Kvantespring og kønne resultater

Cross Cultures startede aktiviteter i Marokko for lidt over et år siden, og direktør Anders Levinsen har aldrig oplevet så stort et kvantespring på så kort tid. Særligt det, at så mange piger deltager i sporten og legen, er en sejr for organisationen.

”Nu har jeg været i det her game i 21 år og jeg har aldrig – som i ALDRIG – oplevet så stort et kvantespring på så kort tid.”

Sådan siger Anders Levinsen, direktør og stifter af Cross Cultures, om hvordan det er gået med at starte aktiviteterne i Marokko for godt et år siden.

Marokko har på rekordtid markeret sig som det land – ud af 17 lande, hvor Cross Cultures er tilstede – hvor der foregår allerflest aktiviteter blandt CCPAs partnere. 

Nu har jeg været i det her game i 21 år og jeg har aldrig – som i ALDRIG – oplevet så stort et kvantespring på så kort tid.

Anders Levinsen
Direktør i Cross Cultures

Cross Cultures er blevet støttet af DAPP siden slutningen af 2017 og har aktiviteter i både Marokko, Jordan og Tunesien. Organisationen arbejder med at fremme fællesskab og ligestilling via sport og leg.

At bringe smilet frem

I Marokko har Cross Cultures’ lokale partner Association Femmes Réalisations et Valeurs haft stor succes med deres sportskaravaner rundt omkring i landet. Formålet med karavanerne er at få aktiviteterne ud i de mere marginaliserede området og nå ud til udsatte grupper, for eksempel unge indsatte i fængsler.

”At bringe smilet frem er vel meget sigende for vores mission,” siger Azuz Dauda, koordinator hos Association Femmes Réalisations et Valeurs.

”Igennem legen og sporten får børn og unge ikke blot et alternativ til at hænge på gaderne eller foran computeren. De kommer også i berøring med de grundlæggende værdier omkring respekt, tolerance og diversitet, ligestilling og sundhed.”

Anders Levinsen
Direktør i Cross Cultures

Og der er meget at smile af. I løbet af 2018 deltog 82.000 børn og unge ifølge CCPA i de 39 sportskaravaner, Cross Cultures arrangerede i samarbejde med deres lokale partnere. 52.000 af dem var piger.

”Igennem legen og sporten får børn og unge ikke blot et alternativ til at hænge på gaderne eller foran computeren. De kommer også i berøring med de grundlæggende værdier omkring respekt, tolerance og diversitet, ligestilling og sundhed og opbygger fællesskaber, som kommer til at præge dem for livet,” siger Anders Levinsen.

Nezha Bidouane, stifteren af Association Femmes Réalisations et Valeurs, er enig.

”Fællesskabet og sporten var for mig med til at ændre min livsbane,” siger Bidouane, der er tidligere elitesportsudøver og efterfølgende har engageret sig i at fremme sport for alle og særligt i at fremme kvinders frigørelse og sundhed gennem sport.

Frivillig forankring

Det er ikke kun børnene og de unge, der får gavn af Cross Cultures’ tilstedeværelse i MENA-regionen. Det gør også de mange tusinde frivillige, der er engagerede i  aktiviteterne.

Jordanske Rasha Hamaydeh er frivillig i Cross Cultures og har deltaget i flere trænerseminarer.

”Mange af Cross Cultures’ frivillige er veluddannede, men arbejdsløse, og det frivillige engagement giver dem en forankring i lokalsamfundet, og de får nye kompetencer gennem ungdomsleder-uddannelsen. Deres lederkompetencer vokser i takt med, at de vinder børnenes tillid og lykkes med at skabe gode sociale fællesskaber,” siger global programdirektør i Cross Cultures, Hanne Lund Madsen.

Det kan jordanske Rasha Hamaydeh tale med om. Hun er frivillig i Cross Cultures og har deltaget i flere trænerseminarer.

Jeg kan mærke en stærk forbindelse til de børn og unge, vi træner.

Rasha Hamaydeh
Frivillig i Cross Cultures

”Jeg elsker frivilligt arbejde og jeg elskede at starte hos Cross Cultures. Jeg kan mærke en stærk forbindelse til de børn og unge, vi træner. Specielt når vi kommer ud til afsidesliggende landsbyer, og når vi arbejder med børn med særlige behov. Det har en kæmpe betydning – både for mig og for dem,” siger Hamaydeh.

For hende handler Cross Cultures arbejde særligt om at hjælpe de mindre priviligerede.

”Det, jeg bedst kan lide ved Cross Cultures, er at hjælpe dårligt stillede og udsatte unge med at få bedre chancer i livet og at forsøge at involvere kvinder og piger så meget som muligt,” siger hun.