Foto: Simon Læssøe

DAPP med de unge

74 stande stod linet op i pæne rækker, da Ungdommens Folkemøde for tredje år i træk åbnede op for deres demokratifestival for unge. En festival, der bl.a. har fokus på at tale sammen.

Det var DAPPs partnere, der havde sørget for at fylde programmet for de tre dage med aktiviteter, der spændte over alt fra oplæg om protester i Tunesien til debatter om dokumentarfilms betydning i den arabiske verden. De unge folkemødegæster quizzede også mod hinanden i en videnstest om ligestilling i MENA, mens samtalesaloner gav mulighed for at få svar på spørgsmål om at være ung i Mellemøsten.

Masser af gang i den både inden for og uden for DAPPs stand. Foto: Simon Læssøe

Der blev også afholdt en intim koncert med en saxofonist fra Marokko, og selvom teltets fysiske rammer gav lidt udfordringer, blev der alligevel plads til at svinge hofterne til en vaskeægte marokkansk dance-workout.

Marokkanske Sobhi Saâd blæste jazzede toner ud i teltet. Foto: Simon Læssøe

DAPPs workshop, ’Unge arabiske stemmer’, satte særligt gode rammer for at tale sammen på tværs af nationaliteter. Unge danske gymnasieelever og unge gæster fra MENA-regionen fik muligheden for at lære mere om hinanden. Med temaer som udfordringer ved at være ung, fremtidsdrømme og vidensdeling fandt deltagerne ud af, at der under en overflade af kulturforskelle, gemmer sig en del ligheder mellem dem – blandt andet en fælles vision om at gøre en forskel i sine nærområder.

“Selvom vores muligheder ikke helt er de samme, så har vi det til fælles, at vi stadig gerne vil gøre en forskel”.

Sobhi Saâd
Der blev livligt diskuteret, hvordan vi kan bygge relationer mellem Danmark og MENA. Foto: Simon Læssøe

En af deltagerne til workshoppen var marokkanske Sobhi Saâd. For Sobhi var højdepunktet ved Ungdommens Folkemøde netop workshoppen. ”Vi var en gruppe af unge fra MENA-regionen, der fik muligheden for at diskutere forskellige temaer med en gruppe danske unge. Vi fandt frem til, at vi deler mange af de samme drømme om at gøre verden til et bedre sted. Selvom vores muligheder ikke helt er de samme, så har vi det til fælles, at vi stadig gerne vil gøre en forskel”.

De unge diskuterede også, hvor de fik deres viden om hinanden fra. Foto: Simon Læssøe

”Vi bliver nødt til at være nysgerrige på hinanden”.

Nanna Vejbæk
KFUM-Spejder

Det viste sig, at der var en gensidig nysgerrighed blandt deltagerne for at lære mere om hinandens kulturer, hvor særligt musik, mad og sprog blev fremhævet. Ifølge Nanna Vejbæk, der er KFUM-spejder, er nysgerrigheden nødvendig for at blive klogere: ”Vi bliver nødt til at være nysgerrige på hinanden. Tale med folk, vi ikke kender. Det er den eneste måde, vi kan lære på”.

Gennem workshoppen blev det klart, at de unge gerne vil lære mere om hinandens kulturer. Foto: Simon Læssøe

Udenrigsminister Anders Samuelsen deltog i den afsluttende del af workshoppen, hvor Emil Thorup faciliterede samtalen mellem de unge og udenrigsministeren. Udenrigsministeren understregede den gensidige gevinst, som ikke kun workshoppen men også Dansk-Arabisk Partnerskab handler om: ”Idéen med det, vi laver her, er selvfølgelig at bringe jer sammen, så I kan blive inspireret af hinanden”. At vi kan lære af hinanden.

Udenrigsminister Anders Samuelsen lyttede og talte med de unge om formålet med Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. Foto: Simon Læssøe

Nysgerrighed og det at lære af andre unge havde fået Sobhi Saâd til Danmark for at deltage på Ungdommens Folkemøde. ”Efter at have deltaget i Ungdommens Folkemøde føler jeg mig inspireret til at forsøge at organisere en lignende festival i Marokko. Jeg vil gerne tilbyde de unge marokkanere et sted, hvor de kan diskutere, skabe netværk, idégenere og udleve deres drømme”. Ungdommens Folkemøde kan ikke få æren for at give de unge lyst til at gøre en forskel, men festivalen er et godt eksempel på, hvordan inspiration kan hentes gennem dialog.

Læs meget mere om de arabiske unges besøg her.