Frivillige danske unge i aktion

Ved at tage ud som frivillig for Mellemfolkeligt Samvirke udfordres ens syn på verden samtidig med, at man bidrager til at gøre en forskel

 

Solen står højt over den nordlige jordanske by Marka og de fem danske frivillige, der ankommer tidligt om morgenen for at gøre en forskel for udsatte børn.Rundt omkring dem render børn rundt i alle aldre, nysgerrige på de nye folk og spændte på dagens udfordringer.

Som en del af volontørprogrammet vil de unge frivillige hjælpe med at istandsætte et musiklokale for MS’s samarbejdspartner Social Support Center i byen Marka.

Centret fungerer som et alternativt undervisningssted for børn, der har svært ved at fungere i skolen. Ved hjælp af trygge rammer og musik formår børnene bedre at modtage undervisning og udtrykke sig.Med udgangspunkt i MS’s værdier om ligeværdigt samarbejde, deltog centrets børn i renovering af lokalet.

Foto: Ditte Ingemann
Foto: Ditte Ingemann

Forinden har Nanna, Marie, Minna, Simon og Kim som del af Mellemfolkeligt Samvirkes Global Contact program, de sidste to uger deltaget i en træning på MS’s platform i Jordans hovedstad, Amman. Formålet med træningen har været at ruste dem til deres flere måneders ophold som frivillige i henholdsvis Jordan og Palæstina. Undervisningen har bl.a. bestået af arabisk, kulturmøde, dialogmøde med lokale aktivister og bedre indsigt i regionens historie og kultur.

I løbet af dagens praktiske øvelse, blev der i samvær mellem danskere og jordanere både malet vægge, lavet bannere og tegnet drømme. Stemningen var på et højt niveau af aktivisme og spas mellem de frivillige og de mere end 30 børn, hvilket til tider kunne blive lidt overvældende. 19-årige Minna hjalp til som maler for en dag og gav udtryk for sin oplevelse af kulturmødet.

”Hele processen hernede er lidt løs og man ved ikke hvad der kommer til at ske. Jeg troede der ville være mere struktur, men det er mere ’vi tager det som det kommer,’ forklarer hun, imens et af de mindste børn maler noder med lidt for meget maling, så det løber ned ad væggen.

Foto: Ditte Ingemann
Foto: Ditte Ingemann

Kommunikation via musik

Udover maling og tegning blev der også leget forskellige lege, bygget instrumenter og spillet musik med børnene. Ved hjælp af plasticflasker, ris, tape og elastikker blev der lavet nyt værktøj til at samles omkring musik. Simon på 24 år er pædagoguddannet og havde set frem til den musikalske del af aktiviteterne.

”I starten var det lidt svært, men det blev bedre til sidst da vi var i mindre grupper. Man kan sagtens lave ting med børnene uden at snakke det samme sprog, for det fungerer med kropssprog,” forklarer han.

Grundet tidligere erfaring med tosprogede børn valgte Simon at tage til Mellemøsten som frivillig for at komme nærmere den arabiske kultur og dets sprog. Han ser tilbage på de sidste ugers træning som givende.

”Nu har jeg en indsigt i hvad jeg kan forvente. Jeg har fået en forståelse for, hvorfor kulturmøder kan clashe engang imellem. Der skal være kaos, når man prøver noget nyt, og kaos er ikke kun negativt.” forklarer Simon optimistisk.

Foto: Ditte Ingemann
Foto: Ditte Ingemann

Efter endt introduktionsforløb på MS’s Globale Platform i Jordan skal de frivillige i gang med nye projekter. Sammen med Kim skal Minna arbejde i det palæstinensiske flygtningeområde Zarqa nord fra Amman. Simon tager om kort tid til Palæstina sammen med Marie og Nanna, hvor han både skal arbejde med handikappede børn og motivere unge igennem sportsaktiviteter. Som afslutning på en god dag er resultatet et opfrisket musiklokale, hvor både frivillige og børn har sat deres præg.

”Det er godt med refleksion efter en dag som i dag. Der er altid noget godt i det,” afslutter Simon, imens tegnede papirer med børnenes drømme blafrer fra loftet.

Global Contact er Mellemfolkeligt Samvirkes volontørprogram, der arbejder for at fremme dialog og interkulturel forståelse blandt mennesker fra hele verden. Global Contact formidler ophold, hvor du kommer tæt på en fremmed kultur gennem et personligt møde. Du kan læse mere her