Kampdag på dansk og arabisk

Abderrahim Hindaoui
Abderrahim Hindaoui fra den tunesiske fagforening UGTT i front med danske faglige på vej til Fælledparken. Af Janne Louise Andersen

”Danmark for foooolket!” Tunesiske Mannou Weslati vugger i hofterne til rytmerne fra den lokale trio, der spiller arbejdersange i gården på Østerbro, hvor Pædagogernes Landssammenslutning, PLS, og Landsforeningen for Socialpædagoger, LSP, holder til.

”Sounds nice” siger hun og smiler og løfter det tunesiske flag i vejret.

Hende og hendes kolleger fra den tunesiske fagforening UGTT, som denne 1. maj morgen sidder omkring et langbord med rundstykker og kaffe, har været i Danmark i en uge på en udveksling med fagforbund under LO under et projekt af Ulandssekretariatet.

”Vi anser det først for en festdag, når arbejderne har opnået deres rettigheder. Vi har kolleger, som er fængslet. Der er ingen grund til fejring Mohammad Said, medlem af den egyptiske fagforening EDLC

”Det handler om at skabe erfaringsudveksling – mellem os og dem, men også mellem tuneserne og egypterne, der er trods alt længere vej fra Danmark”, siger projektlederen 28årige Kasper Højte. Han var med en gruppe danske faglige unge i Tunesien sidste år, og nu er det partnernes tur til at komme til Danmark og suge til sig af indtryk.

Bedre tider for de fagligt aktive

29årige Abderrahim Hindaoui fra Tunis begyndte sit fagforeningsarbejde for to år siden, da han blev tillidsmand på sin arbejdsplads i Undervisningsministeriet. Derudover fungerer han som fotojournalist for UGTT og træner i ungdomsorganisationen. Alt sammen er frivilligt arbejde. Der er ingen lønninger i organisationen, heller ikke til topcheferne, fortæller han.

Arbejdet kan til gengæld koste dyrt.

Sidste år blev Hindaoui og 19 faglige aktive idømt fire måneders fængsel på grund af en strejke, de havde organiseret for bedre arbejdsforhold i den offentlige sektor. Deres advokat ankede dommen og fik medhold. Siden hen har de vundet fire andre sager, og det har givet dem selvtillid.

”Regeringen prøver at gøre fagforeningerne svage og bruge deres ressourcer på at køre retssager i stedet for at arbejde for arbejdstagerne”, siger han. Men det var i kølvandet på revolutionen, hvor der var politisk konflikt mellem den nye regering og oppositionen, som ikke kunne nå til enighed om landets nye forfatning – en proces som UGTT spillede en stor rolle i at mægle, og som ledte til udformningen og vedtagelsen af landets første forfatning i januar dette år.

Den oplevelse har gjort Hindaoui optimistisk, og han ser allerede store fremskridt i relationen mellem fagbevægelsen og regeringen.

Yalla, ud på barrikaderne!

Så er det op og ud i et optog mod Fælledparken. Det er ikke danskerne men tuneserne, som fører an med parolerne. Katrine Aagård er faglig sekretær i PLS og har

De kan ikke forstå, hvorfor vi her er så løsningsorienteret hele tiden, de siger ’I skal da bare ud på barrikaderne! Katrine Aagård, faglig sekretær i PLS

været med i projektet, siden det startede sidste sommer. Hun var i Tunesien i vinters og er imponeret over den rolle UGTT har og stadig spiller i skabe bro politikere imellem og til resten af civilsamfundet.

”Det handler om at tænke som en fælles station, i stedet for at vi skal dele os op i klubber i fagbevægelsen og politisk. Det handler om fællesskab og solidaritet”, siger hun.

Det imponerede hende også, hvordan UGTT på ingen tid kan få flere tusinde mennesker på gaden.

