Hvilken vej blæser vinden for Det Arabiske Initiativ?

Superhero af Mira Shihadeh, Foto: Mia Gröndahl.

Netavisen Altinget | Udvikling tager Det Arabiske Initiativ op til debat, ti år efter initiativets start og to år efter, at Det Arabiske Forår brød ud i Mellemøsten og Nordafrika.

Det Arabiske Initiativ fylder ti år til sommer, og en ny tre-årig strategi for initiativet er på vej.

I den anledning har Altinget | Udvikling inviteret politikere, NGO’er, forskere og fagfolk til en debat om Det Arabiske Initiativ – dets forhold til Det Arabiske Forår samt de danske bidrag til demokratiseringsprocesser og interkulturel dialog i regionen

I debatpanelet har vi bl.a. tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), der lancerede Det Arabiske Initiativ i 2003, og nuværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og sammen med udviklingsminister Christian Friis Bach (R), har fortsat og styrket Det Arabiske Initiativ, som siden 2011 har haft en samlet årlig ramme på 275 millioner kroner.

I panelet sidder også Morten Gøbel Poulsen, Center for Kultur og Udvikling, Finn S. Hansen, Arla Foods,  Birthe Hansen, Københavns Universitet, Jens Juul Petersen, Danmission, Connie Carøe Christiansen, Roskilde Universitet samt Bjørn Førde og Karina Pultz, Dansk Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD)

Hvor blæser vinden hen?

Tegninge-krisen, indenrigspolitisk modvind, en periode under ressort og en midlertidig navneforandring til Partnerskab for Dialog og Reform (PDR) kendetegner Det Arabiske Initiativs lidt omtumlede tilværelse i dansk udviklingspolitik.

Med Det Arabiske Forår fik Danmarks indsatser i regionen mere vind i sejlene, og til sommer lanceres en ny tre-årig strategi for Det Arabiske Initiativ, der fortsætter i samme spor som tidligere.

Men hvordan ser politikere, NGO’er, forskere og fagfolk på udviklingen i landene under Det Arabiske Initiativ? Hvad skal der til for at styrke de igangværende processer mod demokrati, og hvordan har dialogen mellem Danmark og landene i Mellemøsten udviklet sig i takt med initiativets udrulning? Og hvilken betydning har Det Arabiske Forår for det fremadrettede danske engagement?

Det er nogle af de spørgsmål, debatpanelet vil svare på, når Altinget | Udvikling lægger spalteplads til debat om Det Arabiske Initiativ.

Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Send en mail til kafr@altinget.dk.

Følg debatten på www.altinget.dk

Altinget | Udvikling
I februar lancerede Altinget.dk den nye portal Altinget | Udvikling, der står for en kontinuerlig dækning af dansk udviklingspolitik. Vi bringer nyheder, interviews og analyse af de politiske beslutninger og processer, der vedrører tildeling og prioritering af den danske udviklingsbistand.

Det er muligt at få gratis login til portalen ved henvendelse til mbo@altinget.dk.

Altinget | Udvikling er støttet af Danidas Oplysningsbevilling frem til oktober 2013.