown Amman. Store Range Rovers og Toyota Corollaer fra 90’erne. Duften af ren frisk luft til en kraftig lugt af bilos. Forskellen mellem rig og fattig.

En anden ting, som står skarpt i min erindringer fra Amman, er mængden af mennesker med et ønske om at ændre noget i samfundet. Med panden mod muren står disse menneskerettighedskæmpere op hver morgen og kæmper for deres medmennesker, som lider og har brug for hjælp. Graden af disse menneskers viljestyrke og håb for fremtiden, har været sindssygt inspirerende og livsbekræftende. Det har sat en masse ting i perspektiv, og det har i den grad givet mig blod på tanden ift. de ting, som jeg kæmper for hjemme i Danmark.”

 

Har turen rykket på dit syn på Jordan/Mellemøsten, og hvis ja, hvordan?

Simone Hegelund Sørensen:

”På turen har jeg både fået be- og afkræftet en del ting. Min opfattelse af kvinderettigheder blev desværre bekræftet. Jeg synes, det er skræmmende, at lovene i helhed er lavet for alle, men at de alligevel aldrig kan komme kvinderne til gode. Dog er jeg overrasket over, hvor mange stærke kvinder der trods trusler og vold kæmper for deres og andres sag. Derudover så havde jeg ikke sat mig nok ind i Jordan generelt, inden vi tog afsted, så jeg blev positivt overrasket over, at Jordan huser så mange flygtninge. Det er helt vildt, at deres indbyggertal er steget så meget*. Til sidst vil jeg gerne påpege jordanernes gæstfrihed. Vi har fået mange varme velkomster, hvor vi end kom hen. Jeg tog flere taxature alene og mødte ikke andet end mennesker med et smil på læben og et åbent sind. Alt i alt er det ikke sidste gang, jeg besøger Mellemøsten. Det har været vildt spændende og lærerigt at møde nye mennesker og andre kulturer.”

Nicklas
Nicklas Bøhm, 22 år.

Nicklas Bøhm:
”Jeg har lært, at lige meget hvor på kloden vi er, og hvor forskellige vores kulturer er, så er vores drømme og håb for fremtiden de samme. Vi vil alle sammen gerne have social, økonomisk og politisk tryghed. Vi vil alle sammen gerne passe på vores familie og beskytte de værdier, som vi tror på. Samtidig må jeg desværre også indrømme, at jeg har fået øjnene op for omfanget af situationen i Mellemøsten samt realiteten af, at det ikke altid går fremad med menneskerettigheder, ytringsfrihed og frihed generelt. Derfor er det så vigtigt, at vi har organisationer som DIGNITY, som i den grad bidrager til, at vi får udviklingen på rette kurs igen. Så alle kan leve et værdigt liv.”

DIGNITYs arbejde i Jordan er finansieret af Udenrigsministeriet igennem Dansk-Arabisk Partnerskabs Program. Eleverne har selv betalt for turen til Jordan.