En mosaik af meninger

Foto: Camilla Wass

Hennatatovører, fakirer, slangetæmmere og spåkoner. Djemaa el Fna pladsen midt i Marrakech er som taget ud af Tusind og én nats eventyr. Når tusmørket falder på og sender lange skygger hen over den okkerfarvede by, som Marrakech kaldes, forvandles pladsen til et pulserende samlingspunkt af lokale, turister, madboder og lanterner. Og så kommer storytellerne frem. Folk samles i klumper omkring dem for at høre fortællinger og røverhistorier. Sådan har det været i tusind år.

Et lille stykke fra Djemaa el Fna pladsens leben og ståhej, på et hotel i udkanten af Marrakech, sidder nutidens storytellere. 30 toneangivende kvindelige bloggere fra hele den arabiske region har sat hinanden stævne for at skrive 5.kapitel i historien om et dansk- arabisk bloggernetværk, der bare bliver større og større.

”Vi har bygget et hvepsebo, og så stikker vi hovedet derind. Men det er et godt hvepsebo!”Merete Pryds Helle, forfatter

60 kvindelige bloggere fra Danmark og den arabiske region er aktive i netværket, der tidligere har mødtes i Kairo, Amman, Beirut og København. Formålet er at udveksle erfaringer om dét at være kvindelig blogger i en arabisk verden, der er i konstant transformation og præget af modsætninger. Og at skabe en platform, hvor kvinderne kan mødes offline – og på tværs af forskelligheder.

”Bloggen er et vindue ind i hinandens liv,” forklarer Mille Rode fra Dansk Pen, der står bag projektet som støttes af Center for Kultur og Udvikling.

Politiske bloggere fra Bahrain, sekulære libanesiske kvinder, der kæmper for seksuel frihed, yemenitiske bloggere med afrohår og egyptiske kvinder, der vil revolutionere moderskabet. Der er mange måder at være moderne cyberaktivist på. Og ligesom i de marokkanske mosaikker, der pryder hotellets reception, så skal der mange farver, mønstre og nuancer til for at skabe det fulde billede. Kontrasterne træder stærkt frem her i Marrakech – bloggermødet er et koncentrat af de trends og brydninger, der præger den arabiske region lige nu.

”Vi har bygget et hvepsebo, og så stikker vi hovedet derind. Men det er et godt hvepsebo!” siger forfatter Merete Pryds Helle, der er medarrangør af bloggermøderne og har været med fra projektets start.

The Uprising of the Women in the Arab World

Foto: Martine Krogh
Foto: Martine Krogh

Vi er i hotellets konferencesal. Solen er ved at gå ned og maverne knurrer. Men det er der ingen, der tager sig af – for diskussionen kører i højeste gear.

Hele dagen har der været præsentationer af blogs, kampagner og visioner for den arabiske regions fremtid. Og nu har enkødrand af blogger-kvinder samlet sig omkring en kvinde med langt, udslået sort hår. På hendes hvide t-shirt er der en stencil af en arabisk kvinde, hvis hår former et kort over den arabiske region. Det er logoet for ”The Uprising of the Women in the Arab World” – hendes hjertebarn i cyberspace, som lige er blevet præsenteret for forsamlingen.

Kampagnen ”The Uprising of the Women in the Arab world” er både en Facebook side og en hjemmeside med personlige historier. Formålet er klart: ”Revolutionen er ikke fuldendt uden en virkelig empowerment af kvinderne. Vi kæmper for frie, uafhængige og frygtløse kvinder – og for personlig værdighed.”

Og det slagord er der rigtig mange, der er enige i. Kampagnen har bredt sig som en løbeild, og siden Facebooksiden gik i luften er tusindvis af kvinder – og mænd – i den arabiske region stået frem med navn, billede og et skilt med påskriften:

Jeg er med ”The Uprising of the Women in the Arab World fordi…

”…længden på min nederdel er ikke en målestok for hvor ærbar jeg er” Palæstina

”Min mødom er min sag” Palæstina

”kvinder stadig er et symbol på skam” Egypten 

” Jeg ikke behøver at sidde to timer foran et spejl for at føle mig som en kvinde” Libanon

“Vi sætter fingeren lige dér, hvor det gør allermest ondt – nemlig på mandens stolthed!” Diala Haidar, The Uprising of the Women in the Arab World

“Vi sætter fingeren lige dér, hvor det gør allermest ondt – nemlig på mandens stolthed!” siger kvinden med den hvide t-shirt – Diala Haidar fra Libanon. Men selvom slagordene om frihed og værdighed til kvinder i den arabiske verden vækker genklang mange steder, så skaber de også røre – ikke mindst blandt bloggerne i Marrakech.

”Jeg anerkender jeres initiativ, men for at være ærlig, så kan jeg ikke se mig selv i det. Det er ikke det her, jeg leder efter i et arabisk land” lyder det fra egyptiske Eman AbelRahman.

