Dj’s og rappere slog et slag for ytringsfriheden i Tunis

Den lokale rapper Phenix optræder på L'angar festival i Tunis. Foto: Janne Louise Andersen
Den lokale rapper Phenix optræder på L'angar festival i Tunis. Foto: Janne Louise Andersen

Han er sur, Martin Fernando Jakobsen, en 31-årig dansk dj og grundlæggeren af ​​organisationen Turning Tables, som støtter unge hip-hop kunstnere i Mellemøsten og Sydøstasien.

Han og den tunesiske organisation Asso Chaabi havde inviteret cremen af politisk bevidste musikere fra hele Mellemøsten til at optræde på den første regionale festival af slagsen, L’Angar Festival i Tunis den 14-15. december. Men de tunesiske immigrationsmyndigheder afviste visumansøgningerne for musikere fra Syrien, Libanon og Palæstina. Fernando Jakobsen og de tunesiske arrangører fra organisationen Asso Chaabi tog afslaget som en demonstration. Det sidste år har der været dårlig kemi mellem Tunesiens hip-hop bevægelse og den nye regering.

– Turning Tables begyndte i 2009, da en gruppe danske og lokale dj’s startede såkaldte “Turntable Labs” i palæstinensiske flygtningelejre i Libanon og Jordan. Nu har de studier i Tunesien, Burma og Cambodja og ét undervejs for syriske flygtninge i Jordan.

– Efter at have set hvordan hip-hop kunstnere i Mellemøsten engagerede sig i kampen for politisk forandring, begyndte Turning Tables at arrangere festivaler i Mellemøsten for at støtte rapperne.

– I september deltog otte tunesiske hip-hop- og gadekunstnere i CKU’s Uccupy Utopia Festival i Danmark, hvor de optrådte med kunstnere fra Turning Tables øvrige studier i Mellemøsten og Cambodja.

– L’Angar Festivalen fandt sted i Tunis fra den 14-15 december og var støttet af CKU og MS ActionAid.

”Der har været problemer med myndighederne hele vejen igennem”, siger Fernando Jakobsen, som har organiseret lignende festivaller i Egypten og Libyen. ”Det kan være de kommer og lukker det om lidt, men én ting er sikkert, vi bliver ved. Målet er at tale om, at kampen for ytringsfrihed først lige er startet, og den dagsorden er i gang,” siger hip-hop aktivisten, og så bliver hans panderynker lige en centimeter dybere, da spillestedet, en gammel biograf i downtown Tunis, aflyser soundcheck til fordel for at vise en film tre timer før åbningen.

Lyden af ​​politiet

Arrangørernes paranoia kommer ikke helt ud af det blå. Den senest afholdte musik festival, der fandt sted i den populær turistby Hammamet i det nordlige Tunesien den 22. august, blev lukket ned, da rapperne Weld El 15 og Klay BBJ gik på scenen. Weld El 15 var lige blevet løsladt efter at have fået to års fængselsstraf for at have “udtrykt sig uetisk og spredt falske oplysninger”. Det var sangen og musikvideoen “Boulicia Kleb” [Politiet er hunde], der taler om politibrutalitet og spotter sikkerhedspolitiet, som stødte staten. Også danseren i musikvideoen Sabrina Klibi og instruktøren Hédi Belgaïed Hsine blev hver især idømt seks måneder fængsel. De unges anholdelse udløste stærk kritik af lokale og internationale menneskerettighedsorganisationer, og de blev alle løsladt i juli. Men efter festivalen blev Weld el 15 og rapperen Klay BBJ idømt 21 måneders fængsel in absentia for bagvaskelse af politiet og krænkelse af den offentlige moral. Klay BBJ blev løsladt i en appeal den 17. oktober.

Klay BBJ betragtes af fans som en af revolutionens proteststemmer. I “Employment, Liberty, and National Dignity” beskylder Klay BBJ både oppositionen og regeringspartierne for at svigte revolutionen og “klamre sig til deres stole” og ” træde på folket”.

Rappere siger, at sagen mod Weld el 15 og Klay BBJ markerede begyndelsen på en politioffensiv imod hip-hop miljøet.

Rapperen Phenix optræder også på festivalen. ”Denne festival er rigtig vigtig for os. Jeg værdsætter enhver, som støtter undergrundsrappen her”, siger han som også har været arresteret for sin skarpe tunge. I hans sang “Bastardo“, kalder han regeringens embedsmænd “bastarder” og “vampyrer, der suger blod fra folket”. I “Ingen Forsoning” kaster Phenix sin støtte bag Weld El 15 og fortæller myndighederne, “Jeg siger hvad jeg vil, kald mig bare en forbryder. Mellem rappere og regeringen, vil der ikke være nogen forsoning”.

