”Libanon er et land med en pistol for panden”

Akrivbillede

”Hvis du har forstået libanesisk politik, så er det fordi, der er nogen, der ikke har forklaret dig det godt nok!”

Den arabiske talemåde vækker lettelse hos flere af de mange Libanon-interesseredde, der er mødt op denne solrige septemberdag for at blive klogere på det komplicerede land.

Det gælder om at holde ørerne stive. Konspirationsteorier, regionale alliancer, krigsrygter, Hariri Tribunal, sekteriske sammenstød… eftermiddagens æresgæst Paul Salem jonglerer rundt med nøgleordene i libanesisk politik, som om han aldrig havde bestilt andet.

Paul Salem har et solidt CV i ryggen og er kendt i forskerkredse som en mand, der har et imponerende overblik over politiske tendenser i Mellemøsten. Han er leder af Carnegie Middle East Center og er inviteret til Danmark for at tale om fred, sikkerhed og politisk stabilitet i Libanon.

Og han har trukket fulde huse – interessen for, hvad der rører sig i Beiruts heksekedel lige nu er enorm.

”Vi har været nødt til at afvise folk, fordi vi simpelthen ikke havde plads til flere i auditoriet,” lyder det fra seniorforsker Lars Erslev Andersen, da han byder velkommen til seminaret.

Libanons dilemma

En veloplagt dansk ambassadør i Libanon, Jan Top Christensen, indleder eftermiddagens seance med at beskrive det dilemma, der kendetegner Libanon netop nu.

”Titlen på dette seminar er ’fred og sikkerhed eller retfærdighed’. Libanon står netop nu ved en skillevej, hvor landet er nødt til at vælge enten stabilitet eller retfærdighed. Det er en meget svær situation,” pointerer Jan Top Christensen. Paul Salem tager tråden op fra Jan Top Christensen.

”Libanons indenrigspolitik er et kompromis mellem fred og sikkerhed på den ene side og retfærdighed på den anden side. Den er designet til at undgå borgerkrig, ved at undgå facts, der er problematiske,” slår han fast.

Paul Salem giver publikum et vue over de seneste år, hvor Libanon har været igennem dramatiske begivenheder. I februar 2005 blev tidligere premierminister Rafiq Hariri myrdet, og det førte til en syrisk tilbagetrækning fra Libanon. I 2006 blev landet igen rystet – denne gang af Israels krig mod Hizbollah, og i 2008 fulgte en række alvorlige interne konflikter.

I dag har den 5 år lange efterforskning af mordet på Hariri startet en kæde af begivenheder, der truer med at ryste landets sårbare stabilitet. Det Særlige Tribunal for Libanon, der efterforsker mordet, skal snart rejse sigtelser.

Uofficielle kilder har peget på, at medlemmer af Hizbollah muligvis bliver anklaget for mordet, og det har ført til stærke spændinger i det libanesiske samfund.

”Alle tror, at Hizbollah vil blive gjort ansvarlige for mordet,” siger Paul Salem.

Han tilføjer, at ingen kan forklare, hvorfor pilen ikke peger mod Syrien.
”Måske er der blevet tilbageholdt bevismateriale, måske har Syrien lavet en underhåndsaftale med de ansvarlige for Tribunalet,” funderer han og slår fast, at han heller ikke selv ved, hvad han skal tro. ”Ved jeg hvem der dræbte Hariri – nej!”

Hizbollah svarer igen på anklagerne ved at angribe Tribunalets troværdighed og antyde, at det hele er et israelsk plot. Hizbollah lægger stærkt pres på premierminister Saad Hariri og spørgsmålet er, om han vælger at modstå presset og anerkende de resultater, Tribunalet kommer op med – eller at føje Hizbollah og dermed risikere gå på kompromis med sandheden og retfærdigheden.

Premierminister Saad Hariri har indtil videre forsøgt at købe tid, blandt andet med et besøg fra Saudi-Arabien og Syrien på libanesisk grund. Men sandkornene triller gennem timeglasset – og snart er Ramadanen – og roen – forbi.

”Libanon er et land med en pistol for panden. Der er dramatiske begivenheder i vente, hvis Hariri modstår presset fra Hizbollah,” spår Paul Salem.

Han understreger, at folk på gaden i Beirut dog tager situationen forholdsvis roligt. De er vant til kaos – og de fleste vælger at leve videre, som om intet var hændt.

Lige nu er der meget, der tyder på, at premierminister Saad Hariri vil vælge stabiliteten på bekostning af sandheden om mordet på hans far. For nylig har Saad Hariri været på officielt besøg i Damaskus for at understrege samarbejdet med præsident Bashar al Assad – den mand, der muligvis har en finger med i spillet i mordet på hans far.

”Libanon er desværre på vej mod sikkerhed frem for sandhed. Men sandheden skal nok komme frem på et tidspunkt,” siger Paul Salem

Men er det så overhovedet en god idé med et Tribunal, vil en af tilhørerne vide?
” Min egen mening er, at det er en god idé. Folk, der tror, at politiske mord er en let løsning, tænker sig om en ekstra gang, siger Paul Salem.

Nye alliancer på den regionale scene

Libanon står lige nu i en helt ny situation, hvor nye regionale alliancer træder frem og forsøger at påvirke landets udvikling. Det nye ”makkerpar” på den regionale scene er Syrien og Saudi-Arabien.

De to lande arbejder sammen om at beskytte sunni samfundet i Libanon. Det er den nye regionale stormagt Tyrkiet, der har overbevist Syrien om, at der findes en tredje og mere pragmatisk vej, end altid at have blikket stift rettet mod Iran.

”I øjeblikket oplever vi en helt ny situation, hvor omverdenen dealer med Libanon på en ny måde. Der er ved at ske en re-legitimering af Syriens rolle i Libanon, men det sker i tæt samarbejde med Saudi-Arabien. Syrien er de eneste, der kan holde Hizbollah tilbage – men samtidig holder Saudi-Arabien fast i Syrien,” pointerer Paul Salem.

Ivrige fingre ryger i vejret i salen, og Paul Salem besvarer en byge af spørgsmål. Han takker af til lyden af højlydte klapsalver.

”Mange tak til Paul Salem. Jeg håber, at I er blevet klogere på Libanon – eller i hvert fald forvirrede på et tårnhøjt plan,” lyder det fra ambassadør Jan Top Christensen.