Tour de Jordan for danske kommuner

Udenrigsministeriet bevilgede i oktober 2010 penge til etablering af et samarbejde mellem danske og jordanske kommuner, som KL skal facilitere på baggrund af dets lange forudgående arbejde med decentralisering i Jordan.

Forud var gået en identifikationsmission i december 2009, hvor to potentielle jordanske partnere blev besøgt.

Efter jordansk ønske faldt det endelige valg på kommunerne Greater Karak og Greater Irbid – de to største kommuner i henholdsvis midt-syd og nord. Fra dansk side har Vibog Kommune og Høje-Tåstrup Kommune budt sig til, og Viborg skal samarbejde med Irbid, mens Høje-Tåstrup tager sig af Karak.

Projektet indledes med en formuleringsfase, hvor parterne skal finde frem til de områder, samarbejdet skal koncentreres om. Den fase består af besøg og genbesøg, så parterne kan lære om hinandens forudsætninger, muligheder og behov.

Hvad kan danske og jordanske kommuner lære af hinanden, var et centralt spørgsmål, der blev stillet, da to repræsentanter fra Viborg og Høje-Tåstrup og repræsentanter fra KL var på besøg i henholdsvis Irbid nord for Amman og Karak syd for Amman i begyndelsen af februar i år.

Besøget var de første indledende øvelser til at få igangsat twinning-samarbejdet , hvor jordanske og danske kommuner skal finde fælles samarbejdsflader.

Byplanlægning og borgerinddragelse

Delegationen besøgte først Karak omkring halvanden times kørsel fra Amman. Med sædvanlig jordansk gæstfrihed blev den danske delegation modtaget af borgmesteren med kaffe ad libitum og fik fremvist et kulturcenter med bibliotek og teater.

Den danske delegation blev præsenteret for nogle af de problemer, kommunen står overfor i forhold til fx at fastholde arbejdskraft, lave fornuftig byplanlægning og tilvejebringe sportsfaciliteter for børn og unge. Et besøg i byens vartegn, Karak-fæstningen, var der også tid til.

Det andet besøg gik til det mere velstående Irbid. Et meget vigtigt budskab fra borgmesteren var, at man gerne ville medvirke til at bygge bro mellem den europæiske og arabiske verden, og at muslimer og kristne i mange århundreder har boet dør om dør uden problemer.

Den danske delegation fik besøgt kulturcentret med bibliotek og teater, romerske udgravninger og det lokale historiske museum.

Med disse erfaringer i bagagen har Høje-Tåstrup og Viborg kommuner planlagt genbesøg fra den 7. -11. marts. Høje Tåstrup lægger vægt på, at Karak får set på byplanlægning og erhvervsudvikling samt borgerservice. I Viborg skal Irbid gennem et program med fokus på borgerinddragelse, erhvervsudvikling, serviceleverancer og planlægning med besøg på Foulum og Grundfos.

Det er hensigten, at de to borgmestre Søren Pape, Viborg og Michael Ziegler, Høje-Tåstrup senere i foråret skal på genvisit i Jordan for at fastlægge de endelige samarbejdsområder og underskrive samarbejdsaftaler.