Gadeidræt og demokrati går hånd i hånd i Libanon

Syriske og libanesiske unge spiller basket hos GAMES. Af Aras Alzaidy
Syriske og libanesiske unge spiller basket hos GAMES. Foto: Aras Alzaidy

På overfladen ligner det måske, at de unge libanesere og syrere, som spiller basket, rapper og dyrker anden gadeidræt bare har det sjovt. Og det er skam også formålet for organisationen GAME, der arrangerer aktiviteterne. Men der er mere til gadesporten end sjov og ballade. GAME, som er kendt i Danmark for sine årlige streetbasket turneringer og deres hus i København GAME Kbh, og deres libanesiske pendant har udviklet en metode gennem gadeidrætten, hvor børn og unge arbejder med demokrati, konflikthåndtering og ligestilling mellem kønnene. Det handler om at gøre de unge bedre rustet til at takle livet i et samfund under pres.

Vi kan ikke længere vente på at regeringen tager ansvar, som en del af civilsamfundet har vi også et ansvar for at hjælpe de mange syrere, der befinder sig i Libanon Ibrahim Hourani, formanden for GAME i Libanon

Ung under krise

Libanon er i dag hårdt spændt for både økonomisk og socialt af de mange syriske flygtninge, der befinder sig i landet. Tre år inde i den syriske krig er hver fjerde indbygger i Libanon syrer.

FN’s Flygtningehøjkommissariat UNHCR er især bekymret for de syriske børn og unge, og frygter at tabe en hel generation på gulvet. Selvom uddannelsesministeriet i Libanon giver de syriske børn lov til at gå i libanesiske skoler, siger organisationen, at der er 200.000 børn i den skoledygtige alder, som ikke har mulighed for at komme i skole.

Samtidig er der et akut behov for at få de syrere, der befinder sig i Libanon, integreret lokalt. En undersøgelse lavet sidste år af den norske researchgruppe FAFO og American University of Beirut viste, at tre ud af fem libanesere er utrygge ved at have syrere som tætte naboer, og kun halvdelen vil være trygge ved at arbejde sammen med syrere.

Demokrati on- and off-court

Det er den stemning projektet ’Democracy Makers’ skal være med til at ændre på. GAME starter i disse uger projektet op, men det er de libanesiske og syriske unge selv, der skal skabe integration og forandring. I projektet uddannes unge syrere og libanesere til at blive trænere i forskellige gadeidræt  discipliner og samtidig være demokratiske rollemodeller over for andre børn og unge.

GAME har udviklet en række principper on-court og off-court, som er guidende for, hvordan man sikrer demokratiske processer i spillet og i hverdagen.

On-court følger trænerne et kompendium med øvelser og lege, som kan bruges som opvarmning til træningen, der indirekte træner de unge i konflikthåndtering, ligestilling mellem kønnene og demokratisk beslutningstagen. Trænerne har forskellige guidelines til, hvordan de kan inkludere alle undervejs og hvordan man får børnene til at evaluere træningen, give deres mening til kende og støtte dem i at råbe højt, når de oplever noget, de ser som uretfærdigt, om det så er på banen eller ude i samfundet. Det kan også være at lære at tolerere racistiske bemærkning børnene imellem. Off-court er det hele organiseringen af de unge trænere, der skal foregå på en demokratisk måde.

Må selv tage ansvar for den kommende generation

Syriske og libanesiske unge spiller basket hos GAMES. Af Aras Alzaidy
Syriske og libanesiske unge spiller basket hos GAMES. Af Aras Alzaidy

I sidste uge var fire libanesiske trænere i Danmark for at samarbejde med trænere i GAME’s danske afdeling om, hvordan de bedst muligt giver de unge redskaber til at træne andre børn og unge. Samtidig skulle de udvikle nye metoder til at skabe demokratiske processer, ligestilling mellem kønnene og konflikthåndtering. Planen er, at 150 unge syrere og libanesere skal igennem workshops og lære metodikken og sidenhen videregive dem til yderligere 5.000 børn i Libanon.

”Vi kan ikke længere vente på at regeringen tager ansvar, som en del af civilsamfundet har vi også et ansvar for at hjælpe de mange syrere, der befinder sig i Libanon”, siger Ibrahim Hourani, formanden for GAME i Libanon.

Den libanesiske regering har ikke oprettet flygtningelejre for syrerne, ifølge flere iagttagere skyldes det en bekymring for, at det skal ende som med de palæstinensiske flygtningelejre, der har været i landet i 60 år. Den indstilling gør det svært at give nødhjælp og lave aktiviteter for syrerne, der er spredt ud over hele landet.

Men som Ibrahim Hourani understreger, er det nødvendigt at have aktiviteter for børn og unge. Det behov mærker de tydeligt. Da GAME afholdt træninger i Shatila, en af de palæstinensiskeflygtningelejre i Libanon, hvor der efterhånden også bor mange syrere, dukkede der 170 børn op for at være med.

Til træning i klipklappere

“Det er virkelig givende, at vi kan udvikle metoder til at styrke de unge, som både kan bruges i Libanon og Danmark og samarbejde på tværs af lande og kulturer Simon Prahm, direktør i GAME Danmark

Ahmed Hourani, som er træner i GAME i Libanon, mener, at sporten er et godt redskab mod konflikt.

”I lyset af Libanons historie med 15 års borgerkrig mellem de forskellige religiøse sekter, er det vigtigt at samle disse børn og unge på kryds af religion og etnicitet, for at de konflikter, der allerede er tydelige i det libanesiske samfund, ikke udvikler sig til endnu voldeligere konflikter”.

Ibrahim Hourani er enig. ”Det er vigtigt, at de libanesiske børn får en forståelse for de syriske børns situation”, siger han.

De forskellige livsvilkår er nogle gange meget synlige. Han og hans kolleger oplever at mange syriske børn, kommer til træning uden idrætssko kun iført klipklappere. Derfor kører GAME også en skoindsamling, hvor danske børn, som dyrker gadeidræt, kan sende deres sko til syriske børn i Libanon.

I Danmark er GAME glade for projektet og samarbejdet i Libanon.

“Det er virkelig givende, at vi kan udvikle metoder til at styrke de unge, som både kan bruges i Libanon og Danmark og samarbejde på tværs af lande og kulturer”, siger Simon Prahm, direktør i GAME Danmark. ”I Libanon arbejder de på en anden måde med gadeidrætten, end vi gør i Danmark, hvilket vi kan lære meget af.”

Projektet er medfinansieret af Mellemfolkelig Samvirke. 

Se videoer fra GAME Libanon

GAME Finals Beirut 2013-Dance Battle

GAM3 Finals Beirut 2013 Promo-Yes She Can