Landbrug, rollespil og filmklubsfolk forenedes i Marokko

Det var grænseoverskridende, da unge landmænd, rollespillere og filmklubsfolk, som normalt ikke har meget tilfælles i deres hjemland, mødte ligesindede på et DUF seminar i Marokko.

De kunne næsten ikke være mere forskellige rollespillerne, filmklub-entusiasterne, de unge landmænd, og ungdomspolitikerne. Men ét fælles drive bandt dem sammen i lokalet på en sportsskole i Rabat i Marokko – gejsten for internationalt samarbejde med ligesindede unge.
Pærevællingen af unge var samlet 9 dage i maj på et af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråds projektstyringsseminarer. Sammen med deres internationale partnere modtog de kurser i evaluering og monitorering, projektledelse og fortalervirksomhed, men de arbejdede også hver især på at udvikle deres konkrete samarbejdsprojekter. Derfor er væggene i lokalet fyldt med ideer kastet på papir med neon-farvede post-its og problemtræer i alle afskygninger.

Vi er glade for at se, når tingene flasker sig så godt, som det er tilfældet her Ambassadøren i Marokko Michael Lund Jeppesen til deltagerne på DUF seminar

Nu sidder de og lytter til Danmarks ambassadør Michael Lund Jeppesen, som har lagt vej forbi seminaret.  Han er en ivrig tilhænger af internationale udvekslinger og projektsamarbejde.

”Der er en stærk tradition for at være en aktiv del af samfundet i Danmark. Hvis man udelader bestemte samfundsgrupper, vil demokratiet fejle – i særdeleshed hvis man udelukker de unge”, siger ambassadøren. ”Vores rolle er at facilitere og opbygge partnerskaber, og vi er glade for at se, når tingene flasker sig så godt, som det er tilfældet her”, siger han og nævner som eksempel projektet mellem Landbo Ungdom (LU) og Maison Familiale Rurale dÚled Said (MFR) i Marokko.

Frivillige på landet

Der bliver smilet forlegent på stolerækken, hvor frivillige fra de to omtalte organisationer sidder. Den danske projektleder Johanne Marie Laursen er tydeligt rørt over den megen ros projektet modtager. Hun og to andre kørte måneden forinden en minibus til MFR, som skolen nu bruger til at køre deres elever ud i praktik på fjerntliggende gårde. De har i den forbindelse sponseret et kørekort til en kvindelig ansat. De har også doneret et læs bærbare computere til skolen. Før det måtte de to lokale frivillige universitetsstuderende Dalal Belabchiri og Chaimae Mehdani låne computere fra deres medstuderende, som de tog med ud til skolen, hver gang de skulle undervise eleverne i IT.

”Projektet med LU har hjulpet os meget. De kommer langvejs fra for at hjælpe. Det har efterladt et stort indtryk på os alle”, siger 24årige Chaimae.

På en workshop blev de bedt om at forholde sig til, hvorfor de var frivillige.

”For at være aktiv og lære ved erfaring. At studere er lidt kedeligt, jeg elsker at omsætte viden til praksis”, siger 22årige Dalal og tilføjer, ”det er også fordi, at jeg kan se muligheden for at dette projekt rent faktisk kan blive til noget.”

Landbo Ungdom og deres marokkanske partnere landbrugsskolen MFR. Af Janne Louise Andersen
Landbo Ungdom og deres marokkanske partnere landbrugsskolen MFR. Af Janne Louise Andersen

Rollespil på tværs af Danmark og Palæstina

For de danske og palæstinensiske rollespillere fra organisationen Bifrost og Peace and Freedom Youth Forum (PFF) er samarbejdet mest en leg. De laver nemlig rollespil.

I 2012 lavede PFF spillet ”Killing in the Name of Honor”, hvor alle mænd spillede kvinder og kvinder mænd. Sidste år lavede de sammen med Bifrost og Fantasiforbundet spillet ”Brylluppet”, om et skandinavisk og arabisk bryllup, hvor alle kulturforskelle blev sat på spidsen.

