Enighed om køreplan kan bringe Tunesien ud af krisen

Den tunesiske fagbevægelse UGTT har sat sig i spidsen for at finde en løsning på den aktuelle, politiske krise i Tunesien

 

Efter to måneders intensive forhandlinger med Tunesiens regering og oppositionen er det lykkedes fagbevægelsen at få bred opbakning til en plan, der skal bringe landet ud af den aktuelle, politiske krise. Regeringen har dermed accepteret at gå af. Spørgsmålet er, hvornår det vil ske.

For nylig godkendte flertallet af partierne i både regeringen og oppositionen den køreplan, der skal bringe Tunesien ud af den krise, der i 10 uger har fastfrosset landet politisk og økonomisk. Og nu erklærer UGTT, landets største, faglige hovedorganisation og Ulandssekretariatets samarbejdspartner, at direkte, politiske forhandlinger mellem regering og opposition kan begynde om få dage.

Det sker efter en beslutning om at nedsætte tre kommissioner, der skal arbejde med processen omkring ny forfatning, med dannelse af en overgangsregering og med processen omkring et kommende parlamentsvalg. Især det sidste spørgsmål har forsinket de politiske forhandlinger.

Med accepten af køreplanen har Tunesiens islamisk ledede regering accepteret at gå af, så en midlertidig regering kan udpeges, indtil tuneserne igen skal til valgurnerne.

Tæt samarbejde med arbejdsgiverne

Erklæringen fra UGTT kommer efter to måneders intensive forhandlinger, hvor UGTT – i tæt samarbejde med arbejdsgivernes organisation UTICA, den tunesiske fløj af Human Rights Watch og advokaternes landssammenslutning – har forhandlet med de to parter hver for sig for at finde et kompromis, de kunne enes om.

Siden mordet på den tunesiske oppositionspolitiker Mohamed Brahmi i slutningen af juli, har landet været fastlåst i en politisk krise, der har sat arbejdet med Tunesiens nye forfatning i stå og forstærket landets økonomiske nedtur. Mordet var det andet på en oppositionspolitiker på et halvt år og sendte tusindvis af tunesere på gaden med krav om regeringens afgang.

Man skal være klar over, at UGTT står først i køen til øretæver. En stor del af den polariserede befolkning ser UGTT som skurk og ikke som den mægler, organisationen har vist sig at være, Henrik Als

Kort efter mordet satte UGTT sig i spidsen for at finde en løsning på krisen. UGTT krævede regeringens afgang, mens den politiske opposition gik endnu videre og krævede, at også den forfatningsgivende forsamling gik af. Regeringen med det islamiske parti Ennadha i spidsen afviste imidlertid begge dele.

Siden suspenderede formanden for den forfatningsgivende forsamling – efter at mindst 65 medlemmer havde nedlagt arbejdet – selv alle aktiviteter i et forsøg på at tvinge parterne til forhandling.

Ifølge Henrik Als, leder af MENA-afdelingen i Ulandssekretariatet, blev UGTT opfordret til at mægle i den politiske konflikt, fordi det er den civile aktør i Tunesien, der har størst styrke og legitimitet til at påtage sig rollen. Samarbejdet med de tre andre civile organisationer bekræfter, at UGTT er progressiv og kompromissøgende, mener han. Især samarbejdet med arbejdsgiverne i UTICA er glædeligt og lover godt for økonomiske og sociale fremskridt:

”Men man skal samtidig være klar over, at UGTT står først i køen til øretæver. En stor del af den polariserede befolkning ser UGTT som skurk og ikke som den mægler, organisationen har vist sig at være.  UGTT er i dag en af de væsentligste aktører til at sikre, at det nye Tunesien bliver baseret på grundlæggende rettigheder,” siger Henrik Als.

Afviser deadlines

Om tuneserne nu kan se frem til en snarlig løsning på landets krise, er dog et åbent spørgsmål.

For selv om Ennadha har accepteret køreplanen, har partiet siden sået tvivl om de deadlines, planen stiller op blandt andet om, at regeringen skal træde tilbage inden for tre uger, efter de direkte forhandlinger er gået i gang.

Partiets formand Rached Ghannouchi siger til nyhedsbureauet Reuters, at regeringen ikke vil gå af, før Tunesiens nye forfatning er skrevet.

Samtidig har koalitionen af oppositionspartier The National Salvation Front indkaldt til massedemonstration i næste uge med krav om udnævnelsen af en kompetent regering. Koalitionen beskylder regeringen for at forhale forhandlingerne.

UGTT er Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Tunesien og er som faglig hovedorganisation en vigtig del af det MENA-program, som implementeres med finansiel støtte fra Danida.