Med kærlighed til landbruget fra Skandinavien til Nordafrika

Fra dansk til nordafrikansk muld - danske og marokkanske landmænd suger til sig af hinandens erfaringer og hjælper de unge til en god start på landbrugslivet.

Det er en ganske almindelig solbeskinnet dag på Østergaard Plantage & Mosteri i Jægerspris, indtil en bus fuld af marokkanske studerende fra landbrugsskolen Maison Familiale Rurale (MFR) triller ind på gårdspladsen. De næste par timer er gårdmand Christian Hemming Hansen fuldt beskæftiget med gruppen og deres mange spørgsmål om hans frugtplantager og saftproduktion.

Elevernes kuglepenne er konstant i bevægelse i deres medbragte notesbøger, for når de kommer tilbage til landsbyen Ouled Said, skal de videregive, hvad de har lært til de andre af skolens 60 elever.

Foder er ikke bare foder

Videbegæret prægede også resten af det stramme program, som LandboUngdom (LU) havde forberedt til eleverne, der besøgte gårde med grise og køer, lavede feta og yoghurt og hørte om det danske landbrugs andelsbevægelseshistorie på Axelborg. 

Samarbejdet er et flerårigt videndelingsprojekt mellem unge fra LandboUngdom og marokkanske studerende fra landbrugsskolen MFR i Ouled Said, Marokko, som er finansieret af Det Arabiske Initiativ gennem Dansk Ungdoms Fællesråds MENA pulje. Det er anden gang LU inviterer elever fra MFR på studietur til Danmark.

Hverken Abdelwahid Muheidin og Naymah Sharfawi har nogensinde besøgt et mosteri. De kalder produktionen ”sofistikeret” og synes landbrugene generelt er velorganiserede og kontrollerede –også svinefarmen, som de besøgte.

”Selvom jeg ikke kommer til at arbejde med grise i Marokko, er det stadig interessant at se”, siger Abdelwahid. Han er mest imponeret over kvægfoderet, som specielblandes ud fra beregninger på, hvad koen har behov for i sin kost. I Marokko er der til sammenligning kun én slags foder. Køerne kommer dog oftere på græs i Marokko, tilføjer han. ”Og der kan hun selv vælge, hvad hun vil spise.”

Til Danmark for at malke en ko

Naymah Sharfawi drømmer om at få sin egen kvægfarm og udvikle mejeriprodukter. Derfor var det for hende en særlig stor oplevelse at besøge Oldgården i Holbæk, hvor de lavede is, yoghurt og fetaost af mælken fra stedets 100 køer. Det var en øjenåbner for hende, at danske mejerister bruger bakteriekultur til at lave yoghurt og ikke eddike som i Marokko.

”Vi lærer mere her på en dag end på en uge i Marokko”, siger hun. 

Med dette kørekort og bussen kan vi med sikkerhed bidrage til at ændre hverdagen for mange af de lokale elever og ikke mindst de lokale landbrug Nawal Al-Kardadi, MFR Landbrugskole

Den danske projektleder Johanne Marie Laursen forklarer, at MFR skolen ikke har råd til at anskaffe sig køer. Så det er først, hvis eleverne er heldige at komme i praktik på et kvægbrug eller som her besøger et i Danmark, at de kan afprøve deres teori.

Fra Århus til Ouled Said i bus

I påsken startede Johanne motoren i en turkisblå minibus læsset med bærbare computere og kørte den sammen med to andre frivillige i LU fra Århus til MFR i Ouled Said. Her brugte de resten af påsken sammen med eleverne og skolens ansatte på at dele deres erfaringer med kvæghold, computerbrug, havebrug, tømmerhåndværk samt elevrådsarbejde.

28årige Nawal Al-Kardadi var specielt glad, da hun så bussen køre ind foran skolen. Det er nemlig hende, som skal køre bussen på pick-up/drop-off ruter, der sikrer, at eleverne kan nå frem til afsidesliggende gårde i praktik. Det er især pigerne, som ikke ligeså ofte kommer ud i landbrugspraktik som drengene på grund af mangel på transport. Det er også LU, som har finansieret hendes kørekort.

