Kunstnere fra Mellemøsten besætter Danmark

Musik, gadekunst, litteratur og debat om kunstnerisk aktivisme. Programmet for IMAGES FESTIVAL 2013 bugner af events med fokus på Mellemøsten. Få et hurtigt overblik her

Som en del af Images Festivalen Occupy Utopia kommer en lang række kunstnere fra Mellemøsten og Nordafrika til Danmark. Festivalen skydes i gang med et brag af en gadefest på Dronning Louises Bro fredag den 30. august og kører for fulde drøn i de tre byer København, Aarhus og Aalborg frem til den 7. september.

IMAGES’ festivalprogram er fyldt med talentfulde, modige og progressive kunstnere, der bidrager til festivalen med forskellige kunstneriske aktiviteter og events.Vi guider dig igennem de mange arrangementer, der har fokus på Mellemøsten:

 

 ”Kunstnere besætter Kulturministeriet”

Mød seks egyptiske kulturredaktører fra statslige og private aviser til debat om kulturens forhold i Egypten. Der kæmpes om magten i Egypten, men også om vær­dierne og kulturen. Kultur-og kunstlivet er nærmest eksploderet siden januar-revo­lutionen i 2011. Samtidig er konservative kræfter blandt religiøse grupper blevet mere højtråbende i deres angreb på kunsten og dens institutioner

Debat: Søndag 1. september kl. 17.00, Dr. Louises Bro, Ord & Debat

Post-revolutions-billeder fra Kairo

Dansk Egyptisk Dialoginstitut præsenterer på IMAGES bogen ”Cairo: Images of Transition”, hvor bogens redaktør Mikala Dal har samlet billeder og bidrag fra over 40 forskellige forfattere, kunstnere og redaktører. Fotograf Mia Gröndahl præsenterer sin fotobog ”Revolution Graffiti: Street Art of the New Egypt”. Se udstilling af hendes fotografier i thesalonen.

Lanceringer: Mia Gröndahl, Søndag 1. september kl. 13.30, Dr. Louises Bro, Ord & debat
Cairo Images of Transition, Søndag 1. september kl. 15.00, Dr. Louises Bro, Ord & debat

Udstilling: Mia Gröndahl, 30. august – 8. september, Dr. Louises Bro, Thesalonen

væg

Hele Kairo på en væg

Med et fingerstrejf på en multi-touch- plasmaskærm kan du udforske Kairos kulturskatte, rejse igennem tiden og følge byens politiske og sociale transformation i et fantasifuldt billedunivers. Samtidig kan du dele og dokumentere din egen historie.

I forbindelse med IMAGES vil Væggen på Dronning Louises bro forandre sig og for en stund blive til Kairo. Projektet, San- duq el Dunia, er et partnerskab mellem Københavns Museum, Dansk-Egyptisk Dialoginstitut (DEDI) og en række kulturinstitutioner i Kairo. Åbning af Sanduq el Dunia d.30. august med musik, billeder og fortællinger fra og om Kairo. 1. September til 7. september vil Sanduq dagligt være bemandet med caireanere, der kan guide de besøgende gennem det digitale bylandskab, mens de deler deres tanker om Cairos fortid, nutid og fremtid.

Fredag 30. august- lørdag 7. september, Dronning Louises Bro

 

Revolutionens gadekunst på Dronning Louises Bro

Fra revolutionen i Egypten opstod en ny generation af gadekunstnere, som har besat Kairos bymure med akrylmaling. En af dem er den egyptiske kunster Alaa Awad. Sammen med andre gadekunstnere visualiserer han den egyptiske frihedskamp på Kairos bymure med mytiske figurer inspireret af motiver fra Egyptens faraoniske fortid. Under IMAGES opfører Alaa Awad er nyt vægmaleri på Dr. Louises Bro.

Udstilling: Fredag 30. august – 8. september, Dr. Louises Bro

Artist talk: Søndag 1. september kl. 16, Spisehuset, Dr. Louises Bro

 

Byvandring på Nørrebro

Ud af Det Arabiske Forår er der opstået en helt ny generation af gadekunstnere, der har be- sat bymure i hele den arabiske verden med graffiti og revolutionær kunst. På denne guidede tur, der er arrangeret i samarbejde med Politiken, er det muligt at se og høre om kunstnerisk aktivisme i Mellemøsten og at blive klogere på, hvordan de nye generationer mobiliserer sig selv og systemet ved brug af kunsten i det offentlige rum. På rundvisningen kan man bl.a. opleve den egyptiske kunstner Alaa Awad, fotografen Mia Gröndahl og kunstneriske aktivister fra Tunesien og Libyen, der maler på Metrohegnet i Nørrebroparken. Turen starter på Dronning Louises Bro i Thesalonen og slutter ved Metrohegnet ved Nørrebroparken.

