Set & sket: Jordans unge får nye væresteder

Nye væresteder for marginaliserede unge. Træning i så forskellige ting som arbejdssikkerhed og spørgeskemaundersøgelser. Og et onlineseminar om ligestilling. DAPPs partnere har haft travlt den sidste måned. Her er overblikket over aktiviteterne den sidste måned.

Fristed for Jordans marginaliserede unge

”Vi unge udgør mere end halvdelen af befolkningen her i Jordan. Vi vil lyttes til, og vi vil have indflydelse.” Sådan lyder det begejstret fra Ahed Al-majaly. Den 27-årige kvinde har netop været med til at indvie et splinternyt værested for unge i byen Karak, 140 kilometer syd for Jordans hovedstad Amman.

”Fada er mit andet hjem,” siger hun med henvisning til det navn, hun og de andre unge brugere har givet deres nye værested – ”fada” betyder ganske enkelt ”sted” på arabisk.

Fada i Karak er et af fire såkaldte Youth Hubs, som netop er blevet åbnet med støtte fra DAPP og ActionAid/Mellemfolkeligt Samvirke. De fire væresteder – hvor de øvrige tre ligger i byerne Irbid, Mafraq og Azraq, der ligesom Karak er marginaliserede yderdistrikter – skal fungere som et kærkomment fristed for unge, der har haft svært ved at finde steder, hvor de kan mødes på egne betingelser og på tværs af køn, etnicitet og religion.

Målet for de unge brugere er at få politisk indflydelse; noget, der altid har været og stadig er et privilegium for landets ældre og midaldrende mænd.

”Fristederne giver os håb om, at vi kan begynde af udvikle vores evner og færdigheder, så vi kan opnå vores mål,” forklarer 27-årige Nash´at Talaa, der er bruger af fristedet i Azraq.

De seneste to år har flere af de lokale unge gennemgået et læringsforløb, som ActionAid/Mellemfolkeligt Samvirke har stået for, som led i at kvalificere dem til at drive de nye fristeder på egen hånd.

 

Arbejdssikkerhed er med til at holde på de ansatte

En række marokkanske virksomheder arbejder på at forbedre arbejdsmiljøet og arbejdssikkerheden og har derfor deltaget i et online kursus udviklet i samarbejde mellem arbejdsgiverorganisationen CGEM og fagforeningen UMT med støtte fra Dansk Industri og Ulandssekretariatet.

Hver virksomhed har sendt en repræsentant for ledelsen og en tillidsmand, der er blevet trænet sammen, så de i fællesskab kan forbedre virksomheder til gavn for både de ansattes sikkerhed og virksomhedens konkurrencedygtighed. Forskning fra nonprofitorganisationen International SOS Foundation viser nemlig, at for hver krone investeret i bedre arbejdsmiljø, tjener virksomheden 2,2 kroner, da færre ulykker betyder færre afbrydelser, og et højt sikkerhedsniveau for de ansatte før dem mindre tilbøjelige til at skifte job.

 

Temperatur på Tunesiens virksomheder
Hvordan er situationen blandt tunesiske virksomheder lige nu? Det spørgsmål vil arbejdsgiverorganisationen UTICA fremover kunne give et præcist svar på. Her har nøglemedarbejdere i løbet af marts måned nemlig gennemført et træningsforløb i spørgeskemaundersøgelser. Træningen blev ledet af medarbejdere, der normalt laver Dansk Industris spørgeskemaundersøgelser.

Bedre viden om, hvad der rør sig i det tunesiske erhvervsliv, vil hjælpe UTICA med at målrette aktiviteter, så de skaber størst mulig vækst og flest mulige arbejdspladser.

 

10 år efter Det Arabiske Forår: Hvad er status på ligestillingskampen?

Hvordan ser kvinders kamp for ligestilling ud i Mellemøsten her ti år efter det Arabiske Forår? Og hvordan er Det Arabiske Forår relateret til kampen for lighed mellem kvinder og mænd?

Det blev vi klogere på til Oxfams fyraftensmøde i marts, hvor aftenens tema var feminismens status i Mellemøsten og Nordafrika i 2021.

Panelet bestod af TED Talk-stjernen Besan Jaber, den feministiske aktivist og menneskerettighedsforkæmper Amani Aruri, som tilmed er repræsentant i UN Women Gender Innovation Program, den palæstinensiske aktivist og ekspert i kønsbaseret vold Asmaa Abu Mezied samt Hadeel Qazzaz, køns- og ligestillingsekspert for Oxfam.

De fire kvinders budskab var klart: Selvom vejen til ligestilling i Mellemøsten og Nordafrika fortsat er lang, sker der mærkbare forandringer for kvinder i disse tider, og de seneste par år dannet grundlag for opblomstringen af en ny ung feministisk generation i MENA.

Hvis du gik glip af seminaret, kan du se her