Unge tunesere løb for fred med Folkeretten i hånden

Unge tunesere skal sige fra over for krigsforbrydelser. Det var budskabet, da frivillige fra Tunesisk Røde Halvmåne arrangerede et løb for fred i den turbulente region.

Startskuddet smælder ud af højtalerne. De sætter af i hvert deres tempo. Nogle smilende, andre med alvorlige miner. Foran venter 10 km under Tunesiens bagende sol. Nabeul, en kystby, der ligger 60 km fra hovedstanden, løber i dag for fred. 172 børn, unge og ældre fra forskellige lokale foreninger har trukket i T-shirts, der erklærer, at krig har begrænsninger.

Løbet handler om at skabe opmærksomhed om reglerne for krig Yasir frivillig i Tunesisk Røde Halvmåne

Løbet er arrangeret af 60 unge, engagerede frivillige fra Tunesisk Røde Halvmånes lokalafdelinger i området. Yasir på 19 år er én af dem,

”Løbet handler om at skabe opmærksomhed om reglerne for krig”, fortæller Yasir, som er særligt optaget af den humanitære situation i den palæstinensiske Gazastribe. ”Og så er det sundt!”

”Hvis vi unge ikke siger fra, er hele Røde Kors bevægelsen ligegyldig”

Tunesien, det lille nordafrikanske land, hvor det såkaldte ”Arabiske Forår” startede i slutningen af 2010, har siden set sig selv stå tilbage, som ét af de få lande i Mellemøsten og Nordafrika, hvor voldelig konflikt og kamp ikke har taget over efter revolutionen.

Vidste du

Den Humanitære Folkeret, også kaldet krigsret, er de regler under Folkeretten, der regulerer de stridende parters optræden under væbnede konflikter og yder beskyttelse til ofrene for konflikter. Den er omfattet af to regelsæt:

  • Genève-konventionerne, der indeholder regler om beskyttelse af krigens ofre
  • Haag-konventionerne, der regulerer de metoder og våben, der kan anvendes under en væbnet konflikt

 

Læs mere om Folkeretten og Danmarks forpligtelser på Udenrigsministeriet.dk

Men hverdagen i Tunesien er alligevel fyldt med tydelige tegn på resultatet af konflikter i regionen. Mere end 1 million libyere har, siden Muammar Gaddafi blev afsat i 2011, søgt til det lille naboland Tunesien sammen med et stadig stigende antal syriske flygtninge. Der er mange humanitære og politiske problematikker at forholde sig til, og det ønsker Røde Halvmåne at hjælpe tuneserne til med Folkeretten i hånden.

”Den Humanitære Folkeret hænger sammen med Røde Kors bevægelsen. Det hænger sammen med menneskelig værdighed. Vi ser de forfærdelig ting, der sker overalt i verden nu, og hvis vi unge ikke siger fra, er hele Røde Kors bevægelsen ligegyldig”, fortæller Chems, der er frivillig i én af Røde Halvmånes afdelinger, og som står bag dagens løb. Chems har tidligere deltaget i Leadership Academy, et internationalt kursus for unge frivillige i Røde Kors bevægelsen afholdt af Ungdommens Røde Kors i Danmark.

”Du kan ikke bare føle ligegyldighed”

De unge Røde Halvmåne frivillige har brugt uger på at forberede dagen. Alt skal klappe. De frivillige er blevet opdelt i teams med hver deres ansvar. Vandposter. Ambulancekørsel. Diplomerne til løberne. Dem, der styrer musikken.

Under et hvidt telt fortæller tre frivillige ivrigt om Folkeretten for interesserede forbipasserende. Deltagerne og de fremmødte tilskuere guides gennem en række emner om reglerne for krig, og hvordan de ofte ikke overholdes.

”Emnet er sensitivt”, fortæller Chems. ”Nogle af deltagerne spørger, hvorfor der findes denne lov. Andre spørger, hvorfor den ikke bliver overholdt”. Selv om emnet er kontroversielt, ser de frivillige i Tunesisk Røde Halvmåne, det som et godt redskab til at diskutere udviklingen i regionen, og samtidig sætte medmenneskelighed først.Løbet er en mulighed for at tænke på andre.

Vi har ikke i krig i Tunesien, men vi ser, hvad der sker i Gaza, Syrien og Libyen. Vi vil gerne fortælle, at frivillige, der forsøger at redde liv, bliver dræbt Chems, frivillig i Tunesisk Røde Halvmåne og arrangør af løbet

”Når du lærer om reglerne og overgrebene, vil du få en følelse indeni. Du kan ikke bare føle ligegyldighed”, fortæller Chems. At fremkalde den følelse blandt deltagerne er ét af formålene med dagen.

Forskellige syn på fremtiden

Det forsøger Hamdi, en ung mandlig frivillig fra kystbyen Hammam Sousse, også at bidrage til udenfor løberuten.”Er du trist? Optimistisk? Opgivende? Spørger Hamdi , som tidligere har deltaget i en træning om Den Humanitære Folkeret, tilskuerne og beder dem vælge en farve imellem dåser med maling. Farven skal symbolisere deres humør efter, at de har læst og fået fortalt om de grundlæggende regler for krig i de såkaldte Geneve Konventioner. Deltagerne maler deres farve på et stort lærred, som forvandler sig til et mangfoldigt udtryk for en tunesisk ungdomsgeneration med mange forskellige syn på mulighederne for fred i den turbulente region.

Imens stryger løberne over målstregen. Og da de sidste pustende deltagere er kommet ind, offentliggør Chems vinderne over den skrattende mikrofon. Både de tre

Chems overækker medalje til vinderne. Foto: Tunesisk Røde Halvmåne

hurtigste og de tre langsomste får medaljer. Lokale beslutningstagere og politiet er mødt op til løbet. De frivillige har arbejdet hårdt på at inddrage relevante lokale myndigheder.

”Det er første gang, vi har sådan noget, som det her i Nabeul. Selv de lokale myndigheder kendte ikke meget til Den Humanitære Folkeret, men de er meget interesserede”, fortæller Chems.

”Løbet er en mulighed for at tænke på andre. Vi har ikke i krig i Tunesien, men vi ser, hvad der sker i Gaza, Syrien og Libyen. Vi vil gerne fortælle, at frivillige, der forsøger at redde liv, bliver dræbt.”

Med støtte fra Det Arabiske Initiativ samarbejder Dansk Røde Kors med Tunesisk Røde Halvmåne, om et projekt, der har til formål at mobilisere og styrke unges kompetencer til at engagere sig i civilsamfundsudviklingen og reformprocesser gennem aktivt medborgerskab.

Gennem frivilligt arbejde engagerer de sig i aktiviteter, der på forskellige måder forbedrer forholdene for samfundets udsatte grupper.

Læring om Den Internationale Folkeret, der definerer spillereglerne for krig og konflikt, har indtil videre været et redskab til blandt andet at skabe dialog om udviklingen i regionen.