”Jordan er anderledes fra det man ser i medierne”

Journalistelever fik indsigt i jordanske journalisters arbejdsforhold og kom helt tæt på arbejdet mod tortur og hjælpen til torturofre i Jordan.

“Hvor mange journalister, tror I, laver selvcensur i Jordan?” spurgte journalist og direktør for Center for Defending Freedom of Journalists, Nidal Mansour, de danske journalistelever fra højskolen Vallekilde.

25 procent, foreslog en. 17 procent, gættede en anden. 

Man har ét indtryk af lejrene fra medierne, og så var det noget andet i virkeligheden Malene Møller Sørensen

“93 procent foretager selvcensur”, svarede Nidal Mansour, “f.eks. ved at undlade at skrive kritisk om efterretningstjenesten eller emner omhandlende sex, religion m.m.”

Men det er kun et af flere problemer, som journalister i Jordan oplever, forsatte direktøren. I 2015 blev 10 journalister fængslet i Jordan. Nye love – såsom Cyber-Crime loven og anti-terrorisme loven – skaber svære vilkår for journalister og øger risikoen for, at journalister fængsles. Dertil kommer substantielle problemer i et mere reginalt perspektiv: det er i Mellemøsten, at allerflest journalister er blevet kidnappet, og også her at allerflest er blevet dræbt.

Så var tonen lagt for holdet af 40 højskoleelever, der skulle tilbringe otte dage i Jordan med besøg hos DIGNITY’s lokale kontor og deres partnere i det nationale antitorturprogram og i rehabiliteringsprogrammet, samt menneskerettigheds- og medieorganisationer.

Besøg hos CDFJ. Foto: Privat
Besøg hos CDFJ. Foto: Privat

Livet i en flygtningelejr

To timers kørsel fra højskoleelevernes hostel i Amman ligger Zaatari – en flygtningelejr, hvor der i dag bor henved 80.000 syriske flygtninge. Nogle af dem har boet bag hegnene i op mod 5 år med uvisse fremtidsudsigter.

Lokale politimænd gav eleverne en briefing og forklarede om reglerne for besøget. Herefter kørte eleverne ind i lejren og så på livet gennem minibussernes ruder: Mulddyr der trak vogne med grønt. Shawarma, der drejede i simple grillbarer. Hjem, der bestod af containere, bølgemetal og teltduge, og masser af børn, som vinkede med støvede hænder. Busserne stoppede ved fire centre drevet af organisationen Institute for Family Heath (IFH), som også er DIGNITY’s partner i rehabiliteringsprogrammet for ofre for tortur og andre former for overgreb. Her mødte eleverne medarbejdere, frivillige og flygtninge, som har fået lægehjælp eller deltaget i aktiviteter, som på forskellige vis støtter op om deres psykiske og fysiske sundhed.

Tilbage til livet i containere

Medarbejderne fra IFH åbnede døren til en container for pigerne fra højskolen. Her var en gruppe syriske kvinder i gang med yogatræning, mens stearinlys kastede flakkende skær på containerens vægge. Andre højskoleelever blev inviteret med ind i en anden container, hvor syriske unge mænd sad klar med sammenklistrede A3-papirer. En af drengene rullede sine papirer ud og lagde sig på dem. En anden tegnede hans omrids. Omridset skulle danne grundlag for en samtale om, hvad der fyldte drengens tanker, hans hjerte, hans mave og hvor hans ben – ideelt og i overført forstand – ville bevæge sig hen.

“Flygtningene gør alt, hvad de kan, for at skabe håb. F.eks. at dyrke og passe små planter, som dem der står foran husene – det er der en slags symbolik i”, bemærkede en af lærerne fra Vallekilde Højskole efter besøget.

Besøget gjorde et stort indtryk på eleverne.  ”Man har ét indtryk af lejrene fra medierne, og så var det noget andet i virkeligheden”, sagde Malene Møller Sørensen, ”stemningen var bedre, end jeg havde forventet. Jeg blev overrasket over, hvor meget de frivillige gjorde for at hjælpe flygtningene.”

Hendes medstuderende Julia var også påvirket af besøget. ”Det var skræmmende at se flygtningekrisen med egne øjne, men det gjorde et kæmpe indtryk at komme tættere på en af vor tids største politiske og humanitære kriser”, sagde hun.

En anden side af Mellemøsten

Med studieturen mødte eleverne ikke blot mennesker, som var i svære situationer og kunne fortælle sørgelige historier fra deres liv. De mødte også engagerede professionelle og frivillige, som prøver at hjælpe disse mennesker, bl.a. psykologen Areej Semreen, som hjælper torturofre hos IFH; Fatima Halabiyah fra Mizan for Law, som kæmper for anholdte og fængslede personers rettigheder. Glenn Geerts og Tiffany Henderson fra Justice Center for Legal Aid, som hjælper udsatte og fattige med behov for juridisk bistand og Yasar Durra fra Jordanian Media Institute, som uddanner kritiske journalister.

“Det var spændende at komme til Jordan, fordi det er vigtigt at opleve en anden side af Mellemøsten, end den man oplever i medierne. Jordan er et virkelig interessant land, fordi det er fredeligt. selvom det ligger centralt i en kompliceret konfliktzone. Jeg blev mest overrasket over jordanernes gæstfrihed. De var utroligt snaksaglige, og jeg følte mig virkelig velkommen som turist”, sagde Malene Møller Sørensen

“Jordan er et forholdsvis fredeligt område i en region, som er præget af meget krig og ødelæggelse. Det er spændende at komme tættere på de konflikter, som man hører om og diskuterer hele tiden. Jeg blev overrasket over, hvor mange forskellige nationaliteter, der lever sammen i Jordan og får det til at fungere”, sagde Julia