Teatret Asterions Hus starter nyt projekt i Egypten

Egyptiske forestilling "Måske"

Det handler bl.a. om at støtte opbygningen af en uafhængig og kollektivt ledet teaterplatform, som er med til at skabe et frit rum for kunst, kritiske refleksioner og debat.

I marts 2011, lige efter revolutionen i Egypten inviterede teatret Nora Amin, leder af La Musica, der er baseret i Alexandria til at komme til Danmark og medvirke i forestillingen ”Maybe”, der består af en række enaktere som fabulerer over det lille ord ”måske”.

Nora benyttede chancen til at fortælle sin egen version af den egyptiske revolution – en fortælling der rejste en række spørgsmål til revolutionen og spejlede nogle af dens mere groteske sider.

Nora tillod sig at være tvivlende overfor om revolutionen ændrede på hendes position som kvinde i et muslimsk samfund, og på om der reelt ville blive plads til nye friheds idealer i det nye, demokratiske Egypten.

Ønsket om at fortsætte samarbejdet og denne vigtige debat fik i næste ombæring Asterions Hus til at drage til Egypten for med støtte fra CKU at skabe en særlig egyptisk version af ”Maybe” sammen med Nora og 7 af de unge egyptere hun arbejder med.

Forestillingens ramme var givet af Asterions Hus, men samtidig blev der skabt nyt materiale med de unge performere og forestillingen blev kædet sammen af fælles dansk-egyptiske bidrag.

Det hele skabt i dagene op til valget i Egypten i november 2011 og under den særlige stemning af revolte og frihedskamp, hvor performerne demonstrerede hele natten og mødte op næste dag forslåede og med tåregasstemmer.

Forestillingen blev et stemningsbillede på revolutionen og de unges kamp, samtidig med den blev et indlæg i den stærke værdikamp der udfolder sig i Egypten nu mellem de mere frisindede og traditionelle, religiøse kræfter.

I forestillingen bruger mavedanseren Rina sin dans til at diskutere feminisme, revolutionshelten Hakeem iscenesætter revolutionsdigte og Mahmoud laver biografisk teater om sin arrestation.

Både i Alexandria og Port Said var tilskuerne berørte af forestillingen og debatten efter var lang. Projektet giver stadig genklang og derfor forsætter samarbejdet nu også.

På den nylige research tur oplevede Asterions Hus at de unges kamp har flyttet sig fra den direkte konfrontation på gaderne til at bruge teatret som instrument til at italesætte de nye frihedsidealer og debattere værdier.

Nora Amin er også i gang med at lave debatterende forumteater i alle dele af Egypten, hvor hun netop trækker fra erfaringerne fra det kunstneriske samarbejde i LaMusica. De unge ønsker sig brændende et sted, hvor de kan høre til, hvor de kan lave prøver og spille teater.

Et fristed for de uafhængige teaterfolk. Det arbejder Asterions Hus på at skabe mulighed for sammen med CKU. Og samme med danske teaterfolk håber de, at kunne indsamle teknisk udstyr til at sende af sted til støtte for den nye scene.

Fordi det er inspirerende at opleve, hvordan teatret har betydning, fordi tingene i Egypten lige nu er vigtige.

Egyptiske forestilling "Måske"
Egyptiske forestilling “Måske”

Samtidig gør Asterions Hus sig klar til at tage imod de egyptiske ”helte”. De kommer nemlig her i maj måned for at vise den egyptiske ”Måske” forestilling for et dansk publikum.

Igen er CKU trådt til med støtte – men denne gang har også Det Egyptiske Kulturministerium støttet op om projektet – sidstnævnte betaler nemlig rejsen til Danmark.


MÅSKE spiller 10-13. maj hos Asterions Hus på William Wains Gade 9-11, 1432 København K.
Billetter købes på teaterbilletter.dk eller telefon 32570808
Teatrets bus kører gratis fra Chr. Havns Torv ½ time før forestillingen og hjem igen.

Se mere om teateret og forestillingen på asterionshus.dk