Egyptiske unge udlever revolutionsånden i uformelle rum

Det Arabiske Forår blev til vinter, lyder fortællingen. Men spørger man organisationerne Mesaha, Al Maqarr og Wamda, tændte revolutionen en ny gnist blandt ungdommen. Og ilden brænder stadig.

En gruppe egyptiske aktivister og sociale entreprenører har taget deres gå-på-mod med nordpå til et inspirationsbesøg hos Mellemfolkeligt Samvirke og Københavns ungdoms- og aktivistmiljøer.

“Jeg kan faktisk ikke lide udtrykket ’Arabisk Forår’, for det antyder netop, at vinteren uundgåeligt kommer på et tidspunkt, siger Ahmed Hamdy, som er en af initiativtagerne til bogcaféen Wamda, der har hjemme i Asyut i det nordlige Egypten. ”Den politiske situation er godt nok ikke bedre, men folks mindset er forandret. Folk har lært meget siden revolutionen, om værdien af at tænke frit og udtrykke deres meninger”.

"Den politiske situation er godt nok ikke bedre, men folks mindset er forandret. Folk har lært meget siden revolutionen, om værdien af at tænke frit og udtrykke deres meninger," siger Ahmed Hamdy, initiativtager til bogcaféen Wamda
“Den politiske situation er godt nok ikke bedre, men folks mindset er forandret. Folk har lært meget siden revolutionen, om værdien af at tænke frit og udtrykke deres meninger,” siger Ahmed Hamdy, initiativtager til bogcaféen Wamda. Foto: MS

Ahmed Hamdy er 26 år og studerer jura på Assiut Universitet. Han og andre unge egyptere besluttede sig under revolutionen for at skabe et sted at mødes og læse og diskutere deres interesser. I Asyut er der nemlig ingen offentlige biblioteker, så de unge var henvist til caféer. Og det blev dyrt i længden. Desuden ønskede de også at kunne føre politiske diskussioner væk fra offentlighedens nysgerrighed.

Det var også manglen på et mødested, der fik folkene bag Kooperativet Mesaha i Kairo til at tage affære. Selvom vennegruppen havde haft idéen til et ”youth space” i årevis, var det revolutionen, der tændte gnisten og fik dem til at føre projektet ud i livet, fortæller Abeer Youness. Hun underviser i politologi på Cairo Universitet og er en af medstifterne af Mesaha.

“Der var momentum, en følelse af at alle var sammen. Man kunne tale sammen med alle de andre, man mødte på gaden. Den følelse ville vi gerne videreføre i Mesaha. Så vi skabte et sted, hvor unge projektmagere og aktivister kan komme med deres idéer, tale med ligesindede, udvikle fælles initiativer og få støtte,” siger hun om Mesaha, som løber rundt, fordi de unge initiativtagere donerer en del af lønnen fra deres arbejde til projektet.

”Før revolutionen handlede det om at leve, som man altid havde gjort”

Men selvom de egyptiske unge er optimistiske, er de ikke naive. De konstaterer samstemmende, at situationen i landet er “crazy”, og at det kan være svært at arbejde frit. Eksempelvis krævede regeringen sidste efterår, at egyptiske NGO’er registrerer sig under lov 84 af 2002, som blev vedtaget under Mubarak-styret og blandt andet giver regeringen udvidede beføjelser til at lukke ikke-registrerede NGO’er og konfiskere deres ejendom. Den indbefatter også, at regeringen kan nægte NGO’er samarbejde med internationale organisationer.

i var naive lige efter revolutionen, men nu er vi bedre organiserede og ved, hvordan vi skal manøvrere Mohammad Nagi, medstifter af kontorfællesskabet Al Maqarr
“Vi var naive lige efter revolutionen, men nu er vi bedre organiserede og ved, hvordan vi skal manøvrere,” Mohammad Nagi, medstifter af kontorfællesskabet Al Maqarr. Foto: MS

Alligevel holder de unge fast i, at tingene er anderledes, og bedre, end før revolutionen. For eksempel kan Mohammad Nagi, som er medstifter af kontorfællesskabet Al Maqarr, hvor unge mødes og diskutere deres idéer, afholder netværksarrangementer og kurser til unge entreprenører i Cairo.

