Stemmer fra Danmissions dialogkonference

Foto: Lærke Færch Ussing
Foto: Lærke Færch Ussing

Den egyptiske delegation var blandt andet på besøg på Christiansborg, i en moské og i en dansk folkekirke. De mødte danske oplægsholdere som baptist og teolog Bent Hyllebjerg, chefredaktør for Kristeligt Dagblad, Erik Bjerager og folketingsmedlem Peter Juel Jensen (V), der fortalte om den danske Grundlov, og hvordan det er at være i opposition. Læs her, hvilke refleksioner og erfaringer de tog med sig hjem.

Saneya Elfiky. Foto: Lærke Færch Ussing
Saneya Elfiky. Foto: Lærke Færch Ussing

Saneya Elfiky, politisk aktivist og forsker i politik og økonomi ved Al-Ahram Centret for Politiske og Strategiske Studier i Kairo.

Hvad har du fået ud af at være med på konferencen?

Jeg har haft mulighed for at tale med danskere og egyptere med en anden kulturel baggrund. Jeg var særlig glad for vores besøg i Folketinget, hvor vi kunne se i praksis, hvordan et demokrati fungerer og at opposition og regering sagtens kan tale sammen og samarbejde.

For mig var det at se den fysiske bygning, hvor Folketinget arbejder et bevis på, at det er muligt, at vi i Egypten får et demokratisk system. Vi har stadig en lang vej før vi får et demokratisk system som det danske, men vi er på vej og er ved at genopbygge vores land og vores nye forfatning.

Bent Hylleberg. Foto: Lærke Færch Ussing
Bent Hylleberg. Foto: Lærke Færch Ussing

Bent Hylleberg, baptist, teolog og forhenværende studieleder på SALT, Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi.

Hvad har du fået ud af at være med på konferencen?

Jeg har haft den fornøjelse at fortælle den egyptiske delegation, hvordan det er at være en mindretalskirke i en majoritetskirkekultur som den danske. For selvom mange tror det, så er der stadig ingen religionslighed mellem trossamfundene i Danmark.

Det er konsekvensen af de historiske beslutninger, der blev truffet for mange år siden i forbindelse med Grundloven. Siden 1849 og igennem samtlige revisioner er det fastslået, at ”den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten”.

Derfor står egypterne over for en meget svær opgave nu, hvor de skal til at skrive en ny Grundlov i et land, hvor størstedelen er muslimer, men hvor der også er en række koptiske mindretalskirker.

Min erfaring er, at man kommer længst, hvis man formår at etablere et samspil mellem mindretals- og flertalsreligionerne. Man skal altid forsøge at sætte sig i modpartens situation og forsøge at løse ens egen virkelighed ved at se ud gennem modpartens briller.

Souzi Guirguis. Foto: Lærke Færch Ussing
Souzi Guirguis. Foto: Lærke Færch Ussing

Dr. Souzi Guirguis, juraprofessor ved Alexandria Universitet.

Hvad har du fået ud af at være med på konferencen?

Jeg er blevet bekræftet i, hvor vigtigt det er, at det udvalg, der skal skrive Egyptens nye forfatning forstår principperne i både kristendommen og i islam og har stor opmærksomhed på de problemer, der vil og kan opstå i forbindelse med den nye Grundlov.

Vi skal forstå, at tiden med et religiøst regime er ovre, og vi nu skal tro på, at vi kan leve i fred og vi skal turde udvise tolerance og kærlighed over for hinanden.

For mig at se, har I her i Danmark mange af de samme udfordringer som os – bare i mindre målestok. Derfor har det været inspirerende at høre, hvordan dialogprojekter mellem muslimer og kristne her i landet er en succes

Amina Shafik Youssef. Foto: Lærke Færch Ussing
Amina Shafik Youssef. Foto: Lærke Færch Ussing

Amina Shafik Youssef, journalist på den egyptiske avis al-Ahram.

Hvad har du fået ud af at være med på konferencen?

Jeg har fået bekræftet, hvor vigtig det er, at vi styrker dialogen mellem de forskellige religioner i samfundet. Dialogen skal foregå på alle planer – både internationalt, nationalt, regionalt og lokalt. Som journalist kan jeg gøre mit til, at egypterne forstår, hvor vigtigt det er, at vi taler sammen og nærmer os hinanden gennem dialog.

Jeg vil sige tak for, at Danmission og CEOSS har skabt dette forum, som konferencen har været, og givet mulighed for at have en dialog med diversitet, det har givet mange gode og brugbare refleksioner.

Andrea Zaki. Foto: Lærke Færch Ussing
Andrea Zaki. Foto: Lærke Færch Ussing

Dr. Andrea Zaki, generaldirektør for CEOSS (evangelisk koptisk udviklings organisation og Danmissions samarbejdspartner).

Hvad har du fået ud af at være med på konferencen?

Jeg har tilbragt tid sammen med et unikt miks af egyptere fra forskellige egyptiske grupper, og vi har udfordret hinanden og ladet os udfordre af Danmission og de danske oplægsholdere.

Vi har sådan set praktiseret interreligiøs dialog på konferencen, og det er netop det, der skal til for, at vi som samfund kan komme videre. Vi skal droppe stereotyperne og åbne vores hjerter og brede armene ud mod hinanden, ellers vil vi ikke lykkes med at skabe et mangfoldigt Egypten.

Af Kirstine Thye Skovhøj, journalist i Danmission