Gennembrud for undersøgende journalistik

Målet med konferencen var at give journalister mulighed for at udveksle erfaringer om, hvordan man bruger denne journalistiske arbejdsmetode, og at udbrede kendskabet til undersøgende journalistik blandt arabiske journalister i det hele taget.

Bestyrelsesformand for ARIJ, Daoud Kuttab var henrykt over tilslutningen: ”Tilstrømningen overgår vore vildeste forventninger,” sagde han ved åbningen af konferencen.

Også deltagerne fandt konferencen vel værd at besøge: ”Jeg har bare lært så meget! Jeg vil helt sikkert søge om at komme med i ARIJ programmet for at lære mere,” sagde Naela Kahlif, palæstinensisk journalist.

Fra Jordan deltog blandt andet journaliststuderende Ahmad Asad Fares, som fortalte at journaliststuderende ofte holder sig fra visse emner af frygt: ”Men ved at benytte professionelle værktøjer og gå metodisk frem, så kan vi nå vore mål,” sagde han.

Støtte fra Kong Abdullah

I Jordan fik konferencen også en del opmærksomhed. Ved overrækkelsen af ARIJ prisen 2008, som blev uddelt for første gang ved denne konference, talte informationsminister Naser Joudeh.

Han understregede vigtigheden af undersøgende journalistik som et redskab til at afdække udfordringer, som samfundet må forholde sig til, og ministeren benyttede lejligheden til at pointere, at det er et synspunkt som Jordans kong Abdullah fuldt ud deler og ønsker efterlevet i Jordan.

Af de tre priser, som blev uddelt under ARIJ Awards- ceremonien, gik to af priserne til syriske journalister, som mere end nogen andre har taget ARIJ-modellen og undersøgende journalistik til sig.

Et mekka for fagidioter

I løbet af de tre dage, konferencen varede, bød programmet på masser af inspiration og fagsnak præsenteret af kendte navne indenfor den journalistiske verden – såvel i Vesten som i den arabiske verden.

Størst popularitet nød uden tvivl Yosri Fouda, egyptisk journalist og en veteran på den regionale satellitkanal Al Jazeera. I stationens første dage vandt Yosri Fouda berømmelse, da han fulgte i al Qaidas fodspor i Centralasien og kom uhyggeligt tæt på.

I dag er han vicechef for Al Jazeeras afdeling i London og vært på et af kanalens journalistiske flagskibe, programmet “Top Secret”, som netop præsenterer undersøgende tv-journalistik til det arabiske publikum.

I hans tid var der så vidt han kunne huske ingen arabiske forbilleder indenfor undersøgende journalistik-genren, og han anerkendte derfor vigtigheden af selv at påtage sig mentorrollen for at inspirere unge journalister til at forfølge denne professionelle vej.

Fra den hjemlige scene deltog journalist Tom Heinemann, som blandt andet har produceret en række dokumentarfilm om globaliseringens bagside – senest en udsendelse om fair trade te-produktion, som angiveligt ikke kan leve op til sine egne ord om etisk forsvarlig handel.

Efter at have delt villigt ud af sine erfaringer, benyttede Tom Heinemann lejligheden til at invitere til samarbejde med arabiske journalister og kom hjem med navnene på seks journalister.

Andre talere talte blandt andre Tim Sebastian, BBCs navnkundige vært for programmet “Hard Talk”, som nu leder et debatprogram kaldet “The Doha Debates”, som vises på BBC World News otte gange om året og er finansieret af the Qatar Foundation.

ARIJ

ARIJ er i færd med at udvide kurset til at omfatte journalister fra Egypten og en række andre arabiske lande og i den sammenhæng er effekten af den regionale konference uvurderlig, siger Ann-Nina Finne, programmedarbejder og ansvarlig i IMS for ARIJ-projektet:

”Det er et fantastisk gennembrud for ARIJ. For det første bidrog konferencen til at udbrede kendskabet til ARIJ blandt journalister i lande her i regionen, hvor vi endnu ikke har trænet journalister. For det andet var det en mulighed for at cementere ARIJ som institution blandt erfarne journalister fra fremtrædende medier.

Dels fordi de har fået et bedre kendskab til ARIJ og kan bidrage til at udbrede kendskabet yderligere, og dels fordi det betyder så meget, at de kendte fagfolk bakker op.”


Fakta
ARIJ, er et uddannelsescenter, som tilbyder træning, coaching og finansiel støtte til arabiske journalister, der ønsker at bruge dette journalistiske værktøj i deres arbejde.

Centret blev etableret i 2005 under IMS’ partnerskabsprogram med medier i den arabiske verden og Iran og i samarbejde med lokale kapaciteter og den danske Forening for Undersøgende Journalistik (FUJ).

ARIJ har til huse i Amman og ledes af Rana Sabbagh-Gargour som selv har mange års erfaring som undersøgende journalist. Journalister fra Jordan, Syrien og Libanon, som har en god ide til et undersøgende projekt kan søge om kursus og finansiel støtte i op til tre måneder til at fuldføre en undersøgelse.