Konference om undersøgende journalistik i Mellemøsten

I begyndelsen af december valfarter mere end 300 undersøgende journalister til Jordan for at diskutere fremtiden for deres fag i en region med øget polarisering og manipulering af uafhængige medier.

Under en tre dages konference, der finder sted fra d.1. til 3. december ved Det Døde Hav i Jordan, mødes mere end 300 arabiske og internationale undersøgende journalister, redaktører, akademikere og studerende for at sætte fokus på den undersøgende journalistik i Mellemøsten.

Konferencen arrangeres af den Amman-baserede medieorganisation Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ), der siden 2005 har ageret ’vagthund’ i Mellemøsten.
ARIJ har til formål at støtte og fremme undersøgende journalistik på arabiske redaktioner og tilbyder både undervisning, coaching og finansiel støtte til undersøgende projekter. I årenes løb har organisationen uddannet over 1.600 mediefolk og givet støtte til oprettelsen af ’graver’-redaktioner på allerede eksisterende medier i en række lande.

Fremgang trods udfordringer

Hos International Media Support (IMS), der støtter ARIJ økonomisk med midler fra Det arabiske initiativ, er man stolt over det arbejde, medieorganisationen laver:

 Om ARIJ

Arab Reporters for Investigative Journalism er finansieret af International Media Support med midler fra Det Arabiske Initiativ, Den svenske styrelse for internationalt udviklingsarbejde (SIDA), det norske udenrigsministerium, Open Society Foundation (OSF) og den hollandske ambassade i Amman. 

”I en tid hvor reformer og arbejdet med demokrati i den arabiske verden har hårde vilkår i næsten alle lande, er vi i IMS stolte over og glade for, at en institution som ARIJ kan fortsætte med at vokse og øge sin betydning for menneskerettigheder og god regeringsførelse gennem træning og udgivelse af undersøgende rapporter,” siger Henrik Grunnet, der er projektleder hos IMS.

Ifølge direktøren for ARIJ, Rana Sabbagh, der også er en anerkendt jordansk journalist, er det da også lykkedes ARIJ gennem de sidste ni år, at institutionalisere en kultur inden for undersøgende journalistik. Og det vel at mærke i en region, hvor “ansvarlig rapportering” ellers er næsten fraværende på grund af blandt andet politiske, økonomiske og samfundsmæssige udfordringer.

“Mange af de arabiske stater, vi arbejder i, går igennem borgerkrige og politisk uro og oplever frihedsmæssig tilbagegang,” siger hun.
 Den niende årlige konference for arabiske undersøgende journalister finder sted i en tid, hvor ytringsfriheden i Mellemøsten er under pres. Her næsten seks år efter Det arabiske forår blæste tøbrud og vinde af forandring ind over regionen, opleves en øget polarisering og manipulering af uafhængige medier.

Oplæg, workshops og priser

Konferencens hovedtaler er den amerikanske journalist Walter “Robby” Robinson. Han var manden, der i 2003 førte Spotlight-redaktionen på Boston Globe til en Pulitzer pris, da de afslørede et omfattende seksuelt misbrug af børn begået af katolske præster. Den prisbelønnede film ’Spotlight’, der var nomineret til en Oscar 2016 for bedste film, handler om redaktionens arbejde. Walter Robinson, der i filmatiseringen spilles af Michael Keaton, er en inspiration for andre, der med alle odds imod sig kæmper for at afdække sandheden til fordel for demokrati, ansvarlighed og retsstatsprincippet.

På et særligt møde under konferencen vil seks lokale undersøgende journalistiske netværk, der er udsprunget af ARIJ, diskutere, hvordan de kan videreudvikle deres arbejdsmetoder, og hvordan man kan holde embedsmændene ansvarlige. Også medlemmer af holdet bag afsløringen af “Panama Papers”, der er verdens største transnationale journalistisk undersøgelse til dato, er på talerlisten.

Udover at lytte til paneldiskussioner og oplæg kan deltagerne også deltage i workshops og undervisningssessioner. Nogle af temaerne vil være formidling til multimedieplatforme, digital sikkerhed, efterforskning af menneskerettighedskrænkelser og justitsmord, og hvordan man bedst passer på sig selv i konfliktzoner.

Til sidst på konferencen kåres ARIJs bedste undersøgende journalistiske produktioner i 2016.

Find det fulde program, og læs mere om oplægsholderne på ARIJs hjemmeside.