“Folk havde før slet ikke samme bevidsthed om, at de kunne gøre tingene anderledes, mere frit. At de kunne starte deres egne projekter og tage risici. Før revolutionen tænkte folk slet ikke de tanker. Det handlede mere bare om at leve, som man altid havde gjort: Få en uddannelse, få et arbejde, gøre karriere i et firma, blive gift og så videre,” siger Mohammad Nagi. Han og de andre initiativtagere måtte sælge deres biler og udskyde bryllupper for at samle penge nok til at starte kontorfællesskabet.

“På nogle måder er det måske vanskeligere end før revolutionen. Såvel det politiske rum som det offentlige rum skrumper ind, men der er stadig et vist momentum. Der er mange unge, der forsøger at gå alternative veje, siger Mohammed Yassin, som også er medstifter af Mesaha. Han understreger, at det største momentum findes i de uformelle rum – i studenterorganisationer, frivillige organisationer, kulturelle events og den slags.

”Vi var naive lige efter revolutionen, men nu er vi bedre organiserede og ved, hvordan vi skal manøvrere,” siger han.

Inspiration fra Forenings-Danmark

De unge sociale entreprenører fra Mesaha, Al Maqarr og Wamda er i København på studietur inviteret af Mellemfolkeligt Samvirke, og de har besøgt forskellige danske ungdoms- og aktivistmiljøer som Ungdomshuset, projektfællesskabet KPH, Trampolinhuset og Folkets Hus.

Besøgene afledte en regn af spørgsmål om konsensusdemokrati, udfordringer med at skabe frirum for unge, organisering af kollektiver og statsstøtte.

For Mohammad Nagi var det mest inspirerende besøget hos iværksætterkooperativet KPH, som minder om Al Maqarr.

”Jeg var imponeret over, hvor gode de var til at støtte nye start-ups, og hvordan folkene i KPH virkelig kendte alle behovene hos de nystartede projekter og hjalp dem til at tage de næste skridt,” fortæller han og roser de mere etablerede virksomheder hos KPHs princip om at hjælpe de helt nystartede. Og så er han overrasket over byens energi. ”Her er utrolig roligt i forhold til Cairo, og danskerne har været meget varme og gæstfri.”

KPH har også gjort et stort indtryk på Ahmed. Og Ungdomshuset.

Selvom vennegruppen bag Kooperativet Mesaha i Kairo havde haft idéen til et ”youth space” i årevis, var det revolutionen, der tændte gnisten og fik dem til at føre projektet ud i livet, fortæller Abeer Youness. Foto: Janne Louise Andersen
Selvom vennegruppen bag Kooperativet Mesaha i Kairo havde haft idéen til et ”youth space” i årevis, var det revolutionen, der tændte gnisten og fik dem til at føre projektet ud i livet, fortæller Abeer Youness. Foto: Janne Louise Andersen

”Jeg beundrer den måde, de opfordrer hinanden til at dele og for eksempel også lave fælles mad. Og den måde, de træffer beslutninger og driver stederne,” siger han. Det er især idéen om at have en flad struktur, som han vil tage med tilbage til sin bogcafe.

”Vi kan for eksempel uddelegere ansvaret for de forskellige projekter ud til de grupper af unge, der kommer i vores bogcafé, så at flere beslutninger bliver truffet af grupperne selv i stedet for os, som driver stedet.”

Bagom historien:

Fra 2011-2014 har mere end 4.000 unge i den arabiske region gennem Mellemfolkeligt Samvirkes programmer under Det Arabiske Initiativ fået styrket deres kompetencer til at være aktive medborgere og ledere gennem undervisning i at kende deres rettigheder, identificere behov, planlægge kampagner, og mobilisere unge. Den viden har de efterfølgende omsat til at sætte fokus på lokale problemstillinger, stille krav til myndighederne og skabe forandring.

Læs mere om MS arbejde under Det Arabiske Initiativ på deres hjemmeside