Egyptens vej mod økonomisk stabilitet

Dansk Industris partner fra Egypten var på Folkemødet for sammen med Ulandssekretariatet at tale om den egyptiske private sektors aktie i at skabe et stabilt arbejdsmarked.

Danske interesser er mere betydelige i Egypten end man normalt antager. Faktisk er Egypten Danmarks tredjestørste handelspartner i Mellemøsten, efter De Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabien.

Egypten er kendt for sine pyramider og strande og ikke så meget for sine forbrugere Niels Tanderup Kristensen, DIs MENA-programleder

”Men Egypten er kendt for sine pyramider og strande og ikke så meget for sine forbrugere”. Budskabet fra Niels Tanderup Kristensen, DIs MENA-programleder, går klart igennem til de fremmødte i Dansk Industris hus på Folkemødet på Bornholm.

Med sine 85 millioner mennesker er Egypten det folkerigeste land i regionen og et marked, der vil vokse de næste mange år. Derfor forventer han også, at særligt grøn teknologi vil fylde mere i investeringsporteføljen.

”Egypten har stor efterspørgsel på energi, og vi forsøger at formidle til danske virksomheder, at der er et stort potentiale at låse op for”, siger Tanderup Kristensen.

 Den privat sektor genvinder tilliden

Men mange danske og andre udenlandske investorer er blevet afskrækket af den politiske tumult, der er fulgt den egyptiske revolution i 2011, hvor turismen og væksten i samfundet styrtdykkede.

Der er dog ikke længere grund til tøven, siger Ahmad Kamal, direktør i Environmental Compliance Office i Federation of Egyptian Industries (FEI), som har været DIs samarbejdspartner siden 2007.

Kamal er uddannet maskiningeniør og har både arbejdet på American University i Kairo og ved Verdensbanken, USAID, DANIDA og EU før han begyndte jobbet hos FEI i 2001.

Danmark er ærlig med støtten, der er ingen skjulte dagsordener. Vi baner til gengæld vejen for danske investorer og medlemmer af DI og forsøger at etablere nye forretninger for danskere i Egypten. Vi søger ikke donationer, vi søger partnerskaber. Ahmad Kamal, direktør i Environmental Compliance Office i Federation of Egyptian Industries

Direktøren er optimistisk omkring den private sektors genoprejsning.

”Egyptens nye forfatning blev godkendt i februar 2014. Det blev efterfulgt af valg af ny præsident i sidste måned. Næste skridt at få parlamentet valgt. Tingene kører på sporet”, siger han stålsikkert.

”Vi er begyndt at fornemme en forbedring i økonomien. Siden marts har vi haft delegationer fra mange lande” siger han. ”Vi har en enorm ørken og strand og muligheder inden for turisme og fremstilling af råmaterialer”

Egypten er det tredjestørste marked i regionen og et handels-hub i Nordafrika. Herfra kan man eksportere til hele regionen på grund af de handelsaftaler, der er indgået. Kina er på nuværende tidspunkt den største handelspartner, som fremstiller produkter i Egypten til hjemmemarkedet, og der er kommet 22 bilfabrikker i Egypten. Det mener Kamal indikerer kvalitet og tillid til økonomien.

Sikkerhed for turister

Men FEI forsøger også at sikre de rigtige forhold for udenlandske investorer.

”Vi har bedt om øget sikkerhed overalt i landet, håndhævelse af de mange nye love siden 2011 samt mere kontrol ved grænserne og af finansielle transaktioner”, fortæller Kamal.

Unlocking Egypt folder. Foto Dansk Industri
Unlocking Egypt folder. Foto Dansk Industri

”De udenlandske virksomheder, der blev i landet under urolighederne, har i dag fået en større andel af markedet”, siger han og nævner Orana, et datterselskab til Rynkeby, som producerer naturekstrakter og frugtbaserer fødevarer, og nu eksporterer fra Egypten til resten af regionen.

Kamal mener, der er særlig tillid til turismesektoren, som der er kommet gang i igen. ”Vi har jo et helt uddannelsessystem kun for turisme og gæstfrihed”, siger han.

