En dansk-palæstinensisk søgen efter design, tradition og fornyelse

De fire designere kigger på vævning. Foto: DHIP

Formålet var at kortlægge palæstinensiske design- og håndværkstraditioner og bane vejen for et større ambitiøst projekt, der vil styrke lokale palæstinensiske kvinder økonomisk og hjælpe dem med at nytænke og udvikle traditionelt design til produkter med appel for internationale forbrugere.

De fire designere var Sine Andersen og Marie Hugsted, nuværende og tidligere studerende ved Den Kongelige Danske Designskole, samt Hamada Atallah og Omar Joseph Nasser-Khoury, begge velrenommerede palæstinensiske tekstildesignere.

De besøgte kvindekooperativer og –centre på Vestbredden og i Negev ørkenen, hvor traditionelt palæstinensisk håndværk bliver produceret.

Designernes mission var at vurdere mulige partnere til yderligere samarbejde samt undersøge, hvordan danske og palæstinensiske designtraditioner og æstetik kan forenes og skabe produkter med kommerciel appel i både Palæstina og Danmark.

På missionens sidste dag holdt DHIPen åben rundbordsdebat, hvor de fire designere sammen med det fremmødte publikum bestående af designinteresserede både professionelle og studerende diskuterede ”good, bad and ugly design”.

De fire designere præsenterede hver en genstand, som for dem repræsenterede godt, dårligt eller grimt design. Publikum fik derefter mulighed for at kommentere eller stille spørgsmål.

Ekspeditionen var finansieret af KVINFO og foregik i samarbejde med Den Kongelige Danske Designskole og Sunbula–en palæstinensisk Fair Trade organisation.