Danske unge på jagt efter samarbejdspartnere i Marokko

Fem af DUFs medlemsorganisationer er netop vendt hjem fra Marokko, hvor de har mødtes med lokale ungdomsorganisationer i håbet om at finde en samarbejdspartner til fremtidige projekter.

Aktive unge fra Liberal Alliances Ungdom, Radikal Ungdom, DFUNK, HK Ungdom og Ungdomsringen var i midten af oktober med DUF i Marokko som led i det internationale kursusforløb EXPLORE Marokko.

Forløbet har til formål at kickstarte danske unges mulighed for at engagere sig internationalt. Gennem internationale partnerskaber og projekter skal danske og marokkanske unge sammen styrke hinandens organisationer og forsøge at øge unges indflydelse og medbestemmelse i det samfund, som de er del af.

For Nickolas Pagonikas fra Radikal Ungdom har forløbet og turen til Marokko været en givende oplevelse.

”Det har været sindssygt inspirerende og spændende at lære et land at kende gennem de unge. Det er fedt at opleve, at der er nogen ude i verden, der laver det samme, som vi gør, selvom de har flere udfordringer forbundet med det,” fortæller han.

Unge i Marokko mangler politisk indflydelse

Det er især høj arbejdsløshed og manglende politisk indflydelse, der udfordrer unge i Marokko. Selvom en stor del af befolkningen er under 35 år, så er unge stadig underrepræsenteret i parlamentet og i de politiske partier.

Ifølge Alexander Ryle fra Liberal Alliances Ungdom er marokkanske unge dog meget bevidste om de forandringer, de gerne vil skabe i deres samfund.

Vi har erfaring med fortalervirksomhed i forhold til offentlige myndigheder. Vi kan hjælpe unge i Marokko til at få nogle værktøjer, så de bedre kan komme i kontakt med dem, der har magten,”  Thilde Asmussen, Radikal Ungdom 

”De unge kender godt deres udfordringer, og de ved også godt, hvordan man kan lave det om – de har bare ikke mulighed for at gøre det selv,” siger Alexander Ryle.

Han fortæller, at Liberal Alliances Ungdom på sigt håber at kunne starte et projekt omkring debattræning med deltagelse af både danske og marokkanske unge.

Bidrager med viden og erfaringer med fortalerarbejde

Udover møder med forskellige marokkanske ungdomsorganisationer bød programmet i Marokko også på et besøg på den danske ambassade i Rabat. Her fortalte ambassademedarbejder Reda Bajoudi om marokkansk politik og særligt om parlamentsvalget, der netop havde fundet sted ugen forinden. Valget var præget af en lav valgdeltagelse, og særligt de unge blev væk fra stemmeboksen på valgdagen, fordi de ikke føler, at de har en reel stemme i samfundet.

Ifølge Thilde Asmussen fra Radikal Ungdom er det netop på dét punkt, at danske unge kan byde ind med viden og erfaringer.

”Vi har erfaring med fortalervirksomhed i forhold til offentlige myndigheder. Vi kan hjælpe unge i Marokko til at få nogle værktøjer, så de bedre kan komme i kontakt med dem, der har magten,” forklarer Thilde Asmussen.

De fem ungdomsorganisationer kom alle hjem fra Marokko med konkrete aftaler om at forsøge at etablere et partnerskab. Flere af dem håber at få mulighed for snart at rejse tilbage til Marokko og bygge videre på det partnerskab, som den sidste uges møder har lagt fundamentet til.