Hun er kvinden bag Kholena Leila – ”We are all Leila” kampagnen, der helt tilbage i 2006 tog livtag med tabuet om sexchikane i Egypten og skabte et åbent forum for diskussioner om kvinders problemer. Men lige som flere af de andre bloggere i Marrakech, bryder Eman sig ikke om, at kvinderne bag ’The Uprising’ så direkte sætter fokus på seksuel frihed.

”Jeg føler mig ikke tilpas med al den fokus på sex, og jeg vil ikke have, at sexchikane er det første man tænker på, når man kommer til Egypten,” siger hun stille.

Noor fra Jordan er enig. Hun er blevet mere og mere tildækket for hvert bloggermøde og bærer nu en lang brun dragt med håret gemt bag en blomstret hovedbeklædning.

”Kvinderne fra ’The Uprising” bliver ved med at bruge ordet ’frihed’. Bare vær fri og gør hvad du har lyst til. Men man kan ikke bare have ubegrænset frihed. Jeg går ikke med hijab fordi jeg er fri, men fordi Allah siger, at jeg skal. Det samme, når det gælder mødommen. Kvinder har ikke ret til at bestemme, om de vil være jomfruer eller ej. I Jordan er det ikke bare skamfuldt at have mistet sin mødom inden ægteskabet, det er forbudt,” siger Noor.

 

Foto: Camilla Wass
Foto: Camilla Wass

Fokus på personlige blogs

Revolutionerne har åbnet døren for forandringer – men hvilken vej skal vinden blæse? Det er der langt fra enighed om blandt de 30 bloggerkvinder, der på hvert deres område er frontkæmpere for forandringer.

”Politics is not very cool in Egypt right now,” lyder det enstemmigt fra de egyptiske bloggere og cyberaktivister, der er med på seminaret i Marrakech. De har i stedet vendt sig mod de personlige blogs, hvor de stille og roligt er ved at revolutionere de arabiske kvinders hverdagsliv, mens alle har blikket stift rettet mod den politiske scene.

I skrædderstilling oppe på bordet i konferencesalen sidder Yasmeen Nizamy og Zeinab Semir. De bærer begge slør – og neglelakken matcher hovedbeklædningen. Øjnene lyser af gåpåmod, humor og selvsikkerhed, da de præsenterer deres fælles projekt www.supermama.me. Et website, hvor mødre i den arabiske region kan finde svar på alt fra fødsler til amning, opdragelse og slankekure. Med omkring 2 millioner hits per måned fra brugere over hele den arabiske region, er Supermama er blevet et hit af de helt store.

”Vi har brug for ny viden. Vi prøver at gøre op med bedstemors ammestuehistorier og at skabe et sted, hvor kvinder på egen hånd kan søge de svar, de har brug for i moderskabet,” siger Yasmeen.

”Revolutionen gav os troen på, at forandring er mulig. Vi havde levet i 30 års stilstand under Mubarak – men efter revolutionen er vi vokset på en måde, som vi slet ikke troede var mulig,” Yasmeen, supermama.me

De to kvinder fortæller, at de havde haft ideen længe, men at det var Mubaraks fald, der blev startskuddet for dem.

”Revolutionen gav os troen på, at forandring er mulig. Vi havde levet i 30 års stilstand under Mubarak – men efter revolutionen er vi vokset på en måde, som vi slet ikke troede var mulig,” smiler Yasmeen.

Kvinderne vandt en stor iværksætterkonkurrence og præmien var 3 måneders ’start up bootcamp’ i Danmark. Her fik Supermama for alvor vinger at flyve på, og i oktober 2011 åbnede websitet.

”Der er et kæmpestort behov for ny viden i den arabiske region. Vi prøver at skabe en let adgang til fakta, ” fortæller Zeinab.

”Men har I også en progressiv social dagsorden- vil I for eksempel argumentere for, at kvinder skal ud på arbejdsmarkedet?,” vil Yalda Younes fra ”The Uprising” gruppen vide.

”Vi vil ikke diktere, hvad kvinderne skal, men vi prøver at skabe forandringer på en indirekte måde, og vi har for eksempel et tema om, hvornår man skal fortælle sin boss, at man er gravid. Vi skriver om alt – også sexstillinger,” griner Yasmeen.

Breaking news fra Bahrain

Mens oplæggene kører derudaf, er samtlige deltagere fra Bahrain sevet ud af konferencelokalet. De sidder i hotellets lounge med deres ipads på skødet og prøver forgæves at få hul igennem til internettet.

”Nu ved hele verden, at der ikke er ordentligt internet i Marokko,” sukker Amira al Husseini.

Hun er redaktør for Mellemøst- og Nordafrika sektionen på Global Voices Online og skal dagligt holde snor i omkring 50 skribenter i hele den arabiske region, der dækker nyhederne, mens de sker.

”Der sker rigtig meget hele tiden, så jeg er online konstant. Jeg har udviklet en sans, så jeg kan mærke, når der er ved at ske noget vigtigt,” griner hun.

