En fri og kritisk presse er vigtig i kampen mod ekstremisme

Dansk støtte til medieudvikling og pressefrihed har gennem mange år været med til at skabe stærke, uafhængige medier, skriver Jesper Højberg fra International Media Support.

Efter måneders gravearbejde kunne syriske journalister i starten af april afsløre, hvordan præsident Assads regime har været i stand til at omgå internationale sanktioner og skaffe flybenzin til at gennemføre luftangreb.

Luftangreb, der har kostet mange civile liv, og som ifølge amerikanske myndigheder ikke kunne have været gennemført uden de stråmænd, firmaer og banker, der har gjort det muligt for Assads regime at sno sig uden om de internationale olie og gas-embargoer.

Dansk støtte til medieudvikling og pressefrihed har gennem de seneste mange år været med til at skabe stærke, uafhængige medier som modpol til undertrykkende regimer og fundamentalistiske grupper Jesper Højberg, direktør, International Media Support

Oplysningerne stammer fra et advokatkontor i Panama – det vi nu kender som Panama Papers. Det Internationale Konsortium af Undersøgende Journalister (ICIJ) har ikke kun delt de lækkede informationer med store vestlige medieorganisationer, men også med Radio Rozana, en syrisk eksilradio med redaktion i blandt andet Gaziantep nær den syriske grænse.

En fri presse ikke en selvfølgelighed

Især i Mellemøsten, hvor medie- og ytringsfrihed er under enormt pres, er det forhold, at der overhovedet findes undersøgende journalister, der kan løfte historierne om skattely, korruption og hvidvaskning, et resultat af blandt andet langsigtet dansk mediestøtte.

En kritisk, uafhængig presse, der styres af, hvad der bredt forstået er i offentlighedens interesse, er ikke en selvfølgelighed – hverken i Mellemøsten eller mange andre dele af verden. I langt de fleste lande er udbuddet af medier groft sagt begrænset til et valg mellem statspropaganda i avisen, underholdningsprogrammer via satellit-tv eller ekstremistiske indslag på nettet.

Dansk støtte til medieudvikling og pressefrihed har gennem de seneste mange år været med til at skabe stærke, uafhængige medier som modpol til undertrykkende regimer og fundamentalistiske grupper. Det er et forhold, den danske udenrigsminister og regeringen ikke må overse, når de beslutter Danmarks fremtidige udenrigspolitiske prioriteringer.

Ekstremistiske grupper har held med at stække uafhængige medier og med at bruge medierne som våben til at sprede deres hadefulde budskaber. I Afghanistan angriber Taleban målrettet afghanske medier, som det skete i januar, hvor en selvmordsbombe dræbte 7 ansatte fra Tolo TV. Siden har utallige journalister forladt landet af hensyn til egen sikkerhed.

Isis har eksempelvis mediestrategier målrettet vestlige medieforbrugere.

Terrororganisationens professionelle videoproduktioner er ikke bare til rekruttering og rå dokumentation af henrettelser og ødelagte kulturskatte; der produceres også onlinelektioner i historie og religion. I andre dele af verden ser vi autoritære magthavere (og deres økonomiske støtter), der med den ene hånd aktivt bruger medierne til at fremme egne politiske og økonomiske interesser og med den anden hånd arresterer og undertrykker uafhængige stemmer. International Media Support arbejder for at skabe åbenhed og forståelse ved at styrke frie og kritiske medier, der kan sikre debat og nuancerede informationer.

Støtte til arabisk medieudvikling

I lande, hvor konflikt hærger og flygtningestrømme skaber spændinger i lokalbefolkningen, er der uafhængige medier, der arbejder for at skabe bedre interkulturel forståelse og dialog grupperne imellem.

I Kurdistan i det nordlige Irak har et nordiskstøttet magasin for kvinder bragt interviews med piger, der er undsluppet slavelignende forhold hos Isis. I et samfund, hvor voldtægt er yderst stigmatiserende, hjælper magasinet til at skabe en bedre forståelse af kvindernes situation. Vi har med dansk støtte i de seneste 15 år arbejdet for at sikre, at den åbenhed, der kendetegner den danske offentlige debat, bliver delt med resten af verden. Blandt andet gennem Det Arabiske Initiativ, Danmarks samarbejdsprogram med Mellemøsten og Nordafrika om reformer og demokratisering. I Algeriet er den tredjemest sete tv-kanal modelleret efter den danske public service-model med Danmarks Radio som væsentligt forbillede. På Teheran Universitet undervises dokumentarfilmstuderende efter dansk oplæg.

At udvikling er uløseligt forbundet med grundlæggende frihedsrettigheder afspejles i FN’s nye verdensmål for bæredygtig udvikling, som Danmark skal være med til at løfte. De 17 mål er bygget op omkring principper som lighed, gennemsigtighed og accountability – tre områder, der udvider den personlige frihed og som understøttes og sikres af en fri, kritisk og uafhængig presse.

Uanset hvor vi igennem årene har engageret os, så ved vore partnere og fagfæller, at danske medie- og kulturinstitutioner repræsenterer det ypperste. Det skal vi bygge på og drage nytte af i vores fortsatte engagement i de store udfordringer verden står over for.

Jesper Højberg er direktør i International Media Support. Læs hele det originale debatindlæg i Politiken.