Foto: Valget 2011, Ezequiel Scagnetti © European Union

Mere om lokalvalget i Tunesien

6. maj 2018 var der lokalvalg i Tunesien. Valget betegnes som det første frie lokalvalg i regionen. Vi har samlet de vigtigste fakta om valget her samt links til den gode dækning i den danske presse.

Opdatering 17. maj 2018:

Lokalvalget i Tunesien er overstået, men det endegyldige valgresultat bliver først offentliggjort i juni, når undersøgelser af potentielle fejl er færdiggjort. Indtil videre ser det dog ud til, at de uafhængige kandidater fik flest pladser (2.300 sæder), imens partiet Ennahda vandt med 2.000 pladser over Nida Tounes’ 1.600 pladser. Stemmeprocent var i følge Reuters på 33,7 %.

I den danske presse fik DAPP og valget mere generelt god opmærksomhed. Du kan læse mere her:

Jyllands Posten lørdag den 5. maj: 

Tunesien afholder de første frie lokalvalg nogensinde i Nordafrika og Mellemøsten

Berlingske søndag den 6. maj:

Syv år efter Det Arabiske Forår: Tunesiens kvinder er i gang med en ny revolution

Berlingske mandag den 7. maj:

De var Tunesiens islamistiske parti: Nu går Ennahda til valg med jødisk kandidat og løfter om kvindefrigørelse

Randers Amtsavis: 

19-årige Niels hjælper unge tunesere med at forstå demokrati

Randers Amtsavis: 

Niels fra Randers fortjener et kæmpe klap på skulderen

P1 morgen mandag den 7. maj: 

Kvindelige kandidater har haft det svært i tunesisk valgkamp

P1 morgen mandag den 7. maj: 

Tunesisk valg – lakmusprøve på demokrati – Interview med ambassadør Julie Pruzan-Jørgensen 

P1 Orientering mandag den 7. maj:  

Tunesiens første frie lokalvalg – Interview med journalist Kasper Netterstrøm

 

 

___________________________

Udgivet 6. maj 2018:

Unge tunesere higer efter indflydelse i det første frie lokalvalg i MENAs historie
Når tuneserne går til stemmeurne i starten af maj for at vælge deres repræsentanter i det første frie lokalvalg i Mellemøstens og Nordafrikas historie, så vil over halvdelen af kandidaterne på listerne være unge under 35 år og 49,2 % af kandidaterne er kvinder.
Unge tunesere kæmper stadig for at sætte deres fingeraftryk på Tunesiens politiske fremtid. De unge var i forreste række, da Jasmin-revolutionen fandt sted i slutningen af 2010, fordi en ung gadesælger satte ild til sig selv og startede den bølge af protester, der i sidste ende ledte til regimets fald.
Valget er en milepæl på landets vej mod demokrati og decentralisering. Det finder sted et år før parlaments- og præsidentvalget i 2019 og kan blive en klar indikator på magtbalancen mellem de forskellige politiske aktører i et land, hvor det arabiske forår stadig spirer.

Hver anden kandidat og hver tredje spidskandidat er kvinde
Der er 53.668 kandidater på valglisterne, der kæmper om 7.177 pladser fordelt på 350 kommuner i landet. 49,2 % af kandidaterne er kvinder, og 30,3 % af spidskandidaterne er kvinder.
Valget til kommunalbestyrelsen er det første led i decentraliserings-processen i landet, og det forventes at der afholdes valg til distrikterne og regionerne efterfølgende.

En App skal engagere vælgerne
Valget styres af en uafhængig valgkommission, som blev nedsat efter vedtagelse af forfatningen i 2014. Det er blevet udsat tre gange, og det er derfor længe ventet i den tunesiske befolkning. Det har dog været udfordrende at få tuneserne til at registrere sig som vælgere, hvilket er nødvendigt at gøre på forhånd, hvis man skal være stemmeberettiget på valgdagen. Kommissionen har derfor i de seneste år kørt en række kampagner for at få tuneserne til at registrere sig som vælgere og deltage i valget. Mere end 5 mio. har registeret sig som vælgere. Senest har kommissionen udgivet en app under navnet Run2Vote for at udbrede kendskabet til valget blandt de yngre målgrupper.

Dansk støtte til demokratisering og decentralisering
Umiddelbart efter revolutionen i 2011 har flere danske civilsamfundsorganisationer dannet partnerskaber med tunesiske organisationer for at styrke demokratiseringsprocesser, støtte arbejdet for menneskerettigheder og skabe økonomisk vækst i landet. Projekterne er støttet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram under Udenrigsministeriet og strækker sig fra kompetenceudvikling af kvindelige lokalpolitikere til støtte til juridiske og økonomiske reformprocesser. Se listen over udvalgte projekter i bilag 1 ” Udpluk a interessante historier og cases fra DAPP arbejde i landet”.

EU sender et observatør hold
EU anser lokalvalget som en vigtig brik i en demokratisk udvikling i landet og har derfor valgt at sende 80 valgobservatører.
Da udsendelsen af vagobservatører blev offentliggjort, understregede EU’s højkommissær Mogherini vigtigheden af det kommende valg som en del af den politiske decentralisering, som forfatningen fra 2014 lagde de første sten til.
”EU er investeret I arbejdet for et demokratisk og stabilt Tunesien i økonomisk fremgang og støtter reformprocesserne in landet. Formålet er at sikre holdbarhed og bæredygtighed af overgangen til demokrati, ” sagde højkommissæren.

Vigtige tal
Registrerede vælgere: 5.369.843, 52% mænd 48% kvinder
Der 350 kommuner i Tunesien.
Der er i alt 53668 kandidater, som kæmper om 7177 pladser i kommunebestyrelserne.
Der er i alt opstillet 2074 valglister. 1055 af listerne er tilknyttet et politisk parti, 860 af listerne er uafhængige mens 159 af dem er koalitionslister.
30,3 % af listerne har kvindelige spidskandidater
49,2 % af kandidaterne er kvinder
52% af kandidaterne er under 35 år
23,8 % af kandidaterne er mellem 36 – 45 år
19,6 % af kandidaterne er mellem 46 – 60 år
4,4 % af kandidaterne er over 60 år
18 lister har en spidskandidat med et handicap.

Kilde: Alle tal er fra den uafhængige valginstans (ISIE) – www.isie.tn

Tidslinjen:
14. april 2018: valgkampen skydes i gang
29. april 2018: ansatte i sikkerhedsstyrkerne og militæret stemmer
4. maj 2018: valgkampen indstilles
5. maj 2018: tavshedens dag
6. maj 2018: valgdagen
7. maj 2018 – 9. maj 2018: offentliggørelsen af foreløbige resultater af valget

Foto: Første valg efter revolutionen, 2011, Ezequiel Scagnetti © European Union