Den Ultimative Udfordring

Ti dage i juli samledes 16 unge fra MENA-regionen i Amman for at deltage i ToT Sports. Training of Trainers er et intensivt kursus, der har til formål at uddanne unge som trænere, der gennem sport kan videregive livsfærdigheder og øge unges sociale engagement i samfundet.

I udkanten af byen på sportspladsen i King Hussein Garden er stemningen på kogepunktet på en i forvejen hed sommerdag. Et utal af hvide frisbees svæver gennem luften, og i små grupper løber unge rundt fordybet i deres aktiviteter. Denne lørdag er sidste dag på ToT Sports-kurset, og deltagerne skal bruge alle deres nyerhvervede færdigheder i en stor workshop.

”Ultimate Frisbee er den ideelle sport til at undervise i og videregive basale livsfærdigheder,” forklarer Majbritt Mouridsen. Hun er en af de danske trænere fra GES (Global Education Through Sport), som har organiseret kurset sammen med Mellemfolkeligt Samvirke.

”Der er ingen dommer til at tage de afgørende beslutninger, så deltagerne skal samarbejde og selv håndtere de konflikter, der opstår. Samtidig er det vigtigt at udvise respekt og tolerance overfor medspillerne.”

Skal lede de andre

De 16 deltagere fra Jordan, Syrien, Libanon og Palestina, har gennem deres ti dages træning fået redskaber til at facilitere og lede deltagerbaserede workshops for ungdomsgrupper.

På denne sidste dag skal deres viden sættes på prøve og en gruppe på omkring 30 unge studerende fra Amman-området er mødt op for, at de nyudklækkede trænere kan undervise og guide dem igennem en række øvelser.

Dagens program består af et antal små workshops. Hver træner skal være på i mindst 20 minutter, mens de andre observerer og hjælper til.

I den ene ende af pladsen spæner to hold af 10 personer frem og tilbage. De er i gang med et spil kryds og bolle, hvor det gælder om at samarbejde med holdet for at kunne lægge den vindende brik. ”Selvom mange af øvelserne er baseret på at kunne samarbejde og kommunikere, ser vi også på de individuelle værdier, som lederegenskaber og selvværd”, siger Majbritt, mens hun holder øje med aktiviteten på plænen.

Uanede muligheder for kommunikation

I en af de korte pauser søger alle ly i den sparsomme skygge på den store plads. En af dem er den 23-årige studerende Fares Diab fra Syrien, som har deltaget i kurset. Han finder en plads på rækken af bænke under halvtaget. ”Jeg føler, at jeg har fået meget ud af kurset.

ToT Sports i Amman
ToT Sports i Amman

Jeg har nu en række nye metoder, som jeg kan anvende når jeg underviser,” siger en udmattet Fares. Udover at studere kemi, arbejder han som frivillig i adskillige organisationer i Damaskus. Han underviser blandt andet døve i kemi og mener, at de værdier der lægges vægt på er universelle. ”Læring gennem sport rummer uanede muligheder for kommunikation,” afslutter han.

Som dagen lakker mod enden, reflekterer Majbritt over de seneste ti dage. Hun er mere end tilfreds med udfaldet af kurset. ”Alle virker sikre i rollen som trænere og de er i stand til at føre an, observere og hjælpe hinanden. Man kan godt sige, at de har bestået den store prøve,” tilføjer hun med et smil.

Af Lone Palmus Jensen, kommunikationsassistent i Amman