Foto: Dalia Bahig

Fotomaraton: 10 timer, 10 temaer og tre vidt forskellige byer

I april afholdtes for første gang fotokonkurrencen Tri-City Photomarathon. Her skulle professionelle og amatørfotografer i henholdsvis Ramallah, Kairo og København give deres bud på, hvordan temaer som 'verdens grimhed' eller 'min totale tilfredsstillelse' ser ud. Vi har samlet et udsnit af billederne her.

D. 21. april blev Tri-City Photomarathon afholdt for f’ørste gang. Idéen om et fotomaraton – altså en fotokonkurrence afgrænset af tid og temaer – har næsten 30 år på bagen og opstod oprindeligt i Danmark, men er siden blevet spredt til resten af verden. I år har endnu en udvikling af konceptet fundet sted: Konkurrencen blev nemlig afholdt simultant i tre byer på samme tid.

I København blev konkurrencen arrangeret International Media Support. I Kairo blev den arrangeret af Dansk-Egyptisk Dialog Initiativ. Og i Ramallah var det Det Danske Hus i Palæstina, der stod bag konkurrencen. På tværs af alle tre lande gik 10 temaer, der skulle resultatere i 10 forskellige fotografier. Muna Bur fra International Media Support koordinerede eventet i København. Hun forklarer:

“Den oprindelige inspiration kom fra det Danske Fotomaraton og byggede på de tidligere succeer med fotomaratons i Egypten og Palæstina, der har kørt siden 2011 (de første af den type konkurrencer i Mellemøsten). Tri-City Photomarathon er en inkluderende fotokonkurrence, som er åben både for professionelle, amatører og alle, der har en interesse for visuel storytelling og gadefotografi – og alle der har et digitalkamera eller en smartphone.”

Konkurrencen var tidsbegrænset til 10 timer, hvilket pressede fotograferne til at reagere impulsivt på deres idéer og fortolkninger af temaerne. Fotografierne bliver derfor både kreative og ærlige udtryk for temaerne på tværst af de tre byer. Muna fortsætter:

“Konkurrencen finder sted i tre meget forskellige urbane kontekster. Som en ny tværkulturel fotokonkurrence var idéen at skabe netværk mellem fotograferne og forbinde de tre byer gennem fotomediet – ved at følge de simple regler, nemlig at 10 fotografier skal tages indenfor 10 timer, og de skal være kreative fortolkninger af nogle bestemte temaer. Vinderne blev valgt ud fra graden af innovation og kreativitet i fortolkning af temaerne og et gennemgående æstetisk udtryk, snarere end det handlede om teknik.”

Temaerne var:

1. & 2.: Dem … og det modsatte

3. & 4.: Min totale tilfredsstillelse … og det modsatte

5. & 6.: Verdens grimhed … og det modsatte

7. & 8.: Min ypperste helt … og det modsatte

9. & 10.: Overgivelse … og det modsatte

Vinderfotografierne blev for nyligt vist frem i København, men til jer, der gik glip af den fascinerende udstilling, har vi samlet et udsnit af billederne fra København og Kairo, samt kommentarer fra nogle af de vindende fotografer.

“Ubevidst fortolkede jeg helt klart temaerne i både et lokalt og globalt perspektiv. Det lokale perspektiv lå ligesom i konkurrencens natur, men det globale perspektiv var der nødvendigvis også, for vi er alle globale medborgere på måder, som vi måske ikke tænker over.”

Sharif Al Komi
Kairo
“Dem… (og det modsatte)” // Kairo // Mohamed Ismail
“(Dem)… og det modsatte.” // Kairo // Mohamed Ismail
“Dem… (og det modsatte)” // Kbh // Pil Rosted Christensen
“(Dem)… og det modsatte.” // Kbh // Pil Rosted Christensen

“Jeg prøvede at fortolke temaerne gennem min egen hverdag; et problemfrit, bekymringsløst og nogle gange kedeligt liv, hvor min største fjende er noget så dumt og meningsløst som min vægt. Og på samme tid viser det et liv fyldt med muligheder som frihed til at vælge musik, mad og natur.”

Lise Ester Friis-Christiansen
København
“Overgivelse… (og det modsatte)” // Kairo // Mahmoud Nada
“(Overgivelse) …og det modsatte” // Kairo // Mahmoud Nada
“Overgivelse… (og det modsatte)” // Kbh // Ronni Jørgensen
“(Overgivelse) …og det modsatte” // Kbh // Ronni Jørgensen

“Højdepunktet for mig var oplevelsen af at bevæge mig rundt i Kairos gader og se tingene på en anden måde, end jeg plejer. Og også det faktum, at så mange mennesker i andre lande også var med i konkurrencen og gennemlevede det samme øjeblik som os.”

Sherifa Nader
Kairo
“Verdens grimhed… (og det modsatte)” // Kairo // Dalia Bahig
“(Verdens grimhed) …og det modsatte” // Kairo // Dalia Bahig
“Verdens grimhed… (og det modsatte)” // Kbh // Jacob Poul Skoubo
“(Verdens grimhed) …og det modsatte” // Kbh // Jacob Poul Skoubo

“Ligegyldigt hvilken konkurrence, der er tale om, er det altid interessant som fotograf at se, hvordan andre har fortolket temaerne. Gennem et multikulturelt event som det her, kan publikum få en lille indsigt i andre kulturer.”

Jacob Poul Skoubo
København
“Min totale tilfredsstillelse… (og det modsatte)” // Kairo // Rehab Ayman
“(Min totale tilfredsstillelse) …og det modsatte” // Kairo // Rehab Ayman
“Min totale tilfredsstillelse… (og det modsatte) // Kbh // Christin Abel
“(Min totale tilfredsstillelse) …og det modsatte” // Kbh // Christin Abel

“Konkurrencen gav mig mulighed for at skubbe mine grænser og bevæge mig udenfor min comfortzone. For det første skulle jeg udtrykke temaer, jeg normalt ikke beskæftiger mig med. For det andet skulle jeg klare det hele på en dag, hvilket er en tidsbegrænsning – det tager mig normalt måneders research. For det tredje var der et element af overraskelse. Vi kendte ikke temaerne, og det gav mig ikke mulighed for at researche på forhånd.”

Nourhan Maayouf
Kairo
“Min ypperste helt… (og det modsatte) // Kairo // Aly Mohamed
“(Min ypperste helt) …og det modsatte” // Kairo // Aly Mohamed
“Min ypperste helt… (og det modsatte) // Kbh //Lise Friis Christiansen
“(Min ypperste helt) …og det modsatte” // Kbh // Lise Friis Christiansen

“Ikke alene fik jeg mulighed for at vise, hvordan jeg fortolkede temaerne. Jeg kunne også se, hvordan andre oplevede det samme tema på tværs af kulturer, sprog og landegrænser. Jeg har altid været interesseret i at se ligheder og forskelligheder på tværs af lande, og at kunne gøre det gennem min passion – fotografi – var en helt perfekt mulighed for mig. Jeg var også vild, med at konkurrencen var åben for alle – uanset tekniske færdigheder og udstyr.”

Pil Rosted Christensen
København