”Det har betydet meget for mig, at jeg blev valgt til denne tjans”, siger Nawal, som har læst engelsk og litteraturvidenskab på universitet. Hun var arbejdsløs i to år, før hun startede på skolen i 2011 efter anbefaling af en veninde fra Ouled Said.

”Jeg tror inderligt på, at det vil gøre en stor forskel for pigerne at få mulighed for at tage et praktik forløb under deres ophold på skolen. Med dette

Det er et godt initiativ, som falder på et tørt sted, fordi det er med til at inspirere de unge og give dem den faglige og praktiske viden om landbruget  Mohammed Al-Asouly, landmand i Marokko

kørekort og bussen kan vi med sikkerhed bidrage til at ændre hverdagen for mange af de lokale elever og ikke mindst de lokale landbrug”.

Lykken findes også på landet

En af dem som har haft praktikanter er landmanden Mohammed Al-Asouly. Han hilser samarbejdet mellem de danske og marokkanske unge velkommen, da han oplever, at de marokkanske unge mangler ekspertisen og den praktiske erfaring i landbruget.

”Det er et godt initiativ, som falder på et tørt sted, fordi det er med til at inspirere de unge og give dem den faglige og praktiske viden om landbruget”.

Al-Asouly, som boede mange år i udlandet, har et klart budskab til de unge marokkanere og deres forældre i provinsen:

”De unge er nødt til at ændre deres mentalitet. Lykken findes ikke kun i de store byer og i udlandet. Den findes også her i landsbyerne. Desværre ser vi nu mange unge, som tager servicejob, som ikke kræver uddannelse, fordi deres forældre kræver, at de skal tjene hurtige penge. Og det er jo ikke en holdbar løsning”.

Begejstring hele vejen rundt

Gejsten for landbruget findes uden tvivl på MFR, og ambitionerne er stærke blandt eleverne. 19årige Saida Baji har fået praktik på en gård i området og vil bruge den nye bus for at komme dertil. Hun var også med på en studierejse til Danmark i 2013.

”Rejsen og samarbejdet med LU har åbnet mange muligheder for os. Jeg kom her til skolen efter en anbefaling fra en veninde, og det er jeg meget glad for, at jeg gjorde. Nu overvejer jeg at starte mit eget biavlprojekt”, fortæller Saida.

Der er generelt meget begejstring for samarbejdet med LU på MFR skolen.

Missawi Said underviser hver lørdag de unge marokkanere i iværksætteri og fjerkræavl. Han mener, projektet har haft en positiv effekt på eleverne.

”Jeg har set, hvordan tilstedeværelsen af de danske frivillige i vores skole har givet eleverne mere mod til at deltage i undervisningen og være mere proaktive. De elever, som var på studierejse i Danmark, har også formået at samle vigtig viden om den moderne landbrugsindustri, som ikke er synlig i Marokko”, siger han.

Inspiration begge veje

Også MFR’s skoleleder Adel Al-Sarakh værdsætter samarbejdet og danskernes indsats som han kalder ”ihærdig og målrettet”

”Vi har kunne mærke, at de unge marokkanere har fået mulighed for at interagere med unge fra en anden kultur, hvor de har haft mulighed for at lære den måde danskerne tænker på”, siger han.

Men inspirationen går begge veje.

Thomas Pedersen, en 25årig landmand, som har været medlem af LandboUngdom i 10 år. Han har ligesom Johanne har været hos MFR i Marokko og undervise flere gange.

”Det vi får ud af at vise marokkanske unge landmænd vores landbrug er ny inspiration til at udvikle dansk landbrug. De har mange spørgsmål og kommentarer, som sætter tankerne i gang”, siger han.

Se fotoserien Dansk saft på marokkanske flasker

Sidste spørgsmål til eksperten