Jordanske erhvervsledere vil have flere kvinder på arbejdspladsen

Jordanske HR- og rekrutteringschefer var rundt på danske virksomheder for at få gode råd til at få flere kvinder ud på det jordanske arbejdsmarked.

Mens 40 procent af jordanske kvinder får en uddannelse efter folkeskolen, er kun 14 procent på arbejdsmarkedet. Det er et stort ressourcespild, og derfor er 14 jordanske erhvervsledere i denne uge på studietur i Danmark for at søge inspiration til at få flere kvinder ind på de jordanske virksomheder.

Mangfoldighed giver åbenlyse forretningsmæssige fordele. Det er med til at skabe et dynamisk og innovativt arbejdsmiljø, og det sætter os i stand til at forstå den omverden, vi agerer i, så vi kan levere bedre løsninger til vores kunder CSR chef Sanne Urbak, IBM Danmark

Særligt det konkrete arbejde ude på de danske virksomheder er noget af det, HR-chef Haya Shanqiti, Zara Investment Holding Company ser frem til at blive klogere på. Hun håber, at hun kan få inspiration til, hvad der rent faktisk virker, når man skal have flere kvinder ud på arbejdsmarkedet:

“Danmark har en lang tradition med at arbejde med de her ændringer i praksis. Jeg glæder mig til at få virksomhedernes hands-on tips og best practice for, hvad de ved virker,” siger hun.

Store kulturelle barrierer i Jordan

Zara Investment Holding Company er en jordansk investeringsvirksomhed, der blandt andet ejer syv femstjernede, internationalt kendte hoteller. HR-chef Haya Shanqiti fortæller, at hun har umådelig svært ved at rekruttere kvindelige medarbejdere til hotellerne.

“Barriererne i Jordan er blandt andet kulturelle. Mange fra især den ældre generation har svært ved at acceptere, at kvinder arbejder overhovedet, og hotelbranchen i landet er belagt med særlige kulturelle tabuer. Vi har gode erfaringer med at invitere familierne til kommende medarbejdere ind for at se,

Vidste du?

Mere end 40 procent af kvinder i Jordan får en uddannelse efter folkeskolen, men kun 14 procent af de jordanske kvinder har et formelt arbejde, mens mange andre forsøger at klare sig med uformelle jobs.

hvilket arbejde vi forventer, at kvinderne udfører i praksis og samtidig slå på vores internationale omdømme,” fortæller HR-chef Haya Shanqiti, Zara Investment Holding Company.

Kæmpe spild af ressourcer

De jordanske ledere, der besøgte Danmark d. 18-22. maj,  er HR- og rekrutteringschefer i store virksomheder indenfor blandt andet telekommunikation, investering og biotek. Studieturen er en del af et længere workshopforløb som jordanske Business Development Centre kører i samarbejde med KVINFO under Det Arabiske Initiativ.

Første besøg på den ugelange studietur foregik hos Dansk Industri (DI), hvor underdirektør Niels Tanderup Kristensen tog imod. Han mener, at det er helt afgørende, at Jordan kommer videre med at få kvinder ind på arbejdsmarkedet.

“Med bare 14 procent kvinder på det jordanske arbejdsmarked er der et enormt spild af menneskelige ressourcer – og et stort tab for både de jordanske virksomheder og økonomien i det mellemøstlige land. Det kan gøres bedre. Danmark har gode erfaringer med at arbejde aktivt på at fremme mangfoldighed på virksomhederne, og med hvordan man gennem en styrket offentlig-privat dialog får skabt bedre rammebetingelser for erhvervslivet, sagde han.

Mangfoldighed giver forretningsmæssige fordele

CSR chef hos IBM Danmark Sanne Urbak, fortalte om de forretningsmæssige fordele ved en mangfoldig organisation til delegationen af kvindelige erhvervsledere fra Jordan inviteret på virksomhedsstudie af KVINFO. Foto: Nidal Abu Arif
CSR chef hos IBM Danmark Sanne Urbak, fortalte om de forretningsmæssige fordele ved en mangfoldig organisation. Foto: Nidal Abu Arif

KVINFOs direktør Nina Groes mener ligeledes, at det enorme spild af menneskelige ressourcer er et problem, både for kvinderne, for de jordanske virksomheder og for hele økonomien.

”I sidste ende handler det om kvindernes deltagelse i samfundet som fuldgyldige borgere. Uden en bevidst indsats for at indrette arbejdsmarkedet bedre på at give plads til kvinderne, så kan hverken kvinderne eller det jordanske samfund realisere sit fulde potentiale,” sagde hun.

Det ansvar er de jordanske virksomheder klar på at tage på sig, og det skulle studieturen hjælpe med at inspirere til. Så der blev lyttet og stillet spørgsmål hos IBM Brøndby, da CSR chef Sanne Urbak, IBM Danmark, fortalte om de forretningsmæssige fordele ved en mangfoldig organisation og delte ud af virksomhedens konkrete erfaringer og værktøjer med at få flere kvinder på arbejdsmarkedet.

“Mangfoldighed giver åbenlyse forretningsmæssige fordele. Det er med til at skabe et dynamisk og innovativt arbejdsmiljø, og det sætter os i stand til at forstå den omverden, vi agerer i, så vi kan levere bedre løsninger til vores kunder,” sagde hun

Hør interview med Sanne Urbak her:

Se interview med Maha Shawareb, vicedirektør og medstifter af Business Development Center i Jordan, som er KVINFOs samarbejdspartner.

Baggrund

14 jordanske kvindelige erhvervsledere var inviteret til Danmark af KVINFO for at se på inklusion og mangfoldighed på arbejdspladsen. De fleste kom fra HR-afdelingerne i nogle af landets største virksomheder inden for telekommunikation, biotek og den finansielle sektor.

På studieturen fra d. 18-22. maj skulle de introduceres til de konkrete værktøjer og redskaber inden for mangfoldighed, inklusion og rekruttering hos bl.a. IBM, Mærsk, Arla, Grundfos og TDC samt Dansk Industri, CBS, Viborg Kommune og Aalborg Universitet.

Studieturen er en del af et længere workshopforløb som jordanske Business Development Centre kører i samarbejde med KVINFO. Det har som mål, at virksomhederne bliver i stand til at tiltrække flere kvinder til den private sektor og få flere kvinder i lederstillinger.