I Palæstina er der en rollespilskultur, hvor fantasy ikke er tilstede. Det skaber andre spil, som handler om andre samfundsemner, og det giver refleksion og inspiration Anders Gredal Berner, formand for Bifrost

Riyad Mustafa siger, rollespil er et alibi for at italesætte svære emner som eksempelvis homoseksualitet, kønsdiskrimination, sygdom og død.

Men PFF er kun 20 aktive medlemmer, så nu ønsker de at udbrede kendskabet til deres arbejde, og undervise nye rollespillere i at skrive manuskripter. Det henter de inspiration fra hos Bifrost, som har 4000 medlemmer i 46 lokalafdelinger over hele Danmark. Omvendt henter Bifrost inspiration til deres spil.

”Rollespil er et nyt medie. I Danmark, USA og Europa har det rødder i fantasy kulturen. I Palæstina er der en rollespilskultur, hvor fantasy ikke er tilstede. Det skaber andre spil, som handler om andre samfundsemner, og det giver refleksion og inspiration”, siger Anders Gredal Berner, formanden for Bifrost.

Filmklub på vej i Marokko

”Vi har lært sindssygt meget af det her seminar. Jeg sidder i bestyrelsen for DaBUF, hvor vi har besluttet at lave mere internationalt arbejde, og der oplever jeg, at jeg mangler værktøjer til at lave en proces, som er meningsfuld”, siger Tone Mygind Rostbøll fra Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber (DaBUF)

DaBUF har vist kortfilm i hele verden, sidst i Zarqa, Jordan, hvor de viste en række film om venskab, drømme og søskendeforhold. Nu har de fundet en partner i Marokko Alternatives pour les Enfants et la Jounesse og arbejder nu på deres første ansøgning til DUF.

”Børn har glæde af at se film og møde andre kulturer, andre måder at se, hvordan vi kan leve på”, siger Tone, som planlægger at tage tilbage til Marokko senere på året og holde den første filmvisning for børn sammen med de frivillige i organisationen.

Bifrost og deres partner PFF laver fælles rollespil i Danmark og Palæstina. Af Janne Louise Andersen
Bifrost og deres partner PFF laver fælles rollespil i Danmark og Palæstina. Af Janne Louise Andersen

Ansigt til ansigt med DUF

Fra programmet går på om morgenen til det slutter sent om aftenen står DUFs konsulenter til rådighed som rådgivere for deltagerne og deres projekter til sparing, gode råd eller kontakter. Men deres deltagelse er ligeså vigtig for dem selv.

De kan møde os og få sat ansigter på og se, at vi også er unge ligesom dem Katrine Christiansen, som er rådgiver på MENA puljen

”Vi lærer sindssygt meget af at snakke med partnerskaberne. Vi får en bedre forståelse af, hvordan de forskellige organisationer fungerer og hvad vi kan gøre for at støtte dem”, siger Katrine Christiansen, som er rådgiver på MENA puljen, der er finansieret af Det Arabiske Initiativ.

”Vi får førstehåndskendskab til projekterne, og det gør at vores rådgivning af projektgrupperne i Danmark bliver meget bedre”.

Hendes kollega Sidsel Koordt Vognsen, international konsulent på DUF’s Projektpulje har samme oplevelse:

”Det her virker. Vi kobler folk op hjemmefra, så hvis nogen eksempelvis arbejder med seksualundervisning, så kan vi sige, at de skal tage en snak med Ungdomsringen og International Medical Cooperation Committee (IMCC), som har erfaring med det”, siger Sidsel, som også synes det er rart at møde partnerne personligt.

”De kan møde os og få sat ansigter på og se, at vi også er unge ligesom dem.”

Se flere billeder fra seminaret ved at klikke på billederne nedenfor.