Revolution på begge sider af vinduet

Mens egypterne gik på gaden i kystbyen Alexandria, åbnede en flok raptivister fra Revolution Records et nyt lydstudie.

Udefra ligner det enhver anden støvet, brun bygning i Egypten. Ved nærmere eftersyn får man dog øje på malingen på væggen, der annoncerer, at der sker noget specielt på anden sal. For den, der tør bevæge sig indenfor og op ad den gamle rustne trappe, åbenbarer der sig en godt skjult skat. Høje smalle døre gemmer på en uventet verden: vægge malet med alskens slags graffiti, et lydstudie med velpolstrede vægge og professionelt optageudstyr, træningsfaciliteter til afholdelse af kurser i graffiti kunst samt musikproduktion. Og sidst, men ikke mindst, ses stedets beboere: unge håbefulde rappere og kunstnere.

Da dørene åbnede ved studiets indvielse lørdag den 22 juni, var det ikke blot kulminationen på års kamp fulgt af månedsvis af hårdt manuelt istandsættelsesarbejde, det var også realiseringen af en livslang drøm. TeMraz, en af raptivisterne bag Revolution Records udbrød således spontant:

“Dette var min største drøm, nu er det næste mål at vinde en Grammy!”

Foto: RAPOLITICS
Foto: RAPOLITICS

Dansk- egyptisk rap partnerskab

Center for Kultur og Udvikling støtter i 2013 projektet ”BOOST”, som er et partnerskabsprojekt mellem den danske forening RAPOLITICS og det egyptiske hip hop kollektiv og pladeselskab Revolution Records. Projektets hovedaktivitet er at etablere et lydstudie i kystbyen Alexandria.

Bevæbnet med høje ambitioner og en lille smule held, mødtes RAPOLITICS og Revolution Records for første gang i april 2012. Dette var begyndelsen på, hvad der allerede, her blot 14 dage efter åbningen, er blevet et centrum for undergrunds – særligt hip hop- scenen i Alexandria.

De seneste par måneder har gruppen og dens trofaste støtter knoklet for at få studiet færdigt til den store åbningsdag.

Alt fra isolering, ombygning, maling, oprydning til møbelvalg og indkøb af udstyr. I perioder har gruppen boet i det halvfærdige studie, for at kunne udnytte alle døgnets vågne timer så effektivt som muligt. Nu er tiden endelig kommet, hvor Revolution Records lægger værktøjet fra sig og vender tilbage til det, de brænder for: rapmusikken og den politiske kamp. Om et par dage afholdes de første workshops i rap og grafitti, og snart realiseres  de første hip hop workshops i Alexandrias skoler nogensinde.

Et tilløbsstykke

Da RAPOLITICS besøgte studiet, en tilfældig mandag et par dage efter åbningen, var der fuldt hus. Vi blev mødt af mere end 30 unge, som alle var i fuld gang med forskellige aktiviteter og engagerede diskussioner.

End ikke de tilbagevendende strømsvigt, der har plaget Egypten den senere tid, kunne tage modet fra dem. Når de elektrisk producerede beats forstummede og lyset gik ud,  skiftede de rutineret til human beatboxing, og lynhurtigt opstod hyper-energiske cyphers understøttet af akustiske instrumenter og akkompagneret af månelyset.

Foto: RAPOLITICS
Foto: RAPOLITICS

Revolution Records etablerede sig som det første undergrunds hip hop label i Egypten i 2006. På det tidspunkt bestod gruppen af ni medlemmer, men i dag udgøres den primært af de fire rappere:  Ahmed Rock, Rooney, C-Zar and TeMraz. De er dog altid omgivet af en skare af venner og støtter, der alle giver en hånd med, når det er nødvendigt.

Revolution Records er ikke kun en gruppe talentfulde unge rappere, men ifølge dem selv også revolutionære. Ikke blot fordi, de deltog i revolutionen i januar 2011, og fordi de befinder sig blandt de millioner af demonstranter, der i skrivende stund har overtaget Egyptens gader og pladser, men fordi de dagligt tager kampen op for at få lov til at leve, som de ønsker. De insisterer på at forfølge deres mål og drømme og opfordrer andre til at gøre det samme.

”Opvokset og opfostret fra gadens skole/kommer revolutionen fra mit hjerte/vi har alle brug for en revolution/og vi er den musikalske revolution”  Uddrag af tekst fra nummeret ‘Kalam Shaware3’ (Gadesprog)

Foto: RAPOLITICS
Foto: RAPOLITICS

Revolution indefra

Med etableringen af studiet får gruppen nu en platform, der kan være med til at skabe rammerne om den velfungerende hip hop scene i Alexandria, som de drømmer om. Gang på gang fremhæver gruppens medlemmer, at der er desperat brug for et rum, hvor de unge i Alexandria kan udfolde sig samtidig med, at de får den støtte, de har brug for til at udvikle deres kreativitet og udfordre fasttømrede normer.

Vi mener, at Egypten har brug for en revolution, ikke blot en politisk revolution men en altomfattende revolution: revolution af den måde vi tænker på, revolution af vores livsstil og de gamle dårlige traditioner, Revolution Records i N.Y. Times, Maj 2012

”Vi mener, at Egypten har brug for en revolution, ikke blot en politisk revolution men en altomfattende revolution: revolution af den måde vi tænker på, revolution af vores livsstil og de gamle dårlige traditioner.”  (Revolution Records i N.Y. Times, Maj 2012)

Revolution Records og den voksende gruppe af engagerede og dygtige up-coming rappere i Alexandria viser verden, hvordan hip hop kan ændre tankesæt, forbinde mennesker og udfordre status quo. Åbningen af centret er en spændende rejse, som i første omgang kulminerer med en hip hop festival i Alexandria i Januar 2014. Det ender dog ikke der. Med åbningen af centret har unge i Alexandria fået en værdifuld platform til at udtrykke sig – en platform for kunstnerisk virke og læring.

 

CKU støtter i 2013 projektet ”BOOST”, som er et partnerskabsprojekt mellem den danske forening RAPOLITICS og det egyptiske hip hop kollektiv og pladeselskab Revolution Records. Projektets hovedaktivitet er at etablere et lydstudie i kystbyen Alexandria. Studiet åbnede 22.juni

For mere information om projektet se rapolitics hjemmeside.

Følg projektet, se billeder og hør musik her:

Kiki Hynding Hansen er medlem af RAPOLITICS bestyrelse. Hun har tidligere været engageret i RAPOLITICSprojekter i Bolivia og Danmark, og har studeret rap scenen i Vietnam. Hun er nu daglig leder af partnerskabsprojektet med Revolution Records.