Rapport fra Kairo- fortvivlelse over angreb på kristne

Sammenstødene mellem kristne og muslimer er det værst tænkelige for de mange i Kairo, som kæmper for et pluralistisk, demokratisk Egypten.

Sammenstødene mellem kristne og muslimer er det værst tænkelige for de mange her i Kairo, som kæmper for et pluralistisk, demokratisk Egypten. Dagen igennem fortæller kollegerne mig, at de aldrig i det daglige tænker på, om folk er kristne eller muslimer. Sådan skriver kommunikationsmedarbejder i Dansk-Egyptisk Dialoginstitut, Helle Schøler Kjær, blandt andet i denne rapport fra Kairo.

Søndag den 7. april er en dag præget af frustration og afmagt blandt mine kolleger på DEDI i Kairo.

”Jeg forstår ikke, hvorfor de angriber en begravelse”, bliver en af kollegerne ved med at sige med større og større fortvivlelse, mens hun dagen igennem følger begivenheder på de sociale medier.

I løbende opdateringer fra folk, der er ude ved kirken, kan vi se, at mange muslimer og kristne er strømmet til kirken for at støtte den koptiske begravelse, der er under angreb. Billederne viser også, at koptere på et tidspunkt i løbet af de flere timers angreb danner kreds om en gruppe bedende muslimer inde på kirkens område.

En egyptisk Facebook ven skriver: ”5 koptere blev slået ihjel i kampe mellem muslimer og kristne i aftes, en stor begravelse bliver holdt i dag (hvor både muslimer og kristne deltager), da begravelsen er forbi, og de der er kommet for at kondolere træder ud på trappen, finder de sig selv midt i flere sammenstød, tåregas, skud osv. Og mens alt dette sker,tw eeter vores præsident sin kondolence og fordømmer den fornyede vold gennem sin @egypresidency konto? Jeg bliver sindssyg”.

Lokal konflikt eskalerer

Balladen startede lørdag med sammenstød mellem en lille gruppe kristne og muslimer i en lille by nord for Kairo. Der er forskellige versioner af forløbet. Nogen siger, at to koptiske drenge lavede fornærmende tegninger på et muslimsk instituts (Al Azhars) mure, mens andre siger, at det var en konflikt mellem en kristen og en muslimsk familie, der udløste striden, der lørdag morgen efterlod fire koptere og en muslim dræbt af skud.

De fire koptere blev begravet fra den store koptiske katedral i Abbasiya søndag. Da de sørgende forlod kirken, blev de angrebet af en gruppe unge med sten og brandbomber. Ifølge øjenvidneberetninger og bla New York Times gik politiet ind på angribernes side og affyrede tåregas mod kirken.

 

Det værst tænkelige

Sammenstødene mellem kristne og muslimer er det værst tænkelige for de mange her i Kairo, som kæmper for et pluralistisk, demokratisk Egypten. Dagen igennem fortæller kollegerne mig, at de aldrig i det daglige tænker på, om folk er kristne eller muslimer.

”Der er ingen, der kan se på mig, om jer er muslim eller kristen”, siger en kvindelig kollega, der som de fleste på kontoret ikke går med tørklæde. En anden fortæller om kristen kvinde, der tager sig af et familiemedlem, når de andre ikke kan .

”Hun er som en del af familien”.

Men også for præsident Mursi, der tidligere var en af lederne i Det Muslimske Broderskab, er sekteriske konflikter et problem. Mursi har hele tiden understreget, at der er plads til kopterne i Egypten, og det vil give store problemer med USA og EU, hvis dette løfte ikke holdes.

Begivenhederne får lov til at udvikle sig i mange timer, før præsidenten reagerer. Men hen på aftenen søndag og de følgende dage kommer Mursi på banen. Han ringer til den koptiske pave og siger, at ethvert angreb på kopterne er et angreb ’på mig’. Han indskærper over for sikkerhedsstyrkerne, at de skal forsvare kopterne, hvis de bliver angrebet. Præsidenten advarer også mod at skabe situationer, der truer statens ’sikkerhed og samhørighed’, ligesom han revitaliserer ’Det Nationale Råd for Retfærdighed og Lighed’, der skal foreslå lovgivning, der fremmer lighed mellem racer, religioner og køn, og samtidig skal overvåge diskrimination.

 

Konspiration eller religion

Men det er for lidt og for sent, mener den liberale opposition i Egypten. Den lægger ansvaret for angrebet på kirken på præsident Mursi og hans regering, herunder indenrigsministeren, der ikke sørgede for, at politiet beskyttede kirken. Oppositionen kræver en tilbundsgående undersøgelse af hændelsesforløbet. Indenrigsministeriet har på sin side udsendt en erklæring om, at det var unge koptere, der startede uroen ved at vandalisere nogle biler. Derefter greb politiet ind for at standse uroen, skrive ministeriet.

Både Det Muslimske Broderskab og det salafistiske Nour parti fordømmer volden. De mener, det er grupper, der forsøger at destabilisere Egypten, der står bag. Det salafistiske Nour parti erklærer, at det er ’udenlandske elementer’, der forsøger at skabe sekteriske konflikter.  Nour partiet kritiserer også Indenrigsministeriet for ikke at have beskyttet kopterne og opfordrer Mursi til at skabe ’national forsoning mellem alle egyptere, muslimer som kristne’.

Den koptiske aktivist Hanna Greis tror dog ikke på konspirationsteorier. Hun er næstformand i Socialdemokratiet i Egypten, der mandag opfordrede til opløsning af Indenrigsministeriet. Hanna Greis siger til den engelsksprogede Ahram Online, at volden mod de kristne koptere er steget under den nuværende regering, og ”det eneste, der er forandret, er at de islamistiske strømninger er på banen”

”Fra 1970 til 2011 var der 200 sekteriske hændelser under (hhv) Sadats og Mubaraks styre. Fra april 2011 til i dag er 24 kirker blevet angrebet, en blev stukket i brand, en ødelagt, og 29 koptiske kristne er blevet dræbt og 700 såret”.

De seneste tal fra søndagens uro er to døde, 90 sårede og 15 anholdte.

 

>>LÆS MERE OM DE AKTUELLE SAMMENSTØD I EGYPTEN HER:

http://www.nytimes.com/2013/04/08/world/middleeast/in-egypt-attack-on-christians-comes-after-a-pledge.html?smid=fb-share&_r=0

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/0/68701/Egypt/0/Politically-charged-Coptic-funeral-ends-in-violenc.aspx

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/0/68762/Egypt/0/Egyptian-figures-condemn-cathedral-violence-but-di.aspx

http://www.nytimes.com/2013/04/10/world/middleeast/coptic-christian-leader-criticizes-morsi-government.html?_r=0