Lykketoft driblede forbi Libanon

Arkivbillede

Rockwool Fonden har siden 2008 i samarbejde med organisationen Cross Cultures Project Association (CCPA) været med til at etablere mere end 80 fodboldklubber spredt over hele Libanon, og vil i løbet af det kommende år nå op på 130 klubber.

Fodboldklubber i Libanon er normalt kun for meget rige eller talentfulde børn, ligesom alle 18 religiøse samfund i Libanon og adskillige politiske fraktioner har egne klubber. Rockwool Fonden og CCPA ønsker at etablere klubber, der åbne for alle, og som er inspireret af den skandinaviske idrætskultur.

Målet med projektet er at få de forskellige grupper i politisk ustabile Libanon til at mødes og samarbejde, hvilket bl.a. sker ved fodboldskoler, turneringer, seminarer og festivaler for hundredvis af børn, forældre og frivillige trænere.

Siden 2008 har CCPA uddannet mere end 250 trænere, og disse trænere har i samarbejde med lokale kommuner etableret klubber og lavet aktiviteter for børn.

Foto: Rasmus Bøgeskov Larsen
Foto: Rasmus Bøgeskov Larsen

I forbindelse med Rockwool Fondens besøg arrangerede trænere fra 16 nyoprettede klubber i og omkring Tripoli en festival med titlen ”Sport forener folk” for mere end 300 børn.

Den nordlige del af Libanon og især bestemte kvarterer i Tripoli er blandt de fattigste områder i hele landet, og har desuden været meget hårdt ramt af uroligheder og politisk ustabilitet.

Især konflikten mellem det sunnimuslimske Bab el-Tebbaneh-kvarter og nabobydelen Jebel Mohsen, hvor der bor allewitter, bliver betegnet som en af de farligste konflikter i Libanon.

Festivalen fandt sted i Jebel Mohsen, og udover børn fra Bab el-Tebbaneh og andre dele af Tripoli og Nordlibanon, deltog også trænere og børn fra den palæstinensiske flygtningelejr Nahr al-Bared.

Drenge og piger mellem 6 og 14 år legede og spillede sammen på den lokale grusbane i Jebel Mohsen, som også tiltrak forældre, nysgerrige naboer, politiske ledere og ikke mindst journalister fra libanesiske aviser og tv-stationer.

I løbet af festivalen blev der arrangeret et mindre pressemøde, hvor Mogens Lykketoft bl.a. talte om, at CCPA-projektet er et eksempel på, hvordan sport og fodbold kan være med til at nedbryde fordomme, og i stedet give folk med forskellige baggrunde mulighed for at møde hinanden og skabe bånd på tværs af tidligere opdelinger.

Foto: Rasmus Bøgeskov Larsen
Foto: Rasmus Bøgeskov Larsen

Denne festival i Tripoli viser, at det kan lade sig gøre. De fleste af børnene fra Bab el-Tebbaneh og Jebel Mohsen havde aldrig tidligere besøgt hinanden, og selv mange af trænerne havde aldrig været i nabokvarteret. Youssef, en yngre træner fra Bab el-Tebbaneh, sagde: ”Jeg ville ikke fortælle mine forældre, at jeg skulle til Jebel Mohsen og træne.

De siger, at det er farligt her. Men det er ikke farligt, og det må vi lære børnene – og mine forældre. Det er vigtigt, at vi bringer børnene sammen og lader dem lege og blive venner med børn fra andre kvarterer. Det prøvede jeg aldrig, da jeg var barn!”