Fra tandløse tegninger til inspirerende illustrationer

Det blev til et kreativt møde mellem profesionelle, da 20 illustratorer fra Mellemøsten mødtes til workshoppen 'All in 1 Box' i Beirut.

20 illustratorer fra Egypten, Jordan, Palæstina, Syrien og Libanon mødtes til workshoppen ”All in 1 Box” i Beirut en uge i januar 2010. Det blev til et kreativt møde mellem professionelle illustratorer, som alle lever af at lave bladtegning, tegneserier, animation og illustrationer til voksen- og børnebøger.

Ideen var at udvikle fælles referencer, ved at deltagerne arbejdede sammen på tværs af genrer, kulturelle referencer og teknikker.

Det var tilladt at krydse egne værker med andres. Der blev også “samplet” mellem vidt forskellige kunstneriske udtryk, hvor deltagerne aktivt kommenterede eller bearbejdede kollegernes værker.

Ud af denne fælles udforskning af egne og kollegers teknikker og udtryk, kom helt nye – og overraskende skitser og ideer, primært til hvordan kunstnere kan arbejde sammen på tværs af geografiske og kulturelle afstande.

Der blev også tid til at diskutere illustratorers generelle vilkår i regionen, og til at drøfte mulighederne for at udvikle nye bogformater og publiceringsstrategier.

Workshoppen viste, at der er stort behov for, at en ny generation af illustratorer får mulighed for at få et styrket netværk i regionen. Det kunstneriske talent er stort, men vilkårene for at få publiceret illustrationer specielt i børnebøger er svære.

De etablerede forlag er meget konservative og vil helst have “pæne” tandløse illustrationer. Så illustratorernes åbenlyse talenter kommer slet ikke til deres ret. Workshoppen sendte derfor et vigtigt signal om, at illustrationer til børnebøger ikke behøver at være kedelige og tandløse.

Efter en uges intenst arbejde, blev de mange skitser og fælles værker udstillet i Running Horse Gallery. Resten af 2010 vil All in 1 Box turnere på rundt på biblioteker i hele Libanon.

Workshoppen blev tilrettelagt af den libanesiske illustrator og animator Lena Merhej og den danske illustrator Helle Vibeke Jensen. De to kunstnere arbejder lige nu på at tilrettelægge en opfølgning på workshoppen, der efter planen skal finde sted i Damaskus.

Der er desuden planer om at vise udstillingen i Danmark på et senere tidspunkt. Projektet er støttet af Center for Kultur og Udvikling.