Søndag den 1. september kl. 15, Thesalonen. Pluspris 50 kr – alm. pris 90 kr. Bestil på politikenbillet.dk

mellemrevolution (1)

Gadekunst og pladespillere

Det offentlige rum er for kunstnere i verdens brændpunkter atelier for regimekritisk og satirisk gadekunst. Under IMAGES festivalen vil gadekunstnere fra henholdsvis Libyen, Egypten, Tunesien og Sydamerika udsmykke vægge, gavle og metrohegn. Gavlen på Sundevedgade på Vesterbro, metrohegnet i Nørrebroparken og Dr. Louises Bro lægger flader til, når HuskMitNavn, GraffLand og Turnings Tables giver kunstnere fra to verdensdele frie hænder.

Udstilling/work in progress: Fredag 30. august – lørdag 8. september

Fernisering: Lørdag 1. september 2013, kl. 14-16.00,  Metrohegnet i Nørrebroparken ved Krogerupsgade

 

Turning Tables

Turning Tables har inviteret en lang række musikalske partnere fra blandt andet Tunesien, Jordan og Egypten til Danmark, og du kan opleve dem på Images Festivalen:

El Far3i og Khotta Ba, jordansk/palæstinensisk rap/spoken work/guitar

De to rappere har ikke holdt sig tilbage i deres protest. Som del af en aktivistisk venstreorienteret fløj har de i 2012 deltaget i demonstrationer mod kongen i Jordan og flere raphappenings, hvor de kort og godt har leveret deres kritik og været væk inden for 5 minutter – inden politiet har nået at fange dem.

El Far3i er ligesom Khotta Ba vokset op i Amman i Jordan, mens hans mor er fra Palæstina. Folkets rettigheder og drømmen om at vende tilbage til sin moders land forener El Far3I’s menneskelige og musikalske visioner.

Koncert: + Turning Tables-kunstnere, lørdag 31. august kl. 20.00, Dr. Louises Bro, Utopia Stage & fredag 6. september kl. 21.00, Dr. Louises Bro, Utopia Stage.

 

Vipa & Katybon, tunesisk rap under jorden

”No changes” rappede de to tunesiske rappere Vipa og Katybon i skuffelse over omvæltningerne i Tunesien. Retten til at udtrykke sig frit ligger de to frimodige og hardtalking rappere på sinde. Men det har haft konsekvenser. Vipa har været fængslet flere gange, blevet tævet sønder og sammen og lever nu i skjul. Han måtte smugles ind i studiet for at indspille Turning Tables-tracket “Up on the roof” – et symbol på at konstant måtte være usynlig og i bevægelse for at undgå lovens lange arm.
Koncert: + Turning Tables-kunstnere, lørdag 31. august kl. 20.00, Dr. Louises Bro, Utopia Stage & fredag 6. september kl. 21.00, Dr. Louises Bro, Utopia Stage.

Foto: Turning Tables
Foto: Turning Tables

Omar Offendum, syrisk dissident-rap

“Folket ønsker at omstyrte regimet”, sang den syrisk-amerikanske rapper Omar Offendum foran Det Hvide Hus på årsdagen for det syriske oprør. Offendums Assad-kritiske rap-nummer ’#Syria’ genererede på få minutter 100.000 visninger på Youtube. På IMAGES festival optræder han sammen med the Godfather af dansk hip hop, Phase 5.

KØBENHAVN

Koncert: Fredag 6. september kl. 22.30, Dr. Louises Bro Utopia Stage

Formidling: Debat om kunstnerisk aktivisme, lørdag 31. august kl. 14.00 Dr. Louises Bro, Det økologiske spisehus & artist talk, torsdag 5. september kl. 16.30

AALBORG
Koncert: Lørdag 7. september kl. 21:30 Lille scene

Artist talk: Lørdag 7. september kl. 16:00 Yurten

omar-offendum1

 

Golan Haji, eksilforfatter, Syrien

Kuglen eller pennen. Den syriske digter valgte det sidste i sin kamp for frihed i Syrien. I sine digte giver den stemme til dem, som regimet har gjort tavse i døden eller i fænglserne og dem, der er lammet af frygt. Golan Haji flygtede fra Syrien i 2011. Fra sit eksil i Paris kæmper han videre for revolutionen og kommenterer krigens brutalitet gennem sin poesi. Sammen med den danske forfatter Kristina Stolz har han skrevet digtsamlingen ”En anden Strube” (2012), der kommenterede mordet på protestsangeren Ibrahim Kashush, der blev fundet død i Isa-floden i et af den syriske konflikts brændpunkter byen Hama.

KØBENHAVN

Oplæsning: m. Kristina Stolz, onsdag 4. september kl. 20.30, Dr. Louises Bro, Ord & Debat

Oplæsning: Tower of Bable, torsdag 5. september kl. 20-23.30, Dr. Louises Bro, Ord & Debat

AALBORG

Oplæsning: Mandag 2. september kl. 12-13, Æ’ Verdensuniversitet

Skriveworkshop: Mandag 2. september kl. 15-18.00, Æ’ Verdensuniversitet

Golan Haji i færd med at producere håndlavede bøger med fælles tekster
Golan Haji i færd med at producere håndlavede bøger med fælles tekster

Under temaet ’Occupy Utopia’ fokuserer IMAGES FESTIVAL på kunstens kraft til at sætte dagsordenen, flytte grænser og skabe forandring. En kraft, der i særlig grad gør sig gældende i verdens brændpunkter. Se hele festival programmet på www.images.dk