Foto: Camilla Wass
Foto: Camilla Wass

”Det går ikke for mig at være offline mere end halvanden time – no way,” supplerer Maryam al- Khawaja, der på sin computerskærm har et billede af det nyeste offer for vold i fængslerne i Bahrain. Hun er fungerende leder af Bahrain Center for Human Rights og er datter af den fængslede menneskeretsaktivist Abdullah al- Khawaja, der sidste år sultestrejkede i 110 dage. Faderen er stadig i fængsel, og for nylig er Maryams søster også blevet fængslet.

”Vi må snart bede om en familiecelle,” griner Maryam, der med sin sorte kasket og kæmpe øreringe udstråler en power og en karisma, der suger kvinder fra hele regionen til sig

Mens vi i Danmark taler om Facebook-stress og cyber- fatigue så er virkeligheden en helt anden for bloggerne fra Bahrain.

”For os er det et spørgsmål om sikkerhed. Vi er nødt til at følge med på de sociale medier, så vi hele tiden kan vide, hvad der sker.” Amira Al- Husseini, Bahrain 

”For os er det et spørgsmål om sikkerhed. Vi er nødt til at følge med på de sociale medier, så vi hele tiden kan vide, hvad der sker. Vi har ikke et alternativ – de uafhængige stemmer bliver ikke hørt i de traditionelle medier i Bahrain ,” siger Amira al Husseini.

For Amira al Husseini er blogger seminaret en god anledning til at lære nogle af kilderne bedre at kende.

”Jeg citerer flere af bloggerne på Global Voices, så det er rart at møde kvinderne i virkeligheden og finde ud af hvad de står for,” siger Amira al Husseini.

Hun understreger, at hun ser de sociale medier som en ’gender free zone’, da hun oplever, at kvinder taler meget mere frit fra leveren på de sociale medier, end de gør i det virkelige liv.

Amira al Husseini har flere gange oplevet at blive intimideret på grund af sit politiske arbejde.

”De angriber dig online – det er virkelig freaky,” siger hun og fortsætter:

”Der var blandt andet én, der skrev ’Jeg sender min hund hen og voldtager din kat’ – det er virkelig skræmmende, for hvordan kan han vide, at jeg har en kat?, ” spørger hun.

Men truslerne får hende ikke til at stoppe.

”jeg har brug for at kæmpe videre og ignorere truslerne,” slår hun fast – og tænder for den dyre data roaming på sin ipad, så hun igen kan blive koblet på nyhedsstrømmen.

Don’t categorize me

Stort afrohår, farverige øreringe og stramtsiddende nederdel. Hana Al-Khamri er ikke ligefrem prototypen på mediebilledet af en yemenitisk kvinde. Sammen med den lige så farverige Afrah Nasser står hun i konferencelokalet og giver en update over, hvad der rører sig i Yemen lige nu. De to kvinder har begge  sagt farvel til Yemen og lever lige nu i Stockholm, hvor de har taget initiativ til The Yemeni Salon.

”Og det er altså ikke en frisørsalon,” griner Hana.

Kvinderne vil med the Yemeni Salon gennem foredrag, debatmøder og temaaftener nuancere det billede, offentligheden har af Yemen. Og det er de, med deres sprudlende charme, selv garanter for.

Mødet i Marrakech handler i høj grad om at holde op med at putte hinanden i kasser. De kvindelige bloggere er hver især ’toppen af poppen’ inden for deres felt, og det er med til at skabe en faglig respekt og et rum, hvor man kan tale med dem, man ikke er enig med. Og det er nødvendigt hvis man vil forstå, hvor den arabiske verden er på vej hen.

”Folk har travlt med at kategorisere hinanden lige nu. I Egypten skal du enten være kristen eller muslim – og det er nok en del af den menneskelige natur at være en del af en gruppe. Men personligt vil jeg hellere have en sekulær stat, hvor man eliminerer forskellene. Det handler ikke om, at vi ikke skal prøve at forstå hinanden – men om, at vi skal holde op med at dømme hinanden,” lyder det fra Yalda Younes fra ”the Uprising” gruppen.

 

Foto: Martine Krogh
Foto: Martine Krogh

I Marrakech rækker kvinderne ud mod hinanden – trods forskellige kampe, drømme og daglige udfordringer. Med et kæmpe grin sætter egyptiske Yasmine sig op på en af de marokkanske kvinders scooter og ’poster’ billedet på Facebook – I Egypten er det ikke velset, at kvinder kører på scooter. Og når aftenen falder på, bliver der klappet, hujet og danset på restauranten i medinaen i Marrakech. Og skrålet arabiske kærlighedssange, så selv fuldmånen over Marrakech kan høre det.

Knapt er kvinderne fløjet hjem til deres hjemlande, før den første email til gruppen tikker ind:

”A big thank you to our Marrakesh girls for sharing and caring and all the laughs, the serious side talks and the memories we will carry in our hearts forever. Here’s to us meeting again, in another place to make new friendships and new memories. I love you all”  Amira Al Husseini, Bahrain.