Egyptens frie fagbevægelse er klar til dialog

Efter militærets afsættelse af Mohamed Morsi er den uafhængige fagbevægelse EFITU optimistisk og klar til at tage fat på Egyptens økonomiske og sociale problemer.

”Det var den største mobilisering i historien.”

Så store er ordene fra Abou Eita, leder af Egyptens frie og uafhængige fagbevægelse EFITU, efter at egypterne i sidste uge for anden gang inden for tre år tvang et statsoverhoved fra magten. I samtlige provinser var Ulandssekretariatets samarbejdspartner EFITU – Egyptian Federation of Independent Trade Unions – på gaden for at demonstrere og mobilisere og målet har været klart: At få afsat styret og præsidenten.

Vi høster stadig de bitre frugter af diktaturet under det nuværende regime, som har sendt Egypten tilbage på ILO’s sorte liste over lande med bundrekorder i arbejdstagerrettigheder, Abou Eita, EFITU

For den frie fagbevægelse har tiden under den nu væltede, islamistiske præsident Mohamed Morsi fra det Muslimske Broderskab været op ad bakke. I sidste uge skrev EFITU i en erklæring:

”I dag lever vi i det tredje år efter revolutionen, men vi høster stadig de bitre frugter af diktaturet under det nuværende regime, som har sendt Egypten tilbage på ILO’s sorte liste over lande med bundrekorder i arbejdstagerrettigheder.”

Accepterer militærets køreplan

Under de massive demonstrationer i dagene op til præsidentens afgang har EFITU ikke opfordret til strejke eller civil ulydighed, siger Abou Eita:

”Men det var vores plan B, hvis Mohamed Morsi nægtede at træde tilbage.”

Imidlertid skred militæret altså ind og tvang Morsi fra posten. Alligevel er der for Abou Eita ikke tale om et militærkup. Og i lighed med den ligeledes uafhængige fagbevægelse EDLC og den statslige ETUF accepterer EFITU militærets køreplan for den kommende tid, hvor leder af Egyptens forfatningsdomstol Adly Mansour er indsat som midlertidig præsident indtil næste valg.

”Nu arbejder vi med vores initiativ på at føre den køreplan ud i livet,” siger Abou Eita.

Initiativ til national dialog

Under navnet ’Egypt Initiative’ lancerer EFITUS en bred dialog og inviterer politiske partier og organisationer til samarbejde om en detaljeret køreplan for, hvordan man får løst Egyptens problemer, især omkring økonomi og national dialog. Og der er nok at tage fat på.

En af de forandringer, EFITU har kæmpet hårdt for efter revolutionen i januar 2011, er en ny lov til erstatning for den såkaldte lov nummer 35, der forbyder egypterne at organisere sig frit. Loven har været på tegnebrættet i over to år uden at være fremsat. Og tilmed udstedte præsident Morsi et dekret til den gamle lov, der gav regeringen øget kontrol over fagbevægelsen.

Dertil kommer, at andelen af arbejdsløse egyptere er vokset betragteligt, landets økonomi ligger i ruiner, og virksomheder er lukket på stribe.

Læs mere om Ulandssekretaritatets arbejde med de uafhængige fagforeninger i Egypten