“Hip-hop i Tunesien bliver anset af politikerne for at være farligt”, siger 29-årige Néjib Abidi, formand for Asso Chaabi, som har været med til at organisere festivalen. Abidi, som også er filmskaber, har selv været fængslet. Politiet anholdte ham og otte filmfok og musikere i hans hjem den 21. september kl. 4 om natten, hvor de arbejdede på soundtracket til hans kommende dokumentarfilm, som handler om tunesere, der forsvandt i 2011. Dagen før havde Abidi fået stjålet to harddiske med filmoptagelser.

”De kører en kampagne imod denne generation, som forsøger at ændre landet”, siger Abidi som blev anklaget for at have røget hash, der er en alvorlig forbrydelse i Tunesien. Men hans urinprøve viste ingen spor, hvorfor de lod ham gå.

Generationskonflikt

Det var i kølvandet på anholdelsen af ​​Weld El 15, at Fernando Jakobsen og Turning Tables holdet første gang ankom til Tunesien for i samarbejde med Asso Chaabi at bygge et studie for musik og videoproduktion med gratis indspilning, mix og træningsforløb. Fernando Jakobsen beskrev i en artikel på DAIs hjemmeside, hvordan de måtte smugle rapperne i studiet for at indspille “Up on the Roof” uden at blive set af politiet. Rapperne Katybon, Vipa, WMD retter med sangen en kritik af det, kunstnerne oplever som politiets hetz mod miljøet.

Jeg håber, at vores arbejde har været en lille dråbe i havet Martin Fernando Jakosen, Turning Tables

Den 33årige rapper WMD, hvis rigtige navn er Mehdi El Monastiri er også radiovært på Radio Kalima, en platform, han har brugt til at mobilisere for frigivelsen af Weld El 15 og Klay BBJ, “fordi folk ikke skal kunne arresteres for ord”, som han siger. Men når det kommer til selve sangen, er han ikke en fan. “Enhver kan sige, at politiet er hunde”, siger han og efterlyser en mere sofistikeret tilgang til aktivistisk hip-hop.

“Weld El 15 blev overmodig, han troede kunne sige, hvad han ville, og at det ville være okay. Men det er ikke realiteten her, det er ikke USA”, siger WMD. Han mener, konflikten mest handler om, at den gamle generation ikke er på bølgelængde med de unges kærlighedsforhold til den nyvundne ytringsfrihed.

“Men der er også dem, der bare rider bølgen, fordi det er hipt”, siger han. Bolicia Kleb blev efterfulgt af et hav af udgivelser med nedsættende tekster om politiet. Gruppen Black Fire udgav den 14. juni Boulicia Bgar [Politiet er Køer] (i Tunesien symboliserer køer dumhed), som er blevet set over 157.000 gange. “Jeg har set politiet sammenlignet med en hel zoo repræsenteret i alle de sange, som er kommet ud”, griner WMD.

“Uanset hvad har Weld ikke fortjent at komme i fængsel. Det er bare ord, og ingen kom til skade”.

En dråbe i havet

Der skete heller ingen overgreb på L’Angar Festival, kun et par civilklædte politifolk på bagerste række i salen.

Så da to dages koncerter med 20 tunesiske rappere og djs fra Tunesien og regionen endte søndag aften med to stålende koncerter fra Den Sorte Skole fra Danmark efterfulgt af den palæstinensiske rapper og elektroniske producer Boikutt, var Fernando Jakobsens panderynker udglattede, og der var smil på hans læber. “Vi blev ikke lukket”.

Fire dage efter L’Angar festivalen den 19. december, blev Weld El 15 løsladt.

”Jeg håber, at vores arbejde har været en lille dråbe i havet”, siger Fernando Jakobsen og forsætter ufortrødent at slå på beatet for den kunstneriske ytringsfrihed i Mellemøsten.

Se Turning Tables video fra festivalen med musik af Den Sorte Skole

 Human Rights Watch rapporterer, at siden revolution i 2011, har myndighederne gentagne gange brugt undertrykkende love fra den tidligere regering til at retsforfølge borgere for ytringer, de anser for stødende.

– Artikel 125 i den tunesiske straffelov straffer med op til et års fængsel enhver, der fornærmer en offentlig ansat i løbet af udførelsen af ​​personens opgaver.

-Artikel 247 giver mulighed for op til seks måneders fængsel for ærekrænkelse af embedsmænd

– Artikel 226 forbyder krænkelse af offentlig sædelighed eller anstændighed gennem handlinger eller ord.

Den nationale grundlovgivende forsamling, har gjort forsøg på at afskaffe disse love.