Foto: Simon Læssøe

Unge danskere vil engagere sig i Mellemøsten og Nordafrika

Unge danskere mødte talstærkt op for at tale med tre danske ambassadører om unges udfordringer og muligheder i Mellemøsten og Nordafrika.

Julie Ruby var taget hele vejen til København fra den lille by Sjølund syd for Kolding for at møde de danske ambassadører i Marokko, Algeriet og Libanon hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) en sensommereftermiddag i august.

”Jeg så eventet på DUFs facebookside og så synes jeg, at det lød super interessant at få mulighed for at høre ambassadørerne fortælle om den lokale udvikling og den aktuelle situation i de lande, som de sidder i,” svarede Julie Ruby til spørgsmålet om, hvorfor hun havde taget den lange tur tværs over landet.

Et anderledes event

Det var et anderledes, event DUF havde inviteret til. Danmarks ambassadør i Marokko, Nikolaj Harris, Danmarks ambassadør i Libanon, Syrien og Jordan, Merete Juhl, og Danmarks kommende (nu nye) ambassadør i Algeriet og Tunesien, Vanessa Vega Saenz, var samlet i København med alle de øvrige danske ambassadører til det årlige ambassadørtræf.

Formand for DUF (tv), Chris Preuss, byder velkommen til (fra højre) Vanessa Vega Saenz, Nikolaj Harris og Merete Juhl. Foto: Simon Læssøe

I den forbindelse er det blevet en tradition, at ambassadørerne stiller op til forskellige offentlige arrangementer, foredrag og paneldebatter. Oftest indebærer det at stå på en scene og fortælle til et større publikum. Men denne eftermiddag var stolene sat i rundkreds og der var hverken mikrofoner eller PowerPoint-shows.

Jeg er rigtig glad for at have fået den her invitation, for jeg har et stort behov for at indgå i en dialog med jer

Nikolaj Harris
Danmarks ambassadør i Marokko

I stedet skulle ambassadørerne og unge danskere tale med hinanden om, hvilke muligheder og udfordringer, der findes for jævnaldrende unge mennesker i MENA-regionen og hvad man kan gøre for at støtte dem i at skabe forandring for dem selv og deres samfund.

Inden samtalerne gik i gang, var det tydeligt, at ambassadørerne så frem til at få input til deres arbejde fra de unge mennesker.

”Jeg er rigtig glad for at have fået den her invitation, for jeg har et stort behov for at indgå i en dialog med jer – både om det arbejde, I laver herhjemme, men også om det, I måske har lavet i regionen. På den måde tror jeg, at jeg kan blive meget klogere på det arbejde, jeg selv laver i Marokko,” sagde Nikolaj Harris.

Ungdommen skaber den varige forandring

DUF har længe haft projekter med særligt fokus på dialog og ungeinddragelse i MENA-regionen. På trods af revolutioner, skiftende regeringer og generel ustabilitet i mange arabiske lande, har projekterne vist sig bæredygtige. Som formand for DUF, Chris Press, sagde i starten af arrangementet:

“I DUF mener vi, at hvis man vil skabe varige forandringer, så er det ungdommen, man skal have fat i.”

Stolene var sat i rundkreds til ambassadør-arrangementet hos DUF. Foto: Simon Læssøe

Den danske ungdom er meget politisk engageret, hvis man ser på sådan noget som valgdeltagelse og tillid til demokratiske institutioner.

I DUF mener vi, at hvis man vil skabe varige forandringer, så er det ungdommen, man skal have fat i.

Chris Preuss
Formand, DUF

Ungdomsarbejdsløsheden er relativt lav og de danske unge laver en hel del frivillige aktiviteter. Men virkeligheden for unge i Mellemøsten og Nordafrika ser meget anderledes ud.

”Det er et meget mørkt billede, man kan få tegnet af de unges situation,” pointerede Nikolaj Harris og nævnte nogle nedslående statistikker om forholdene for unge i Marokko, hvor arbejdsløsheden ligger på over 20 procent, hvor kun en enkelt procent er medlem af et politisk parti og hvor 70 procent af de unge under 30 har tænkt på at forlade landet.

“De unge er en mulighed i sig selv” sagde Danmarks ambassadør i Marokko, Nikolaj Harris. til DUFs ambassadørmøde. Foto: Simon Læssøe

Men han mente også – ligesom de to andre ambassadører – at der er mange muligheder i MENA, som er en af verdens yngste regioner og hvor gennemsnitsalderen kun i få lande overstiger 30 år.

Jeg har fået mere viden om arbejdsløshed blandt unge i Marokko og den politiske udvikling i landet

Julie Ruby
Deltager til DUFs ambassadørmøde

”Det som er vigtigt at slå fast er, at de unge er en mulighed i sig selv, da ungdommen er en enorm ressource, som kan bidrage med så utrolig meget, hvis de får lov til det,” sagde Nikolaj Harris.

Forholdene for de unge marokkanere overraskede Julie Ruby.

”Jeg har fået mere viden om arbejdsløshed blandt unge i Marokko og den politiske udvikling i landet. Men det overraskede mig, at der er så stor en procentdel af de unge i landet, som ønsker at emigrere,” sagde hun

Udviklingen skal vendes

I løbet af eftermiddagen fremhævede ambassadørerne blandt andet aktiviteterne under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP), som noget, der kan vende udviklingen for de unge i Nordafrika.

DAPP støtter organisationer, som på hver deres måde forsøger at skabe bedre forhold for unge i regionen. Organisationerne arbejder med alt fra sportsaktiviteter til politisk aktivisme og entreprenørskab.

Vanessa Vega Saenz tiltrådte som ny dansk ambassadør i Algeriet og Tunesien den 1. september. Foto: Simon Læssøe

Også Vanessa Vega Saenz, ambassadør i Algeriet, fik gode input til sit videre virke efter at have siddet i rundkreds og diskuteret med de fremmødte i en times tid.

”Det har simpelthen været guld værd, når man som jeg er på vej ind i en ny stilling som ambassadør,” sagde hun som afslutning.

Med sig til Algeriet tager hun både nye kontakter og ny viden.

”Jeg synes, der var to helt konkrete ting, jeg tog med mig fra de erfaringer og ideer, I delte med mig: Den ene ting er, hvor vigtigt det er at få skabt nogle jobs til unge mennesker i regionen – og det er mange af jer allerede i gang med. Det andet er, hvor stor betydning det, der sker på lokalt plan, har. Én ting er det nationale niveau og de politikere, der agerer dér, en anden ting er det, der sker lokalt og de muligheder, der er for at samarbejde med særligt unge lokalpolitikere.”

Øget interesse for MENA-regionen

For Julie Ruby har arrangementet givet hende lyst til at engagere sig i det danske arbejde i Marokko. Det vil hun gøre gennem sit medlemskab af Radikal Ungdom.

”Mødet har øget min interesse for Marokko og jeg vil nu arbejde for at tilmelde mig Marokko-gruppen i Radikal Ungdom,” sagde hun.

Også 20-årige Marcus Mohadjer, som er servicekonsulent og som blev opmærksom på eventet via Facebook, tog derfra med ny viden.

“Jeg har fået nye perspektiver i forhold til hvad Danmark bidrager med i de forskellige lande i regionen og hvor meget, der bliver gjort der. Mødet har også øget min interesse for frivilligt arbejde og jeg kunne sagtens forestille mig at melde mig ind i en organisation, jeg finder interessant og bidrage til deres arbejde i Mellemøsten og på den måde gøre forskel,” sagde han efter arrangementets afslutning.