Hip hop fra Tahrir pladsen kommer til København

Arabian Knightz, Revolution Records og MC Mohamed Deeb

Den 4. oktober flytter Tahrir-pladsen til Stengade 30, når rap grupperne Arabian Knightz, Revolution Records og MC Mohamed Deeb går på scenen sammen med DJ Ramy fra Egypten og dansk-palæstinensiske Marwan, der tidligere har indspillet en rap sang med Arabian Knightz.

Og på Kulturnatten den 12. oktober kan du i en kulisse af streeat art og graffiti opleve Arabian Knightz for fuld udblæsning, når Center for Kultur og Udvikling blænder op for en svedig aften med fokus på hip hop i det arabiske forår.

Samtidig med den folkelige opstand mod diktatoren Hosni Mubarak voksede den egyptiske hip hop kultur.

En kultur som systemet med al magt prøvede at undertrykke og censurere, men som fandt en scene i det frirum revolutionen skabte. Bevæbnet med mikrofoner og pladespillere var hip hoppen en integreret del af opstanden på Tahrir-pladsen, hvor hooklines blev til folkets kampråb og beats blev demonstrationernes rytme.

Arabian Knightz er ofte blevet betegnet som det arabiske svar på den legendariske rapgruppe Public Enemy da de med deres skarpladte tekster demonstrerer hip hoppens politiske potentiale.

Kvalitetsmæssigt er der tale om hip hop fra den allerøverste hylde. Deres debutalbum ”Uknighted States of Arabia” er produceret af den anerkendte west-coast producer FredWreck fra Aftermath Records, der har produceret for alle de største navne fra den amerikanske hip hop scene gennem de sidste 10-15 år.

Arabian Knightz repræsenterer på fornemmeste vis den arabiske rap musik ved en stædig fastholdelse i deres egen kultur og identitet og en betingelsesløs kærlighed til hip hop.

For Mohamed El Deeb er hip hop en genre, der tager udgangspunkt i kamp og undertrykkelse. Han er blevet kaldt Tahrir- pladsens galionsfigur.

Lyden og udtrykket er meget vestligt og derfor har han også oplevet modstand indenfor den brogede revolutionære bevægelse. Salafisterne forsøgte at standse hans koncerter på Tahrir-pladsen, men størstedelen af demonstranterne bakkede ham op.

“Hip hop er ikke kun en vestlig kreation. Hip hop demonstrerer poesiens kraft og arabere elsker poesi” forklarer han og løfter dermed noget af sløret for, hvorfor hip hop har haft så stor en gennemslagskraft i den arabiske verden de seneste år.

Kunstnerne er i Danmark i forbindelse med Center for Kultur og Udviklings Ungdomsprogram, der i år kører under temaet Revolution.

I 14 dage tager de rundt på skoler og kulturinstitutioner i 6 kommuner over hele landet for at gå i dialog med danske unge med udgangspunkt i deres erfaringer med rap, revolution og raptivisme (rap + aktivisme).