”De gør det lidt, som vi gjorde det for 50-60 år siden, fordi de er super progressive og får nemt folk mobiliseret. Og hvis man skal ud og drikke en kop kaffe, så gør man det i sin fagforening”, siger hun. ”De kan ikke forstå, hvorfor vi her er så løsningsorienteret hele tiden, de siger ’I skal da bare ud på barrikaderne!’”

Men hvor UGTT er dygtige til at mobilisere folk til demonstrationer, vil de gerne lære, hvordan de bedre kan fastholde folks engagement også efter demonstrationerne. Derfor holdt hun dagen forinden oplæg om PLS’s kommunikationsindsats i forhold til at hverve og beholde medlemmer.

Ingen festdag før arbejderne har noget at fejre

”I solidaritet med de fyrede fra ”Dubais havne” i Egypten, står der på et skilt i hænderne på Mustafa al Masry, som også går i optoget til Fælledparken sammen med

Mustafa al Masry fra EDLC protesterede over at en virksomhed i Dubai har fyret 14 egyptiske havnearbejdere, fordi de organiserede sig i hans fagforbund. Af Janne Louise Andersen
Mustafa al Masry fra EDLC protesterede over at en virksomhed i Dubai har fyret 14 egyptiske havnearbejdere, fordi de organiserede sig i hans fagforbund. Af Janne Louise Andersen

sine to kolleger fra The Egyptian Democratic Labor Confederation (EDLC).  Han bemærker, at demonstrationer i Danmark blegner lidt i forhold til Egypten.  De bruger anledningen til at protestere imod, at en virksomhed i Dubai har fyret 14 egyptiske havnearbejdere, fordi de organiserede sig i hans fagforbund.

”Vi ønsker at sende en besked til hele verden om, at alle medarbejdere står sammen”, siger Mustafa al Masry, som til dagligt er håndværker.

Men for dem er det ikke en festdag.

”Vi anser det først for en festdag, når arbejderne har opnået deres rettigheder. Vi har kolleger, som er fængslet. Der er ingen grund til fejring”, siger Mohammad Said er ingeniør i et firma, der laver vegetabilsk olie.

”Jeg vil bare overvære 1. maj her og eventuelt lære noget. Det er vigtigt for mig som egypter at vise solidaritet med danskerne, siger Mohamed Elnis, som arbejder i tekstilindustrien i Port Said. ”Mine kolleger i Egypten kræver det samme som folk her. At stoppe afskedelserne. Det er samme krav som under revolutionen. Der er stadig lang vej til social retfærdighed”, siger han.

”Ønsker om rettigheder er et internationalt sprog”

De tre har været organiseret siden revolutionen for tre år siden.

Ulandssektretariatet har nyligt udgivet filmen Den Gode Vækst, som kan ses på deres hjemmeside eller bestilles gratis som DVD (med arabiske undertekster) via mail@loftf.dk eller på 33 73 74 40.

”Det at organisere er en forsættelse af revolutionen, men en mere konkret indsats”, siger Mohammad Said. Og den konkrete indsats synes de tre de får input til gennem samarbejdet med Ulandssekretariatet og UGTT.

”Jeg tog til Tunesien for at lære om deres system der. Jeg forsøger at trække på alle erfaringer fra fagbevægelser i andre lande”, siger Mohamed Elnis.

”Det er erfaringsudvekslende. Begge parter får mere indsigt og lærer nye metoder. Her lærer jeg fremgangsmåde og strategier, jeg ikke kender til”, siger Mohammad Said.

Mustafa al Masry nikker og tilføjer, ”ønsker om rettigheder er jo et internationalt sprog”.

En gruppe med fløjter i munden kommer gående mod scenen, hvor Statsminister Helle Thorning skal til at holde tale. De har i sinde at fløjte hende ud.

”Det er et perfekt bevis på demokratiet. Ikke bare har de mulighed for det, men hun accepterer det også. Kunne det ske i Egypten? Mustafa al Masry

”Ja, men alle ville blive fængslet!” siger han og alle tre griner.

Se flere billeder fra dagen her (Klik på et billede for at se det i fuld skærm)