Inspiration og mingling ved markeringen af 10 år med DAI

Ved markeringen af 10 år med Det Arabiske Initiativ fik de fremmødte mulighed for at sætte ansigter på og udveksle erfaringer med de mange danskere og arabere, som i 10 år har lagt kræfter i udviklingsprojekter i Mellemøsten samt styrket dialogen mellem Danmark og den arabiske verden.

Det var en ånd af dansk-arabisk kulturfusion, der omgav markeringen af 10 år med Det Arabiske Initiativ ​den 15. november i Dansehallerne i København. De over 500 fremmødte klappede ivrigt til rytmerne fra Simona Abdallahs darbouka, brød ud i latter over standup komikeren Omar Marzouk og lyttede til erfaringerne og visionerne fra folkene bag programmet, der i ti år har støttet mere end 200 danske og 600 arabiske civilsamfundsorganisationer i at styrke demokratiseringsbestræbelser og økonomisk vækst samt partnerskab og gensidig forståelse mellem Danmark og lande i Mellemøsten og Nordafrika.

Vi er her i dag for at hylde de mange kvinder og mænd, unge og gamle, der har kæmpet utrætteligt for at styrke båndene mellem vores folk og vores lande, daværende udviklingsminister Christian Friis Bach

Arrangementet blev afholdt af Udenrigsministeriet og Center for Kultur og Udvikling i samarbejde med de strategiske DAI partnere, og den daværende udviklingsminister Christian Friis Bach var inviteret til at åbne begivenheden.

”Vi er her i dag for at hylde de mange kvinder og mænd, unge og gamle, der har kæmpet utrætteligt for at styrke båndene mellem vores folk og vores lande”, sagde ministeren i sin velkomsttale. “Vi er her for at hylde de mange vigtige projekter, der har skabt stærkere demokrati, bidraget til at styrke respekten for menneskerettigheder og sikrede friheden for medierne og har bidraget til at skabe arbejdspladser”.

Han tilføjede, at det endnu er for tidligt at fejrer bestræbelserne mod demokrati og velstand i regionen, men slog fast, ”vi er her for at love hinanden at engagere os endnu stærkere i at skabe fremskridt, velstand, partnerskaber og venskaber mellem vore folk og vore lande. Dette giver mig håb og ambitioner”.

Flere af deltagerne formulerede vigtigheden af langsigtede perspektiver og en vedholdende støtte til regionen. Den daværende udenrigsminister Per Stig Møller, under hvem initiativet blev født, var inviteret til en debat om programmets fremtid.

”Der findes et civil samfund, som ønsker modernisering, reformer, en fri presse, ligestilling, ombudsmandssystemer og en retsstat.  De er under svære tider, men i svære tider må man vide, hvem ens venner er”, sagde han.

Niels Tanderup Kristensen, program manager på Dansk Industri, har i mange år været involveret i at støtte erhvervsorganisationer i MENA-regionen. Han understregede betydningen af langsigtet ​​økonomisk samarbejde, en af satsningerne i DAI, som er baserede på udviklingsmål fastlagt af UNDPs Arab Human Development Report i 2002.
”Økonomisk udvikling og politisk udvikling går hånd i hånd. Hvis du ikke kan se økonomisk vækst, vil du ikke se politisk stabilitet. Nu har vi gjort det her i 10 år, og det er en langsigtet proces. Det er vigtigt at bygge tillid og partnerskaber over længere tid”, sagde han.

Udveksling af erfaringer og ny inspiration

Herefter var der frit flow mellem deltagerne og de mange DAI partnere fra Danmark og MENA-regionen.

Det er meget overvældende at se mængden af ​​interesse i det vi laver, og at folk genkender og anerkender, hvad vi har gjort, Muhab Wahby, program officer på det Dansk-Egyptiske Dialog Institut

“Det var en god lejlighed til at møde alle DAI partnerne og høre debatten om det fremtidige samarbejde mellem Danmark og MENA-regionen”, sagde Slim Gizani, lederen af Future Leder of Tunisia Project. “Vi ser hvor stolte de [partnere og deltagere] er af deres arbejde, og hvad de leverer til de unge. Det var en rigtig god oplevelse”.

Muhab Wahby, program officer på det Dansk-Egyptiske Dialog Institut (DEDI), var henrykt over begivenheden.
“Det er meget overvældende at se mængden af ​​interesse i det vi laver, og at folk genkender og anerkender, hvad vi har gjort”, sagde Wahby, som også lod sig inspirere af andre igangværende DAI projekter.
“Fra hvad jeg kan se, er jeg sikker på, at dette program vil ekspandere og forsat være med til at opbygge gensidig forståelse til gavn for de folk, der er involveret i det”, sagde han.

”Jeg er imponeret over at se forsamlingen af partnere i Danmark og på besøg fra hele regionen og se alle disse forskelligartede partnerskabsprojekter, der viser, at der er en rig og udbytterig dialog omkring konkrete emner, som har fundet sted i 10 år nu. Det er vigtigt at markere”, sagde Jakob Myschetzky international chef i Center for Kultur og Udvikling.

Markeringen var ikke kun overværet af de DAI-støttede partnere, men også af folk fra danske og arabiske organisationer, som havde chancen for at lære om programmet og mulighed for at møde folkene bag projekterne.

“Det faktum, at man kunne gå rundt og besøge de forskellige organisationer var en rigtig god idé, og det konstant forandrende format – fra scenen til at mingle, fra debat til underholdning – gjorde det forfriskende og underholdende, ” sagde Nadia Masri-Pedersen, der deltog i arrangementet. “Initiativer som DAI er afgørende for at fremme gensidig forståelse. Jeg tror på, ​​at vi gennem gensidige partnerskaber baseret på ligeværdigt samarbejde, er i stand til at løse nogle af de udfordringer, vi står over for i vores forskellige sammenhænge”, sagde hun, inden hun minglede videre rundt blandt kendte og nye ansigter.

 

Se billedgalleri af Peter Kristensen