Mission: skab bedre forhold for fanger

Foto: Anders Bernhoft, DIGNITY

22 timer om dagen låst inde i overfyldte, iltfattige celler. Vold. Elendige sanitære forhold. Frastødende mad. Og en hverdag blottet for meningsfuld beskæftigelse. Sådan er hverdagen for størstedelen af de indsatte i MENA-regionens fængsler og arresthuse.

Det er grunden til, at DIGNITY- Dansk Institut mod Tortur, tidligt i 2012 tog de første skridt til at skabe en sammenslutning af menneskerettighedsforkæmpere fra hele regionen, der skulle arbejde på at foretage uafhængig monitorering af forholdene i fængsler og arresthuse. En indsats, der har ført til oprettelsen af det såkaldte Regional Forum for Detention Monitoring in MENA, der omfatter ca. 40 aktivister – læger, jurister, journalister og andre – der hver på deres måde spiller en vigtig rolle i det vanskelige forehavende, det er at få indblik i og rapportere om brud på fangers rettigheder.

Foto: Anders Bernhoft, DIGNITY
Foto: Anders Bernhoft, DIGNITY

Drama i Marokko

Da forum’ets medlemmer mødtes i Rabat i begyndelsen af marts, var det tredje gang, de satte sig sammen for at udveksle erfaringer og – ikke mindst – for at modtage teoretisk og praktisk træning i fængselsmonitorering. Allerede den første dag opstod der drama, da en repræsentant for landets  fængselsmyndigheder insisterede på, at marokkansk lov forbyder alle, på nær familiemedlemmer og advokater, at besøge fanger. Først efter, at direktøren for Marokkos nationale menneskerettighedsinstitution havde kontaktet den øverste direktør for landets fængselsvæsen og fortalt, at en stor gruppe menneskerettighedsaktivister fra hele MENA var samlet i Rabat, netop med henblik på at besøge fængsler i Rabat og omegn, lykkedes det af få en aftale i stand om at besøge et højsikkerhedsfængsel et par timers kørsel fra Rabat.

Af hensyn til DIGNITYs lokale partnerorganisation Organisation Marocaine Des Droits de l’Homme’s aftale med de marokkanske myndigheder, er det ikke muligt at rapportere detaljer fra selve fængselsbesøget. Hvad der kan siges er, at en række forhold blev registreret og dokumenteret, og at OMDH på den baggrund har udarbejdet en række anbefalinger til landets fængselsmyndigheder.

 

Foto: Anders Bernhoft, DIGNITY
Foto: Anders Bernhoft, DIGNITY

Kritisk selv-evaluering

Lige så vigtigt betød besøget, at forummets medlemmer kunne lægge en række yderligere erfaringer til dem, de havde gjort sig i Libanon og Jordan året før. Fængselsbesøget blev fulgt op af en kritisk selv-evaluering: Hvad gik godt, og hvad gik mindre godt under besøget? Havde man formået at interviewe fanger uden en nysgerrig og/eller intimiderende fængselsbetjent i nærheden? Var man kommet ordentligt rundt i krogene – dvs. havde man fx husket at tjekke kvaliteten af maden? Om fængselslægen førte brugbare journaler? Om der var varmt vand? Meningsfulde klagegange? Adskillelse af mindreårige fra voksne fanger og varetægtsfængslede fra dømte fanger? Den tjekliste, der ligger til grund for et velgennemført fængselstilsyn, er lang.

Endnu længere er listen over de brud på deres rettigheder, fangerne i MENA-regionens fængsler udsættes for hver eneste dag. Problemet er ganske enkelt kolossalt. Hvilket er grunden til, at DIGNITY i årene fremover planlægger at videreføre det arbejde, der i 2012 blev påbegyndt for at sikre mere menneskelige forhold for de hundredetusindvis af mænd, kvinder og børn, der i dag fører en kummerlig tilværelse bag tremmer i MENA.