Foto: Nanna Hølge-Hazelton

I Sahara løber kvinderne stafet  

Den marokkanske Sportsføderation inviterede i januar Cross Cultures Project Association til at deltage i deres årlige Sport for all-karavene i Sahara. Karavanen udspiller sig over tre dage i små landsbyer rundt om i ørkenlandet, hvor fællesleg, sport og musik er samlingspunktet. Sport for all-karavanen var startskuddet til et nyt samarbejde mellem CCPA og Marokko, som er støttet af DAPP.

En ørkenkaravane

Der er stille i landsbyen Aouinet Lahna, hvor Sport for all-karavanen gør sit første stop. Et par politibetjente står og kigger på, mens den marokkanske Sportsføderations folk kridter op til karavanens aktiviteter. Plastikkegler i mange farver stilles klar til leg og stafet på en stor grusbane. Røde, gule, grønne og blå står de i kontrast til det blege, bakkede sandlandskab, som omringer landsbyen. En gigantisk oppustelig indgangsport byder velkommen med ordene Fédération Royale Marocaine du Sport pour Tous. Arabisk musik finder vej ud gennem et par slidte højttalere, der giver genlyd over pladsen. Sport for all-karavanen er klar til at gå i gang.

Karavanen er en årligt tilbagevendende begivenhed for den marokkanske Sportsføderation. Formålet er at nå ud til de landsbyer rundt omkring i den marokkanske del af Sahara, som sjældent får opmærksomhed. Det er sport for alle – alt fra traditionelle lege og spil til dans og boldspil til fysisk træning med stafetløb og teknisk udfordrende øvelser. Det hele er faciliteret af ansatte i Føderationen, hvoraf flere er tidligere OL-vindere inden for atletik og løb. Dette år er repræsentanter fra CCPA i Jordan, Tunesien og Danmark inviteret med til karavanen. Målet med deltagelsen er idéudveksling og socialisering i forbindelse med Cross Cultures Project Association’s (CCPA) MENA-samarbejder, hvori Marokko er den nyeste spiller.

Et sprog, vi alle kan tale

Der går ikke længe, fra musikken er sat på, til det pludseligt vrimler med liv på den golde grusbane. Piger og drenge, forældre og bedsteforældre fylder pladsen. Generationer er samlet i spænding for at se, hvad den marokkanske Sportsføderation har planlagt. Det er ikke hver dag, indbyggerne i Ouinat Elhna får besøg fra hovedstaden Rabat. Der bliver uddelt bordeaux- og orangefarvede T-shirts med føderationens logo. I skyggen af et halvtag er en gruppe ældre kvinder samlet. De sidder på jorden i deres farvestrålende kjoler og med hvide tørklæder om håret. De sludrer lystigt på arabisk. Mellem dem er et af de traditionelle spil, som Føderationen har medbragt, placeret: En slags mikado, hvor spillerne er delt op i to hold. Spillet kræver ingen fysisk aktivitet og giver de ældre kvinder mulighed for at tage sig af de alleryngste børn samtidig.

Traditionelle marokkanske lege for unge og gamle. I midten ses CCPA’s medarbejdere Isam Laqa (øverst) fra Jordan og Marwen Chaieb (nederst) fra Tunesien.

De lidt ældre børn har gang i et væld af aktiviteter. Nogle danser til musik under instruktion af en af karavanens kvindelige undervisere. Hun er tidligere professionel volleyballspiller og ønsker nu at videregive sin egen bevægelsesglæde til de næste generationer. Andre løber hækkeløb, og andre har givet sig i kast med en fodboldkamp på en af de kegleindrammede baner.

På sidelinjen er politibetjentene rykket tættere på festlighederne, og rocker diskret med til musikken, mens de overvåger området.

Netop politiets rolle er et af nøglepunkterne for CCPA’s samarbejder i MENA-regionen. CCPA har en overordnet målsætning om at bidrage til civilsamfundsinddragelse, tværsektorielt samarbejde, fredelig sameksistens og styrket modstandskraft blandt de unge i regionen. Særligt det tværsektorielle samarbejde er vigtigt at få til at fungere, og til dette arbejder CCPA med en model, som er inspireret af det danske SSP-samarbejde (oversat til: Sport, School, Police).

Konkret handler det om at få lokale myndigheder, politi, sportsklubber, skoler og forældre til at samarbejde om organisering og afholdelse af CCPA’s Open Fun Football Schools og HUB24 sportsfestivaler. Med godt tyve års erfaring fra fodboldskoler og sportsfestivaler i hele verden er der hos CCPA ingen tvivl om, at lokalsamfundet er nøglen til bæredygtige projekter. Når børnene oplever, at fodboldtrænerne består af både skolelærere, sportsfolk og politibetjente, mænd såvel som kvinder, skabes der et vindue af muligheder for at bryde med samfundsskel og grupperinger. Og der er i vid udstrækning opbakning fra lokalsamfundene, hvor mange har set sportens kvaliteter.

Dette var også meget tydeligt under karavanen i Marokko, hvor medarbejderne fra sportsføderationen og CCPA’s internationale repræsentanter blev inviteret på besøg hos lokale myndighedspersoner efter hvert karavanestop i Saharas små landsbyer. Med takketaler, gaver og et væld af lokale delikatesser blev det gang på gang understreget, hvor taknemmelige landsbyerne var for besøget med de sportslige aktiviteter. Det er nemlig ikke kun sporten i sig selv, som har værdi, men det frirum, som sporten skaber for deltagerne. Dette frirum er ikke hverdag i små landsbyer i Sahara. Med sporten som drivkraft bevæger kvinderne sig ud af husene. Drenge og piger leger sammen. Sport og leg er et sprog, vi alle kan tale.

Stafetløb.

Tilbage på grusbanen står seks kvinder grinende og klapper hinanden på skuldrene, mens de prøver at få vejret. De lange kjoler og tørklæder flagrer i vinden, som har taget til. I så hurtigt et tempo, som deres sandaler og mønstrede tøfler tillod, har de løbet stafet mod hinanden. En bane på cirka ti meter. Frem og tilbage. For de unge ser banen ikke ud af meget, men for de kvinder, som normalt tilbringer hverdagen i hjemmet, er det rigeligt. Og når folk på sidelinjen hepper, giver de stafetten al den energi de har.

Efter stafetten er dagens første karavanestop overstået. Sportsføderationens medarbejdere deler medaljer ud til alle, der har deltaget i karavanen. Den marokkanske nationalsang lyder fra de skrattende højttalere, og alle synger i kor. En højtidelig stemning spreder sig på grusbanen. Da sangen er slut, løsner stemningen op på ny. Der bliver givet store kram og taget fotos.

Bordeaux- og orangefarvede små kjoler forlader dansende pladsen. Smilene går fra øre til øre, når de viser deres medaljer til forældre og bedsteforældre. Det har været en god formiddag i Ouinat Elhna.