Tilbageslag for pressefrihed i Egypten

Protester i Kairo
Protester i Kairo. Foto: Rasmus Steen (IMS)

Som følge af demonstrationen på Tahrir-pladsen i Kairo den 8. april, hvor to blev dræbt og flere såret af egyptiske sikkerhedsstyrker, udsendte landets hær et brev til alle medier med et krav om godkendelse af alle historier, der nævner hæren og dens ledere.

Dekretet beskrives af mediestøtteorganisationer som det største tilbageslag for pressefriheden i landet siden Mubaraks fald.

Michael Irving Jensen, programkoordinator for International Media Supports arbejde i Egypten, er netop hjemvendt fra Kairo og beskriver mediernes reaktion:

”De uafhængige medier er bekymrede, og det nye tiltag fra hærens side minder journalisterne om det gamle regime. Efter et par måneder med løftet stemning over den nyvundne pressefrihed er der nu igen ikke helt så højt til loftet.

Mange af medierne skrev historier og offentliggjorde videoer fra urolighederne på Tahrir-pladsen sidste fredag (8. april) på deres hjemmesider, som lørdag eftermiddag var fjernet igen fra deres websites. ”

Trods den øgede censur mener Michael Irving Jensen dog ikke, at pressesituationen vender tilbage til, hvad den var, under Mubarak styret:

”Der er en klar mentalitetsændring at spore i landet – ikke mindst blandt journalister – og den kan hæren ikke lave om på. Der er en ny ånd og en tro på forandring, der gør at tiden ikke kan skrues tilbage.”

Michael Irving Jensen fremhæver også:
“Der er sket mange positive ændringer i de egyptiske medier siden revolutionen – også i de tidligere statsmedier. Der er flere eksempler på, at redaktører under Mubarak-regimet er blevet skiftet ud med nye, mere legitime redaktører.

På avisen Al Ahram kom den nye chefredaktør i første omgang til efter afstemning blandt personalet – siden blev han udpeget af landets premierminister Essam Sharaf.

Også blandt mange at de unge progressive sker der konstant nye tiltag. Blandt de mest interessante er Radio Ta7rir som gik i luften for små seks uger siden.”

Trods de nye begrænsninger, er mediesektoren i Egypten en af de fremmeste i den arabiske verden. I samarbejde med egyptiske mediepartnere ser IMS på, hvorledes internationale organisationer i en koordineret indsats bedst støtter op om de uafhængige medier og reformer af medielovgivningen, der skal være med til at føre landet mod demokrati.