”Det er en idé for Turismeforeningen at studere nærmere. Det er en søjle i Egypten, og den tredjestørste industri i Danmark”, siger Tanderup Kristensen og tilføjer, ”jeg føler mig velkommen her på Bornholm, men endnu mere i Egypten”.

Opskriften på et stabilt arbejdsmarked

Men hvordan undgår man at fornyet sociale uro igen påvirker den politiske stabilitet i landet? 70 procent af befolkningen er under 30 år, og mange er arbejdsløse. Får man ikke skabt et inkluderende og mere reguleret arbejdsmarked med flere private arbejdspladser, er der risiko for at den politiske ustabilitet forbliver permanent, siger Tanderup Kristensen.

”Du kan ikke have en velfungerende privat sektor uden en stabil arbejdskraftssituation. Hvad kan I gøre der?” spørger han Kamal.

Du får ikke stabilitet i Egypten, førend der er stabilitet på arbejdsmarkedet. Hvis vi ikke gør noget for at forbedre levevilkårene, vil du forsat få opstande og derefter ingen turisme Henrik Als afdelingschef for Ulandssekretariatet

”Vi mener, at hvis Corporate Social Responsibility (CSR) var blevet taget alvorligt i erhvervslivet, kunne det have påvirket revolutionen i 2011”, siger Kamal, som selv var på gaden, først under demonstrationerne mod Hosni Mubarak senere mod Mohammed Morsi.

Mere social dialog på arbejdsmarkedet

Til denne debat havde DI inviteret deres samarbejdspartner afdelingschefen for Ulandssekretariatet Henrik Als. Han mener ikke, CSR er nok til at skabe et stabilt arbejdsmarked.

”Under det Arabiske Forår reagerede folk på uanstændige forhold og forlangte retten til et anstændigt liv. Derefter fulgte tre års konstant uro”, siger han og tilføjer. ”Du får ikke stabilitet i Egypten, førend der er stabilitet på arbejdsmarkedet. Hvis vi ikke gør noget for at forbedre levevilkårene, vil du forsat få opstande og derefter ingen turisme. Så hvad gør vi nu?” Spørger han Kamal og foreslår at skabe social dialog mellem arbejdere og arbejdsgivere baseret på den danske model. Men det kræver også, at fagforeninger frit for lov at organisere arbejderne, hvilket Als ikke mener er tilfældet i dag, hvor Den International Arbejderorganisation ILO er forbudt i Egypten.

Kamal er skeptisk. Han mener ikke, de tre fagforeninger, der eksisterer nu, efter at loven er blevet ændret og tillader oprettelse af frie fagforeninger, mener han ikke repræsenterer medlemmerne. ”De taler mere til medierne end medlemmerne”, siger han.

 

Læs mere om Dansk Industris arbejde i MENA-regionen, som er støttet af Det Arabiske Initiativ:

www.ae-network.com

www.startup-mena.com

Dansk Industris egyptiske partner FEI var på Folkemødet for at tale om den egyptiske private sektors aktie i at skabe et stabilt arbejdsmarked. Foto Janne Louise Andersen

Han mener først og fremmest, at den sociale utilfredshed skyldes den høje arbejdsløshed, og derfor skal der skabes arbejdspladser. Men han indvilger i, at der er behov for øget dialog og samarbejde mellem arbejdsgiverorganisationerne og fagforeningerne.

”Vi kan blive enige om, at dialogen er nødvendig, men det vil tage tid førend det udmønter sig i noget. Fagforeningerne er endnu svage”, siger han.

Hellere partnerskaber end donationer

Kamal er generelt meget tilfreds med samarbejdet mellem DI og Danmark.

”Danmark gør et godt hjemmearbejde for at åbne markedet gennem DI og Udenrigsministeriet. Og jeg sætter stor pris på Niels indsats for at forstå kulturen her. Det danske samfund er godt organiseret med et meget avanceret socialt system, arbejdsmiljø og standarder”, siger han. ”Og Danmark er ærlig med støtten, der er ingen skjulte dagsordener. Vi baner til gengæld vejen for danske investorer og medlemmer af DI og forsøger at etablere nye forretninger for danskere i Egypten. Vi søger ikke donationer, vi søger partnerskaber.”